900
Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες (αριστερά) σε χειραψία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αβάνα. Η Κούβα ασπάζεται σε μεγάλο βαθμό το ρωσικό αφήγημα για την εισβολή στην Ουκρανία | CreativeProtagon

Πώς η Μόσχα εξαπατά Κουβανούς και τους στέλνει στο ουκρανικό μέτωπο

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 20:05
Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες (αριστερά) σε χειραψία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αβάνα. Η Κούβα ασπάζεται σε μεγάλο βαθμό το ρωσικό αφήγημα για την εισβολή στην Ουκρανία
|CreativeProtagon

Πώς η Μόσχα εξαπατά Κουβανούς και τους στέλνει στο ουκρανικό μέτωπο

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 20:05

Στην αποκάλυψη-καταγγελία προέβη η ίδια η κυβέρνηση της Κούβας: κουβανοί πολίτες βρίσκονται στο στόχαστρο ενός δικτύου διακινητών που επιδιώκουν να τους στρατολογήσουν για λογαριασμό της Μόσχας, με το υπουργείο Εξωτερικών της νησιωτικής χώρας να δηλώνει ότι Κουβανοί που ζουν στη Ρωσία αλλά και στην Κούβα «έχουν ενσωματωθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που μετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Αναφορές για Κουβανούς που πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων άρχισαν να κυκλοφορούν πριν από το καλοκαίρι. Τον περασμένο Μάιο, για παράδειγμα, στο Ryazinformburo, ένα ρωσικό κανάλι στο Telegram, υποστηρίχθηκε ότι κουβανοί πολίτες στρατολογούνταν για να πολεμήσουν κατά των Ουκρανών, με κίνητρο ένα προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκείνο τον μήνα περί άμεσης απόδοσης ρωσικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, με την προϋπόθεση ότι θα υπηρετούσαν για ένα έτος στον ρωσικό στρατό.

Την περασμένη Κυριακή δυο νεαροί Κουβανοί, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο ισπανόφωνο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo (εδρεύει στο Μαϊάμι), υποστήριξαν πως εξαπατήθηκαν, καταλήγοντας να υπογράψουν ένα συμβόλαιο για παροχή μισθοφορικών υπηρεσιών.

Εξήγησαν ότι, αφού υπέγραψαν τη συμφωνία, η οποία είχε συνταχθεί στα ρωσικά, αρχικά μετέβησαν στη Μόσχα και στη συνέχεια στην Ουκρανία, πιστεύοντας ότι επρόκειτο να εργαστούν σε οικοδομές «για να ξαναχτίσουν τις πόλεις που είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο». Ενας από τους δύο νεαρούς, ονόματι Αλεξ Βέγκα, είπε πως πρώτη φορά μαζί του επικοινώνησε μια γυναίκα ενώ βρισκόταν στην Κούβα (μέσω  ενός δικτύου ανταλλαγής μηνυμάτων), προσφέροντάς του 204.000 ρούβλια (περί τα 1.900 ευρώ) τον μήνα συν κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων και, κυρίως, την υπόσχεση απόκτησης ρωσικού διαβατηρίου. Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Κούβα, αποδέχτηκε την πρόταση αμέσως.

Οταν έφθασε, τον περασμένο Ιούλιο, στη Ρωσία, στο αεροδρόμιο της Μόσχας τον υποδέχτηκε η γυναίκα που επικοινωνούσε μαζί του, αλλά και «ένας στρατιώτης με κουβανική προφορά». Η γυναίκα επισήμανε στους άρτι αφιχθέντες Κουβανούς ότι στο εξής θα έπρεπε να φορούν στρατιωτικά ρούχα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως επρόκειτο για κάτι το τυπικό που προβλεπόταν από το σχετικό πρωτόκολλο.

Ο νεαρός Κουβανός είπε ότι αρχικά μεταφέρθηκε σε μια στρατιωτική βάση στη Ρωσία, ενώ στη συνέχεια τον έστειλαν στο Λουγκάνσκ, στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου στους Κουβανούς «δόθηκαν όπλα, σακίδια, όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός». Τότε ο Αλεξ Βέγκα, όπως και υπόλοιποι συμπατριώτες του που είχαν βρεθεί από τη μία μέρα στην άλλη στην εμπόλεμη Ουκρανία, συνειδητοποίησαν ότι δεν επρόκειτο να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά να πολεμήσουν.

