391
Εκτός από καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος μπορεί να αποδειχθεί και σωτήρας του όσον αφορά την επάρατη νόσο | Shutterstock/Lelusy

Στα γονίδια του σκύλου το κλειδί για τη θεραπεία του καρκίνου;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 20:48
Εκτός από καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος μπορεί να αποδειχθεί και σωτήρας του όσον αφορά την επάρατη νόσο
|Shutterstock/Lelusy

Στα γονίδια του σκύλου το κλειδί για τη θεραπεία του καρκίνου;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 20:48

Ολοι οι ζωόφιλοι γνωρίζουν ότι τα σκυλιά ταλαιπωρούνται από τις ίδιες ασθένειες που πλήττουν τους ανθρώπους. Αυτό το γεγονός επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η επιστήμη, ώστε να θεραπεύσει ανίατες μέχρι στιγμή ασθένειες. Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δείχνει ότι στα γονίδια που προκαλούν όγκους στους σκύλους μπορεί να κρύβεται το μυστικό της θεραπείας του καρκίνου.

Η έρευνα αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι άνθρωποι και σκύλοι μοιράζονται πολλές από τις γενετικές αιτίες καρκίνου. Οι όγκοι περίπου 700 σκύλων συγκρίθηκαν με εκείνους ανθρώπων που νοσούσαν – και αποκάλυψαν ότι οι σκύλοι έχουν 18 «επίκεντρα» γονιδιακής μετάλλαξης, που είναι πιθανώς η βασική αιτία του καρκίνου.

Η ακόλουθη σύγκριση με ανθρώπινες περιπτώσεις καρκινοπαθών διαπίστωσε ότι οκτώ από τα 18 «επίκεντρα» των τετράποδων εντοπίστηκαν και σε ανθρώπους, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph. Τα ευρήματα ενισχύουν τις ελπίδες ότι τα ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη δοκιμή πιθανών φαρμάκων που μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά σε όγκους σκύλων, καθώς και σε αντίστοιχους ανθρώπινους.

Οι επιστήμονες εξετάζουν ήδη την αξιοποίηση των σκύλων για την καλύτερη μελέτη της επάρατης νόσου, λόγω της μοναδικότητάς τους, καθώς είναι το μόνο είδος ζωής με το οποίο μοιραζόμαστε το περιβάλλον μας. Τα ποντίκια και άλλα ζώα εργαστηρίου χρησιμοποιούνται συχνά για τη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα ευρήματα σε αυτά τα ζώα δεν αντιστοιχούν σε εκείνα των ανθρώπων.

Ο καρκίνος προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και κληρονομικών παραγόντων, και πλέον γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι και οι τετράποδοι φίλοι μας έχουμε κοινά και τα δύο αυτά στοιχεία.

«Τα ευρήματά μας τοποθετούν καλύτερα τους σκύλους ως μεταφραστικό μοντέλο του ανθρώπινου καρκίνου για τη διερεύνηση ενός ευρέος φάσματος στοχευμένων θεραπειών» γράφουν οι συγγραφείς της έρευνας από το MIT, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Η Κριστίνα Λόπες, συν-συγγραφέας της μελέτης και διευθύνουσα σύμβουλος του υγειονομικού ινστιτούτου One Health Company, προσθέτει: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν τις απίστευτες δυνατότητες του συνδυασμού της γονιδιωματικής του καρκίνου του σκύλου και της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, ώστε να σωθούν ζωές και από τις δύο άκρες του λουριού».

«Η έρευνα για τον καρκίνο στον άνθρωπο έχει κινηθεί προς ένα πρότυπο θεραπείας που βασίζεται επί δεκαετίες στη γονιδιωματική, αλλά η έρευνα για τη γονιδιωματική του καρκίνου του σκύλου δεν συνεχίστηκε» εξηγεί η Λόπες. «Αυτή η μελέτη συμπληρώνει το τελευταίο κομμάτι του παζλ, που έλειπε από τη διαδικασία της συγκριτικής ογκολογίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...