466
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο σημείο της καταστροφής, στο νησί του Αγίου Μαρτίνου | REUTERS/Christophe Ena/Pool

Ανθρωπιστική καταστροφή μετά το πέρασμα της Ιρμα

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 08:07
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο σημείο της καταστροφής, στο νησί του Αγίου Μαρτίνου
|REUTERS/Christophe Ena/Pool

Ανθρωπιστική καταστροφή μετά το πέρασμα της Ιρμα

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 08:07

Στο έργο της αποκατάστασης των καταστροφών που άφησε ο τυφώνας Ιρμα έχουν επιδοθεί οι αρχές της Φλόριντας, στην οποία τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ακραίων φαινομένων. Παράλληλα εντείνουν τις ενέργειες τους και οι ευρωπαϊκές χώρες με κτήσεις στην Καραϊβική, όσες βρίσκονταν πάνω στη πορεία της Ιρμα.

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ολλανδία υπόσχονται σημαντική βοήθεια στους κατοίκους των κτήσεων τους, που έχουν –δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό- παράπονα γιατί εγκαταλείφθηκαν από το μητροπολιτικό κέντρο ενώ εξαρχής ήταν σαφές ότι οι καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές θα ήταν πολύ μεγάλες.

Στην περιοχή βρέθηκε ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αναμένεται και ο βασιλιάς της Ολλανδίας. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο γαλλοολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου, όπου οι καταστροφές είναι εξαιρετικά μεγάλες, στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο τυφώνας Ιρμα προκάλεσε τουλάχιστον 12 θανάτους κατά το καταστροφικό του πέρασμα από τη Φλόριντα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές της αμερικανικής πολιτείας.

Ο κυκλώνας άφησε πίσω του κτίρια που κατέρρευσαν, λυόμενα σπίτια διαλυμένα και τόνους συντριμμιών στα νησιά Κις, όπου το 85% των οικημάτων υπέστη μερική ή ολική καταστροφή. Σε μεγάλο μέρος των περιοχών που χτυπήθηκαν ζουν άνθρωποι μεσαίων ή και χαμηλών εισοδημάτων που βρέθηκαν από τη μία ώρα στην άλλη σχεδόν χωρίος κατοικία και με κατεστραμμένη οικοσκευή.

2017-09-13T001904Z_666176479_RC1E6EF01D10_RTRMADP_3_STORM-IRMA
Ο ουρανός καθάρισε, το σκηνικό της καταστροφής στα νησιά Κις αποκαλύπτεται (Reuters)

Περίπου 5,8 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις—ή περίπου 12 εκατ. άνθρωποι—στη Φλόριντα και γειτονικές Πολιτείες ακόμη δεν είχαν ρεύμα χθες Τρίτη εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε η Ιρμα. Οι εταιρείες ηλεκτρισμού συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να αποκαταστήσουν την παροχή κι έχουν κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ελλείψεις καυσίμων αντιμετώπιζε το 37,6% των πρατηρίων στην Πολιτεία, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από τη Δευτέρα το απόγευμα όταν ήταν 46%.

Την Πέμπτη πρόκειται να επισκεφτεί τη Φλόριντα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, για να διαπιστώσει επιτόπου τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας. «Οι σκέψεις μου βρίσκονται πάντα με όλους εκείνους που επλήγησαν από τους κυκλώνες» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε η Μελάνια Τραμπ.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία του Μαϊάμι συνέλαβε περισσότερους από 50 υπόπτους για λεηλασίες κατά τη διάρκεια του τυφώνα Ιρμα, μεταξύ αυτών 26 άτομα που κατηγορούνται ότι διέρρηξαν ένα μονάχα κατάστημα Wal-Mart τη νύχτα του Σαββάτου, στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Μεταξύ των υπόπτων για λεηλασίες είναι κι έξι άνδρες που συνελήφθησαν την Τρίτη και κατηγορούνται ότι εισέβαλαν σε καταστήματα στο κέντρο του Μαϊάμι και έκλεψαν εμπορεύματα όπως παπούτσια, τσάντες και φορητούς υπολογιστές.

Με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, οι δημοτικές αρχές ήραν το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ 7 το απόγευμα και 7 το πρωί που είχε επιβληθεί από την Κυριακή.

Αξιωματικοί της αστυνομίας επισήμαναν ότι αστυνομικοί θα εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες όλο το 24ωρο για να αποτρέψουν όποιες εγκληματικές ενέργειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...