Ο Βέγκα, που στην παρούσα φάση φέρεται να βρίσκεται σε μια στρατιωτική βάση στην πόλη Ριαζάν της δυτικής Ρωσίας, μιλώντας στο Telemundo χαρακτήρισε τον εαυτό τους «αιχμάλωτο πολέμου». Ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν άλλοι 200 Κουβανοί που είχαν ταξιδέψει μαζί του στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για νεκρούς και εξαφανισμένους Κουβανούς, δίχως όμως να μπορεί να παράσχει περισσότερα στοιχεία.

Χωρίς να επικαλεστεί συγκεκριμένες αναφορές, στην ανακοίνωσή της η κουβανική κυβέρνηση ανέφερε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά παραποιημένες πληροφορίες τις οποίες διασπείρουν οι εχθροί της Κούβας επιδιώκοντας «να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας και να την παρουσιάσουν ως συνεργό σε αυτές τις ενέργειες».

«Η Κούβα δεν αποτελεί μέρος του πολέμου στην Ουκρανία. Ενεργεί και θα ενεργήσει σθεναρά εναντίον οποιουδήποτε στην εθνική της επικράτεια συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη στρατολόγηση μισθοφόρων» σημείωσαν οι Κουβανοί.

Οσον αφορά το ευρύτερο πλαίσιο, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι λονδρέζικοι Times, η Κούβα και τα ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ ασπάζονται σε μεγάλο βαθμό το ρωσικό αφήγημα, καθώς αποδέχονται την εκδοχή του Κρεμλίνου για τα δραματικά γεγονότα και τον πόλεμο αυτόν καθαυτόν, ο οποίος στην Κούβα χαρακτηρίζεται ως αμυντική στρατιωτική επιχείρηση που προκλήθηκε από την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, και στα Ηνωμένα Εθνη η Κούβα απείχε συστηματικά από την ψηφοφορία σε όλες τις επικριτικές προτάσεις για τη Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Αλβαρο Λόπεζ Μιέρα, ο κουβανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα μετά τη βραχύβια εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και των μισθοφόρων του. Τον κουβανό αξιωματούχο υποδέχθηκε ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος χαρακτήρισε την Κούβα ως τον «πιο σημαντικό σύμμαχο της Ρωσίας στην περιοχή της Καραϊβικής». Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες επρόκειτο να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στον στρατιωτικό και στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα».

Στο δημοσίευμα των Times σημειώνεται ότι η Κούβα μαστίζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη λεγόμενη «ειδική περίοδο» σοβαρών στερήσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τη διάλυση του πρώην προστάτη και ευεργέτη της, τη Σοβιετική Ενωση. Ενας συνδυασμός παραγόντων, μεταξύ των οποίων η αναποτελεσματική (σε μεγάλο βαθμό κρατική) οικονομία της, η μείωση της προσφοράς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, η πτώση του τουρισμού μετά την πανδημία και οι κυρώσεις των ΗΠΑ, έχουν συμβάλει στην έξαρση της μαζικής μετανάστευσης, σε επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί έχουν καταφέρει να φθάσουν, μέσω Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά μεγάλος αριθμός έχει καταφύγει και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων, φυσικά, και η Ρωσία, ένα από τα λίγα κράτη στον κόσμο όπου οι Κουβανοί μπορούν να μεταβούν δίχως να χρειάζεται να προβούν σε έκδοση βίζας.

Αποτελεί γεγονός ότι η κρίση στην Κούβα και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφεραν πιο κοντά τους δυο πρώην συμμάχους του Ψυχρού Πολέμου, με τον ρώσο πρόεδρο να υπογράφει τον περασμένο Ιούνιο στη Μόσχα μια σειρά συμφωνιών, παρουσία του Μανουέλ Μαρέρο Κρουζ, του πρωθυπουργού της Κούβας, που περιελάμβαναν δεσμεύσεις για προμήθειες πετρελαίου, πωλήσεις σιταριού και αποκατάσταση των απευθείας πτήσεων μεταξύ Αβάνας και Μόσχας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...