581
Κουρουμπλής και Σαντορινιός στη Σαλαμίνα. Τρεις μήνες μετά το ναυάγιο του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Κουρουμπλής συνεχίζει τις παραδόσεις παραλιών «πιο καθαρές από ποτέ»

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 16:41
Κουρουμπλής και Σαντορινιός στη Σαλαμίνα. Τρεις μήνες μετά το ναυάγιο του «Αγ. Ζώνη ΙΙ»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Κουρουμπλής συνεχίζει τις παραδόσεις παραλιών «πιο καθαρές από ποτέ»

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 16:41

Η σουρεαλιστική εικόνα κυβερνητικών παραγόντων να παραδίδουν παραλίες, λες και πρόκειται για αυτοκινητόδρομους ή γέφυρες, συνεχίστηκε και την Τρίτη. Οπως ενημέρωσε ενθουσιασμένος ο απεσταλμένος του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Σαλαμίνα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Νεκτάριος Σαντορινιός δηλαδή, παρέδωσαν στην τοπική κοινωνία της Σαλαμίνας τις ακτές, σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και την εκτεταμένη ρύπανση που προκάλεσε στον Σαρωνικό.

«Σας ευχαριστούμε για όλα» τόνισε η δήμαρχος Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάνου-Παπαθανσίου, απευθυνόμενη προς τον υπουργό κ. Κουρουμπλή και τον υφυπουργό κ. Σαντορινιό, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο δημαρχείο στα Αμπελάκια υπεγράφη μεταξύ της δημάρχου και της εταιρείας απορρύπανσης, το πρακτικό επιθεώρησης ολοκλήρωσης των εργασιών.

Και έπειτα άρχισαν οι δηλώσεις του υπουργικού διδύμου προς τους δημοσιογράφους που ακολούθησαν και αυτοί από τον Πειραιά, την επιθεώρηση των καθαρισμένων ακτών.

Ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για ένα «ατυχές» γεγονός που «έβαλε όλους σε προβληματισμό». Πρόσθεσε ότι με την προσπάθεια που έγινε από πλευράς υπουργείου Ναυτιλίας, το συγκεκριμένο πλοίο ανελκύστηκε, ενώ μετά από 19 χρόνια εφαρμόστηκε ο νόμος «ο ρυπαίνων πληρώνει».

«Είναι το πρώτο πλοίο που ανελκύεται μετά από 19 χρόνια χωρίς το δημόσιο να επιβαρυνθεί με ένα ευρώ παρά το γεγονός ότι υπήρχε ο σχετικός νόμος» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και διερωτήθηκε γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί για άλλα παρόμοια περιστατικά. Δήλωσε, επίσης, ότι με την ανέλκυση του πλοίου δόθηκε η δυνατότητα στη δικαστική έρευνα και στους πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί για την υπόθεση, να ψάξουν το πλοίο «ώστε να φθάσουμε κοντά στις αιτίες που οδήγησαν στη βύθισή του». 

Είπε εξάλλου ότι θα ερευνηθούν και οι ευθύνες για τους υπεύθυνους που όφειλαν να ανελκύσουν πλοία που είχαν βυθιστεί την προηγούμενη περίοδο σε Σαρωνικό και Σαλαμίνα και ξεπερνούν τουλάχιστον τα 45. Ο υπουργός τόνισε ότι το στοίχημα που έβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ήταν «η εικόνα των πετρελαίων που είχαν προσεγγίσει τις ακτές του Σαρωνικού να αντιμετωπιστούν με το πιο αποτελεσματικό τρόπο» και πρόσθεσε ότι «σήμερα παραδίδουμε τις παραλίες πιο καθαρές από ό,τι ήτανε καθώς έγινε εξαιρετικά ποιοτική δουλειά».

Σε ελεύθερη μετάφραση τρεις μήνες μετά το ναυάγιο ακόμα δεν ξέρουμε τι συνέβη και το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε αγκυροβολημένο και με καλές καιρικές συνθήκες. Επίσης, τρόπον τινά, είναι καλό να ρυπαίνονται οι παραλίες καθώς μετά τις παραδίδουν καθαρότερες. Και βεβαίως, ούτε λέξη γιατί έπρεπε να περιμένουν ημέρες για να κινητοποιηθούν μετά το ναυάγιο της 10ης Σεπτεμβρίου και γιατί ο αρμόδιος υπουργός ήταν στο Λονδίνο ενώ ο Σαρωνικός γέμιζε μαζούτ –αυτά σαν να έχουν παραγραφεί…

256580
Σαντορινιός και Κουρουμπλής στο σκάφος του Λιμενικού επιθεωρώντας τις ακτές (INTIMENEWS)

«Βρισκόμαστε εδώ στη Σαλαμίνα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από το ναυάγιο του “ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ” και πραγματικά η ρύπανση ήταν πολύ εκτεταμένη και πολύ δύσκολη αλλά μετά από συνεχείς προσπάθειες και του λιμενικού σώματος του υπουργείου και των ιδιωτικών εταιρειών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δήμαρχο καταφέραμε να έχουμε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σαντορινιός.

Τόνισε ότι «αν κάποιος θυμηθεί τις εικόνες τις πρώτες ημέρες και δει σήμερα τι πραγματικά συμβαίνει δεν θα πιστεύει ότι καταφέραμε να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα». «Νομίζω ότι με την ανέλκυση του ναυαγίου φθάνει στο τέλος αυτή η περιπέτεια μια περιπέτεια που έδωσε μαθήματα σε όλους και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και πλέον και ο τρόπος που θα γίνεται και η πετρέλευση και τα σκάφη με τα οποία θα γίνεται η διαδικασία θα είναι πιο ασφαλείς για να μπορέσουμε όλοι την επόμενη ημέρα να αποφύγουμε τέτοιου είδους ναυάγια» δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...