660
|

Κρυμμένα μυστικά κι αισθήσεις σε μια κάψουλα καφέ Nespresso

Avatar protagon.import 24 Νοεμβρίου 2015, 16:30

Κρυμμένα μυστικά κι αισθήσεις σε μια κάψουλα καφέ Nespresso

Avatar protagon.import 24 Νοεμβρίου 2015, 16:30

Έχεις μάθει πώς λειτουργεί μια μηχανή καφέ Nespresso. Μπορείς να πεις με σιγουριά σε ποιες γεύσεις ανταποκρίνεται ο ουρανίσκος και τα νεύρα σου, ποια ποικιλία προτιμάς για το πρωινό σου. Καμιά φορά τυχαίνει να αναγνωρίσεις το άρωμα της αγαπημένης σου κάψουλας καφέ, πριν καν γευτείς το ρόφημα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι υπάρχει μέσα σε αυτήν την τέλεια κάψουλα; Από πού προέρχεται;

«Η τελειότητα δεν είναι τυχαία». Με αυτό το σκεπτικό προγραμματίζουν κάθε βήμα τους, από το δέντρο έως την κούπα, οι ειδικοί της Nespresso. Κάθε βήμα της αλυσίδας που καταλήγει στις μικρές κάψουλες είναι ένα σταυροδρόμι ανάμεσα σε διαφορετικές επιλογές. Ποια πρότυπα θα ακολουθήσουν; Με ποια τεχνική θα καβουρδίσουν και με ποια μέθοδο θα συνθέσουν το χαρμάνι; Οι τελικές επιλογές είναι πάντοτε καινοτόμες, ο δρόμος είναι πάντα δύσκολος, τα έξοδα πολλές φορές μεγάλα, αλλά οι ειδικοί δεν συμβιβάζονται, ούτε διστάζουν να πάρουν την απόφαση που ξέρουν ότι θα οδηγήσει στην ύψιστη ποιότητα, στο πιο ξεχωριστό άρωμα, στο πιο ευφάνταστο ταξίδι των αισθήσεων. Ο καρπός του καφεόδεντρου θα μεταμορφωθεί σε μία κάψουλα κι αυτή θα εκχυλιστεί σε μια κούπα. Μέσα σε 14 βήματα.

Βήματα

Ο νωπός καφές
1. Όλα ξεκινούν από το έδαφος (terroir). Θα φανεί, αργότερα, στη γεύση σε ποιο υψόμετρο βρίσκεται, ποιο είναι το γεωγραφικό του πλάτος, πόσο λούζεται από τον ήλιο και πόσο συχνά υγραίνεται από τη βροχή.

2. Αναζητούνται, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι κατάλληλοι καλλιεργητές, οι αφοσιωμένοι στις βέλτιστες πρακτικές διατηρησιμότητας.

3. Φτάνει η ώρα της συγκομιδής. Τα κεράσια διαχωρίζονται χειρωνακτικά, συλλέγονται μόνο τα ώριμα και αυτά κατηγοριοποιούνται κατά μέγεθος, πυκνότητα και χρώμα.

4. Οι νωποί κόκκοι που κρύβουν μέσα τους τα κεράσια θα μπουν σε ομάδες με βάση πρώτα το μέγεθος, κι ύστερα το χρώμα, το οποίο σε ένα έμπειρο μάτι μπορεί να προδώσει την ατέλεια του κόκκου.

5. Ένας ελαττωματικός κόκκος μπορεί να κάνει τη ζημιά, γι’ αυτό και το σκανάρισμα των κόκκων γίνεται ξανά και ξανά μέχρι να εντοπιστούν όλοι οι ζημιογόνοι παράγοντες.

6. Ο νωπός καφές είναι ένα πολύτιμο φορτίο, ευαίσθητο στις αλλοιώσεις της θερμότητας και της υγρασίας που μπορεί να παρεισφρήσουν στη γεύση και στο άρωμά του, και ως τέτοιο μεταφέρεται στους χώρους αποθήκευσης, στην Ευρώπη.

7. Η αποθήκευση γίνεται με αυστηρούς όρους: η διαφύλαξη στον ίδιο χώρο με άλλα προϊόντα απαγορεύεται, η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή, η υγρασία είναι ελεγχόμενη, και ακόμα και η ποιότητα του αέρα ελέγχεται μέσω φίλτρων.

8. Είναι η ώρα να πάρουν μια πρώτη γεύση οι ειδικοί του καφέ. Αυτοί θα ελέγξουν τις σοδειές – παγκοσμίως γνωστές και ως «Γκουρμέ» ή «Ειδικοί» (Specialty) καφέδες- και αυτές αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Από αυτό το κομμάτι, μόνο ένα 10% με 20% πληροί τα ποιοτικά κριτήρια που θέτει η Nespresso.

9. Αλχημεία χαρμανιού. Όση ηχητική αρμονία εμπεριέχει αυτή η φράση τόση αρμονία εμπεριέχει και το μείγμα των διαφορετικών προελεύσεων κόκκων.

10. Το καβούρδισμα των κόκκων είναι μια μαεστρία και είναι και το πιο ωραίο στάδιο της παραγωγής καφέ. Τότε αποκαλύπτεται δυναμικά το άρωμα και η γεύση των κόκκων. Οι ειδικοί θα επιλέξουν ανάμεσα στο σύντομο και ελαφρύ καβούρδισμα, που διατηρεί τη φυσική οξύτητα του καφέ, και στο παρατεταμένο και πιο έντονο, που προσθέτει πικράδα και σώμα, δηλαδή την αίσθηση στον ουρανίσκο.

11. Άλεση. Επιτέλους, οι κόκκοι μετατρέπονται σε σκόνη. Ούτε αυτό αφήνεται στην τύχη. Η λεπτότητα της σκόνης υπολογίζεται με ακρίβεια, για να ταιριάζει στη συγκεκριμένη εκλεκτή ποικιλία και για τη βέλτιστη εκχύλιση του καφέ.

12. Το αλουμίνιο της κάψουλας καφέ προστατεύει αφ’ ενός το άρωμα της ποικιλίας και αφ’ ετέρου το περιβάλλον από περιττά απόβλητα. Ανακυκλώνεται αέναα.

13. Η κάψουλα φτάνει στα χέρια σου, τοποθετείται στη θέση της, και αλληλεπιδρά με την προηγμένης τεχνολογίας και υψηλής πίεσης μηχανή. Η εκλεπτυσμένη κομψότητα μιας εκλεκτής ποικιλίας απελευθερώνεται. Η μυρωδιά έχει απλωθεί σε όλο το δωμάτιο, το άρωμα έχει αγγίξει καθένα από τα νεύρα του οργανισμού σου. Ο καφές σου είναι έτοιμος.

Καλή απόλαυση

(adverto)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News