757
Ενα παιχνίδι του φακού. Τσίπρας και Μητσοτάκης. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον τελευταίο πολύ μπροστά | Alexandros Michailidis / SOOC

Οταν η «Αυγή» δημοσίευσε γκάλοπ με καλύτερη κυβέρνηση τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2016, 20:15
Ενα παιχνίδι του φακού. Τσίπρας και Μητσοτάκης. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον τελευταίο πολύ μπροστά
|Alexandros Michailidis / SOOC

Οταν η «Αυγή» δημοσίευσε γκάλοπ με καλύτερη κυβέρνηση τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2016, 20:15

Δεν πρέπει να είναι εύκολο για το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιεύει δημοσκόπηση στην οποία το 85% των πολιτών να δηλώνει ότι η χώρα πηγαίνει προς λάθος κατεύθυνση και το 90% να δηλώνει απογοητευμένο από την κυβέρνηση. Κι όμως το έκανε η «Αυγή»: δημοσίευσε το βαρόμετρο της Public Issue που μολονότι δεν έχει μέτρηση πρόθεσης ψήφου, έχει κάποια άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης που είναι εξόχως ενδιαφέροντα, ιδίως καθώς βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στάθηκαν δε αυτά τα στοιχεία αρκετά για να προκαλέσουν έναν μίνι πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας.

Ο τίτλος της «Αυγής» είναι «Θολό το πολιτικό τοπίο, παρά τη δυσαρέσκεια» και όντως το τοπίο είναι θολό. Εννιά στους δέκα Ελληνες θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει επαρκώς τη δουλειά της, ενώ ένα 80% δηλώνει απογοητευμένο από την αντιπολίτευση – μόνο που αυτή δεν διοικεί την χώρα, ούτε καθορίζει τις τύχες των πολιτών.

Σύμφωνα με την ερμηνεία της «Αυγής» για όλα φταίνε και πάλι τα μέσα ενημέρωσης. Αυτά «πλασάρουν», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, αυτά «μονοπωλούν» το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, «σε βαθμό που όποιος έλειπε καιρό από αυτή τη χώρα κι άνοιγε αίφνης την τηλεόραση να πίστευε ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο ζήτημα που να “καίει” την ελληνική κοινωνία έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς κρίσης», όπως γράφει η εφημερίδα.

Είναι και αυτός ένας τρόπος να εξηγηθεί από το κυβερνητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ το πώς έναν χρόνο μετά τις εκλογές, οπότε ανανεώθηκε η λαϊκή εντολή προς τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 51% των Ελλήνων θεωρούν ότι πρέπει να πάμε πάλι σε καλπες. Να εξηγηθεί πώς ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θεωρείται κατάλληλος για τη θέση μόνο από το 23% των ερωτηθέντων – ενώ ο κ. Μητσοτάκης απολαμβάνει ένα 42%. Να εξηγηθεί πώς το 36% πιστεύει ότι η ΝΔ θα ήταν καλύτερη κυβέρνηση, με ένα μόλις 14% να προτιμά τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (ενώ η πλειονότητα, το 45% δεν θέλει κανένα από τα δύο σχήματα). Να εξηγηθεί τέλος, πώς το 54% των Ελλήνων θα προτιμούσαν να υπάρχουν από πέντε έως δέκα τηλεοπτικές άδειες, έναντι μόλις 14% που προτιμούν τον περιορισμό σε τέσσερις που επέβαλε η κυβέρνηση. Αλλά είπαμε, για όλα φταίνε τα ΜΜΕ.

«Πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ» βλέπει η ΝΔ

Η δημοσιοποίηση του βαρόμετρου προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, δια μέσου μάλιστα του δημοσκόπου Τάκη Θεοδωρικάκου που είναι και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη.

«Η σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύει η “Αυγή” παρουσιάζει μια σειρά δεδομένα που αποδεικνύουν το πολύ μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Η υπεροχή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού είναι πλέον συντριπτική 42-23», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Η υπεροχή μίας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αντίστοιχα πολύ μεγάλη 36-14», προσέθεσε και σημείωσε ότι παράλληλα το 51% των πολιτών τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Ακολούθησε και δελτίο Τύπου της ΝΔ: «Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα  η “Αυγή”, έχει προκαλέσει πανικό στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνει την τεράστια δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση και το αίτημα της πλειοψηφίας να γίνουν εκλογές, ώστε να αποκτήσει αξιόπιστη Κυβέρνηση ο τόπος. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας».

Μαξίμου: «Κατανοητό το άγχος της ΝΔ»

Το Μαξίμου απάντησε μέσω των γνωστών «κυβερνητικών κύκλων»:

«Είναι λογικό να βιάζεται η Νέα Δημοκρατία. Ο χρόνος μετράει σε βάρος της και η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία και την οικονομία τινάζει στον αέρα τις πολιτικές της επιδιώξεις» ανέφεραν  κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «κατανοητό το άγχος της Νέας Δημοκρατίας».

«Όμως η Νέα Δημοκρατία βιάζεται και για άλλους λόγους. Προσπαθεί να σώσει ότι έχει απομείνει από το αμαρτωλό καθεστώς της διαπλοκής με τους καναλάρχες. Προσπαθεί να αποτρέψει την διαλεύκανση των θαλασσοδανείων στα οποία είναι χωμένη βαθιά μέχρι τον λαιμό. Προσπαθεί να διαφυλάξει κάτι από την χαμένη τιμή του παλιού πολιτικού συστήματος, την ώρα που οι δυσώδεις υποθέσεις αποκαλύπτονται κατά δεκάδες, είτε πρόκειται για τον χώρο της Υγείας, είτε για τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων, είτε για τα κομματικά ταμεία της διαπλοκής. Και πάει λέγοντας.Ας μην αγχώνονται άδικα. Εκλογές θα γίνουν. Το φθινόπωρο του 2019. Και ο λαός θα κρίνει ελεύθερα και ανεπηρέαστα» προσέθεσαν.

Και σε μια πρωτιά στο πώς εκφράζονται και διατυπώνουν τα σχόλιά τους οι κυβερνητικοί κύκλοι υπήρξε και… υστερόγραφο: «ΥΓ. Μιλάει και ο κ. Θεοδωρικάκος για δημοσκοπήσεις. Μάλιστα. Υποθέτουμε με το κύρος του δημοσκόπου που προέβλεψε με ασφάλεια βέβαιη νίκη της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. Ή με τον αέρα των επιτυχιών της GPO που έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις από το 2012 μέχρι σήμερα. Καλή συνέχεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...