234
| SOOC

Για έναν χρόνο το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 12:02

Για έναν χρόνο το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 12:02

Τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου) αφορά η νομοθετική ρύθμιση που σε συνέχεια της γνωστής εξαγγελίας του Αλέξη Τσίπρα προβλέπει την αναστολή, για το έτος 2017, της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (κατά 30%).

Η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την εν λόγω ρύθμιση, αναφέρει ότι το κόστος της για τον κρατικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Στην αιτιολογική έκθεση, δε, η κυβέρνηση σημειώνει ότι προχωρά στη συγκεκριμένη ρύθμιση καθώς «τα νησιά των ανατολικών συνόρων της χώρας πλήττονται από τη προσφυγική κρίση».

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αφορούν στα αγαθά που:

– βρίσκονται στα συγκεκριμένα νησιά και παραδίδονται από επαγγελματίες που είναι εγκατεστημένοι στο νησί

-πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από επαγγελματίες που υπόκεινται στο φόρο εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας

-αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη.

Η τροπολογία για τον ΦΠΑ στα νησιά

Από νομοθετικής πλευράς, πρόκειται για τροπολογία η οποία -μαζί με άλλες τέσσερις που ρυθμίζουν ζητήματα άλλων υπουργείων, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα, τη Διοικητική Δικαιοσύνη και τις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές, προκειμένου να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ.

Η ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι σε αντίθεση με τη στάση της στην τροπολογία για την περιβόητη «13η σύνταξη», αυτή τη φορά θα υπερψηφίσει την τροπολογία για τα νησιά, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι πιθανώς δεν θα οδηγήσει την κυβερνητική πλειοψηφία να ζητήσει εκ νέου διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...