552
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε για όλα στην ιταλική La Repubblica | Alex Caparros/Getty Images

Το «μικρό θαύμα» και η ελληνική ψυχή του Στέφανου Τσιτσιπά

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 17:41
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε για όλα στην ιταλική La Repubblica
|Alex Caparros/Getty Images

Το «μικρό θαύμα» και η ελληνική ψυχή του Στέφανου Τσιτσιπά

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 17:41

«Η Ελλάδα έχει παράδοση σε άλλα αθλήματα, στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Οπότε εγώ θα ήθελα να γίνω πρεσβευτής του τένις στην Ελλάδα. Να κάνω κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος ποτέ».

Θα γίνει 20, μόλις, ετών, τον ερχόμενο Αύγουστο,αλλά αποτελεί γεγονός πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει ήδη κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος ποτέ στη χώρα μας. Αρκεί να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους κατέγραψε άνοδο 162 θέσεων και σήμερα βρίσκεται στην 44η της παγκόσμιας κατάταξης, με πολλούς αθλητικογράφους από όλον τον κόσμο να τον συγκαταλέγουν μεταξύ των πιθανών διαδόχων του «θεού» Ρότζερ Φέντερερ.

Στις 29 Απριλίου, έπειτα από την εντυπωσιακή πορεία του στο ATP Open της Βαρκελώνης όπου απέκλεισε πολύ πιο έμπειρους τενίστες όπως τον Ντόμινικ Τιμ (Νο 7) και τον Νταβίντ Γκοφέν (Νο 10), κατάφερε να φτάσει στο τελικό με αντίπαλο τον κορυφαίο, Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης, Ραφαέλ Ναδάλ. Ο Τσιτσιπάς υποκλίθηκε τελικά στον «βασιλιά» του παγκόσμιου τένις έπειτα από 77 λεπτά. Αλλά κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση με την υπογραφή, μάλιστα, του θρυλικού ισπανού τενίστα, ο οποίος προέβλεψε πως ο πρώτος Ελληνας που κατάφερε να εισέλθει στη λίστα World Top 50 με τους πενήντα καλύτερους τενίστες στον κόσμο θα έχει μέλλον λαμπρό.

2018-04-29T160807Z_226288375_RC11AEED8F70_RTRMADP_3_TENNIS-BARCELONA
Ο Ράφα Ναδάλ ρίχνει σαμπάνια στον Τσιτσιπά μετά το τέλος του τελικού του ATP της Βαρκελώνης

Μιλώντας στη La Repubblica (συνδρομητική έκδοση) με αφορμή τη συμμετοχή του, αυτές τις ημέρες, στο ATP Open της Ρώμης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανέφερε πως πέρα από το να βελτιώνεται διαρκώς στο άθλημά του, πραγματοποιεί παράλληλα «ένα εσωτερικό ταξίδι μέσω του οποίου μεταλλάσσει τον εαυτό του».

Αποκάλυψε πως παραμένει «λίγο τεμπέλης» και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την περίπτωσή του «ένα μικρό θαύμα». Οχι, φυσικά, γιατί είναι επηρμένος, αλλά διότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια ομοσπονδία άξια του ονόματός της, και για αυτό αναγκάστηκα να κάνω τα πάντα μόνος μου. Ο,τι κατάφερα, το κατάφερα μόνος μου, και αυτό είναι πραγματικά κάτι το ασυνήθιστο στο άθλημα. Χρειάστηκε να πληρώσω τα πάντα εγώ, ή, μάλλον, η οικογένειά μου».

GettyImages-930189098
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκάλυψε ότι παραμένει «λίγο τεμπέλης»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998 και προέρχεται από αθλητική οικογένεια, καθώς παππούς του ήταν ο Σεργκέι Σαλίνκοφ, διεθνής ποδοσφαιριστής με την ομάδα της Σοβιετικής Ενωσης, η μητέρα του είχε ασχοληθεί επαγγελματικά με το τένις, ενώ ο πατέρας του είναι προπονητής του αθλήματος.

Οπότε δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, ξεκινώντας να παίζει τένις στην ηλικία των τριών ετών. Αλλά μιλώντας στον ιταλό δημοσιογράφο για «θαύμα» ο Τσιτσιπάς δεν αναφερόταν μόνον στην εξαιρετική του πορεία στο άθλημα που λατρεύει. «Ημουν μικρός. Ημασταν με φίλους στη θάλασσα. Απειροι όντας, υποτιμήσαμε τα κύματα και εγώ κινδύνεψα πραγματικά να πνιγώ. Ηταν τρομερό για όλους. Για αυτό πιστεύω πως ήμουν ευλογημένος. Αισθάνομαι σαν να θέλησε ο Θεός να μου δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Και για αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζω τα πράγματα με περισσότερη ηρεμία. Δίνω στα γεγονότα την αρμόζουσα σημασία». 

Οσον αφορά το μέλλον, ο Τσιτσιπάς δεν κρύβει (και καλά κάνει) πως «εγώ θέλω να γίνω ο κορυφαίος στον κόσμο, αλλά σύμφωνα πάντα με μια γνωστή ελληνική παροιμία, “κάθε πράγμα στον καιρό του”. Επιδιώκω να είμαι ταπεινός, να συνεχίσω να διψάω (για διακρίσεις), να κάνω ό,τι πρέπει, να δουλεύω σωστά, να κάνω τα σωστά πράγματα και μέσα στο γήπεδο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...