443
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ | REUTERS/Eric Vidal

Γιούνκερ: «Οχι» στην απόσχιση της Καταλονίας, «ναι» στην επανασύνδεση με Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 16:44
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
|REUTERS/Eric Vidal

Γιούνκερ: «Οχι» στην απόσχιση της Καταλονίας, «ναι» στην επανασύνδεση με Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2017, 16:44

Η Βρετανία πρέπει να δεσμευθεί ότι θα πληρώσει ό,τι οφείλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη σχέση μετά το Brexit, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάχθηκε και κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Σε περίπτωση ανεξαρτησίας της ισπανικής επαρχίας, κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε και άλλες περιφέρειες να κάνουν το ίδιο και η διακυβέρνηση της ΕΕ θα γινόταν πολύ πολύπλοκη,  είπε ο Γιούνκερ σε ομιλία του προς φοιτητές στο Λουξεμβούργο.

«Αν επιτρέψουμε στην Καταλονία -και δεν είναι καθόλου δουλειά μας- να αποσχιστεί, άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Δεν το θέλω αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι «ανησυχεί πολύ» για τις αποσχιστικές τάσεις στην Ευρώπη και πως προέτρεψε τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο.

Αναφερόμενος στις καταλανικές εκκλήσεις για μεσολάβηση της ΕΕ, είπε πως η Επιτροπή δεν μπορεί να μεσολαβήσει από τη στιγμή που μόνο η μία πλευρά έχει ζητήσει τη μεσολάβησή της. Η ΕΕ έχει πει πως έχει εμπιστοσύνη στον Ραχόι ότι θα επιλύσει ένα εσωτερικό θέμα, όπως το χαρακτήρισε.

Σε ένα άλλο μέτωπο με σημασία για την ΕΕ, αυτό των σχέσεων με τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως η Ενωση πρέπει να επανασυνδεθεί με «τη μεγάλη Ρωσία».

«Μπορεί στ΄αλήθεια κάποιος να σκεφθεί το μέλλον της Ευρώπης χωρίς να έχει το βλέμμα στη μεγάλη Ρωσία; Η Ρωσία είναι ο κύριος μεγάλος γείτονάς μας με την οποία πρέπει με έναν ορισμένο τρόπο -και χωρίς να ξεχνάμε τις συγκρούσεις που υπάρχουν- απολύτως να επανασυνδεθούμε!» πρόσθεσε.

«Να πληρώσει η Βρετανία»

Εν τω μεταξύ, το Brexit και ο αργός ρυθμός των συνομιλιών απασχόλησε και αυτό τον Γιούνκερ.

«Πρέπει να πληρώσουν, πρέπει να πληρώσουν, δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν έχω διάθεση εκδίκησης. Δεν μισώ τους Βρετανούς», τόνισε και σημείωσε ότι «οι Βρετανοί ανακαλύπτουν, όπως κι εμείς, μέρα τη μέρα νέα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι είχαμε σκεφθεί αρχικά».

Ενα από τα αγκάθια είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας, όπως επισήμανε ο Γιούνκερ: «Δεν μπορούμε να βρούμε για την ώρα έναν πραγματικό συμβιβασμό όσον αφορά τις εναπομείνασες οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, δεν θα μπορέσουμε να πούμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων».

Το ορόσημο στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην οποία, αν όλα πήγαιναν καλά, θα πιστοποιούνταν το πέρασμα στη δεύτερη φάση των συνομιλιών, αυτό για την εμπορική συμφωνία.

Η ΕΕ έχει, ωστόσο, διαμηνύσει στη Βρετανία ότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες προκειμένου οι Βρυξέλλες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την συμφωνία, ενώ το Λονδίνο ήλπιζε και ασκούσε πιέσεις αυτό να συμβεί στη σύνοδο κορυφής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...