493
Καρλ Μαρξ, Αλβέρτος Αϊνστάιν, Κάρολος Δαρβίνος: οι συλλογές χειρογράφων τους αναμένεται να πωληθούν έναντι πολλών χιλιάδων λιρών | GettyImages/CreativeProtagon

Σε δημοπρασία χειρόγραφα του Αϊνστάιν, του Μαρξ και του Δαρβίνου

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2023, 18:14
Καρλ Μαρξ, Αλβέρτος Αϊνστάιν, Κάρολος Δαρβίνος: οι συλλογές χειρογράφων τους αναμένεται να πωληθούν έναντι πολλών χιλιάδων λιρών
|GettyImages/CreativeProtagon

Σε δημοπρασία χειρόγραφα του Αϊνστάιν, του Μαρξ και του Δαρβίνου

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2023, 18:14

Σπάνια χειρόγραφα τριών από τους πλέον ιδιοφυείς ανθρώπους της σύγχρονης εποχής βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s την επόμενη εβδομάδα. Στη δημοπρασία, με τίτλο «Πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα», θα παρουσιαστούν αντικείμενα που ανήκαν στον Καρλ Μαρξ, τον Αλβέρτο Αϊνστάιν και τον Κάρολο Δαρβίνο.

Τα χειρόγραφα μάς δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκέψη των τριών διανοητών. Εκείνα του Δαρβίνου περιλαμβάνουν σημειώσεις για ένα από τα τελευταία βιβλία του. Το χειρόγραφο του Μαρξ είναι μια επιστολή που είχε στείλει στον εκδότη του, όπου αναφέρεται στο επερχόμενο βιβλίο του που θα είχε τίτλο «Το Κεφάλαιο». Οσο για τον Αϊνστάιν, στα χειρόγραφά του κάνει λόγο για μια θεωρία που πίστευε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδειχθεί.

Δύο από τις συλλογές χειρογράφων θα προσφερθούν στη δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τις 200.000 λίρες (περίπου 225.000 ευρώ), σύμφωνα με τους Times. Κάποια από αυτά έχουν τεράστια ακαδημαϊκή αξία και ενδέχεται ανάμεσα στους πλειοδότες να βρεθούν και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η επιστολή του Αϊνστάιν δεν έχει εκδοθεί ποτέ στο παρελθόν. Οι σημειώσεις του Δαρβίνου ήταν γνωστό πως υπήρχαν, αλλά κανείς δεν ήξερε πού βρίσκονταν. Η εμφάνισή τους δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να μελετήσουν την εξέλιξη της σκέψης του. Πρόκειται για σημειώσεις και διορθώσεις πάνω στο βιβλίο του «Εντoμοφάγα φυτά», του 1875.

Σε όλη του τη ζωή ο Δαρβίνος μελετούσε τα φυτά, έλεγε μάλιστα στη σύζυγό του ότι ήταν ο αγαπημένος του τρόπος να χαλαρώνει. Κάποια στιγμή αποφάσισε να συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις του σε ένα βιβλίο. Ο ίδιος, όμως, δεν αγαπούσε το γράψιμο, και οι σημειώσεις του αντανακλούν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με τη συγγραφή του βιβλίου.

Εκείνη την περίοδο είχε πει στο συνάδελφό του Τζόζεφ Ντάλτον Χούκερ: «Πίστευα ότι το βιβλίο ήταν καλογραμμένο, αλλά τώρα βλέπω ότι τεράστιο μέρος του πρέπει να ξαναγραφτεί και δεν θα είναι έτοιμο για έκδοση τουλάχιστον για δύο μήνες ακόμη. Και πάλι, θα είναι υπερβολικά μεγάλο».

Ο Μαρξ δεν βασανιζόταν από τέτοια αυτοαμφισβήτηση. Στο γράμμα του προς τον γάλλο εκδότη του, το 1872, ο φιλόσοφος ξεδιπλώνει τις αρετές του βιβλίου του, σημειώνοντας ότι διέπεται από «επαναστατικό πνεύμα». Παρ’ όλα αυτά, σε μια σπάνια κίνησή του, ζητά να μην υπάρξει κάλυψη από τον Τύπο, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα δημιουργούσε «προβλήματα με τις Αρχές».

«Στα πρώτα κεφάλαια υπάρχουν κάποια ανέκδοτα κατά της θρησκείας που μπορεί να ενοχλήσουν τους θιασώτες της επαρχιακής δημοκρατίας» γράφει. Επίσης, ζητά να καθυστερήσει η έκδοση της βιογραφίας του, διότι ο συνεργάτης του, Φρίντριχ Ενγκελς, «είναι πολύ απασχολημένος και δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με αυτήν».

Η συλλογή του Αϊνστάιν, που εκτιμάται στις 80.000 λίρες (περίπου 100.000 ευρώ), περιλαμβάνει μια επιστολή προς τον συνεργάτη του Ρούντι Μάντελ, ερασιτέχνη φυσικό, με θέμα τους βαρυτικούς φακούς. Το φαινόμενο είχε περιγραφεί στο έργο του Αϊνστάιν για τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Στην επιστολή, γραμμένη το 1936, ο επιστήμονας παραθέτει κάποιους υπολογισμούς που είχε κάνει. Το επόμενο έτος ο Αϊνστάιν προχώρησε σε μια σχετική δημοσίευση, αλλά κατέληξε ότι για τη συγκεκριμένη θεωρία «δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αποδειχθεί». Εκανε λάθος. Επιβεβαιώθηκε 43 χρόνια αργότερα, 24 μετά τον θάνατό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...