876
Η συγκέντρωση με σύνθημα «Δίπλα στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό πολιορκία στη Γάζα» στο Χάρβαρντ (14/10) προκάλεσε αντιδράσεις | REUTERS/Brian Snyder

Μεγιστάνες κόβουν χορηγίες στο Χάρβαντ λόγω κριτικής στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2023, 19:32
Η συγκέντρωση με σύνθημα «Δίπλα στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό πολιορκία στη Γάζα» στο Χάρβαρντ (14/10) προκάλεσε αντιδράσεις
|REUTERS/Brian Snyder

Μεγιστάνες κόβουν χορηγίες στο Χάρβαντ λόγω κριτικής στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2023, 19:32

Οι μεγιστάνες της Wall Street που στηρίζουν κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ με εκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες, τα πιέζουν να καταδικάσουν όσους ασκούν εντός τους κριτική προς το Ισραήλ. Στο επίκεντρο βρίσκονται το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (UPenn). Μεγάλοι δωρητές «παγώνουν» τις ροές του χρήματος, ενώ κάποιοι τηλεφώνησαν στις διοικήσεις των πανεπιστημίων ζητώντας να αντιδράσουν απέναντι σε όλα λένε ομάδες φοιτητών και κάποιοι καθηγητές.

Υπάρχουν και ονόματα. Οι Financial Times αναφέρουν αυτά του Μαρκ Ρόουαν της Apollo Global Management (είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων παγκοσμίως) και του Λέσλι Γουέξνερ, ιδρυτή μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας λιανικών πωλήσεων, με επωνυμίες όπως η Victoria’s Secret. Και οι δύο έχουν ζητήσει την αυστηρότερη καταδίκη της Χαμάς και του αντισημιτισμού από τα πανεπιστήμια, καθώς και αυστηρότερα μέτρα εναντίον των φοιτητών που διαμαρτύρονται κατά του Ισραήλ.

Παράλληλα, μεγάλες νομικές και επενδυτικές εταιρείες απείλησαν να ανακαλέσουν τις προτάσεις για εργασία που είχαν κάνει σε φοιτητές αλλά και να μην προσλάβουν τους διαδηλωτές (υπέρ της Παλαιστίνης) όταν αποφοιτήσουν.

Μια από τις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις 14 Οκτωβρίου. Το σύνθημα ήταν: «Συγκέντρωση έκτακτης ανάγκης: Στεκόμαστε δίπλα στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό πολιορκία στη Γάζα». Παράλληλα τριάντα ομάδες φοιτητών του Χάρβαρντ δήλωσαν ότι «το ισραηλινό καθεστώς» ήταν «απολύτως υπεύθυνο» για τις μαζικές δολοφονίες και τις απαγωγές Ισραηλινών.

Την περασμένη εβδομάδα, όπως έγραψαν οι New York Times, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge funds, Kεν Γκρίφιν, αντέδρασε τηλεφωνώντας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. O μεγιστάνας έχει δωρίσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια στο Πανεπιστήμιο, διαθέτοντας μόνο εφέτος 300 εκατομμύρια δολάρια. Ο Γκρίφιν ανέφερε τηλεφωνικά σε μέλος της διοίκησης του Χάρβαρντ ότι το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να υπερασπιστεί δυναμικά το Ισραήλ.

Βεβαίως, οποιαδήποτε παρέμβαση σε όλα λένε κάποιοι από τους φοιτητές εναντίον του Ισραήλ θα ερχόταν σε σύγκρουση με την πολιτική του πανεπιστημίου, η οποία παγίως ενισχύει την ελευθερία του λόγου σε ολόκληρη την πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ.

Από την άλλη πλευρά, τα πανεπιστήμια με επίσημες τοποθετήσεις τους προσπαθούν να περάσουν τη δική τους θέση.  Την Τρίτη, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Λιζ Μγκλιλ, δήλωσε ότι το «UPenn τάσσεται εμφατικά κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ και κατά του αντισημιτισμού». Και πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα έπρεπε να είχαμε επικοινωνήσει ταχύτερα και ευρύτερα για το πού βρισκόμαστε».

Ομως οι δωρητές είχαν ήδη ενοχληθεί ακόμη και με ένα φεστιβάλ παλαιστινιακής λογοτεχνίας που πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη! Χρηματοδότες με χοντρό πορτοφόλι, όπως οι διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων Ντέιβιντ Μάτζερμαν, Τζόναθαν Τζέικομπσον και Τζον Χάντσμαν, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα και πρώην κυβερνήτης της Γιούτα, έκλεισαν το μπλοκ των επιταγών τους.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Ιντάν Οφέρ, μέγας δωρητής της, δήλωσε στο CNN ότι παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ λόγω «της έλλειψης σαφών στοιχείων υποστήριξης από την ηγεσία του Πανεπιστημίου προς τον λαό του Ισραήλ (…) σε συνδυασμό με την προφανή απροθυμία τους να αναγνωρίσουν τη Χαμάς ως αυτό που είναι: μια τρομοκρατική οργάνωση».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η δικηγορική εταιρεία Davis Polk δήλωσε στους Financial Times ότι απέσυρε τις προσφορές εργασίας που είχε υποβάλει σε τρεις αποφοίτους της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Κολούμπια, διότι συνδέονταν με φιλοπαλαιστινιακές εκδηλώσεις, οι οποίες εξέφραζαν απόψεις «που έρχονται σε άμεση αντίθεση με το σύστημα αξιών της εταιρείας μας».

«Οι φοιτητές που είναι υπεύθυνοι για την υποστήριξη αυτών των δηλώσεων δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στην εταιρεία μας» ανέφερε η δικηγορική εταιρεία.

Οπως σημειώνει ο δημοσιογράφος των FT, Αντριου Τζακ, ενέργειες όπως αυτές έχουν έχουν αναδείξει την επιρροή των δωρητών, οι οποίοι πέρυσι συνεισέφεραν 60 δισ. δολάρια στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Παρά τις πιέσεις, τα πανεπιστήμια εξακολουθούν προς το παρόν να υπερασπίζονται τις αρχές που αναπτύχθηκαν στην «έκθεση Κάλβεν» του 1967 για το Πανεπιστήμιο του Σικάγου (και έκτοτε χρησιμοποιούνται ευρέως) που αναφέρουν ότι «πρέπει να δεσμεύονται στην ακαδημαϊκή ελευθερία και να επιμένουν στη θεσμική ουδετερότητα».

Ο Κεν Ροθ, πρώην επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), υπερασπίστηκε τις αρχές της «έκθεσης Κάλβεν». «Η ουσία είναι ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν πρέπει να μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν δικές τους δηλώσεις σχετικά με τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο», δήλωσε ο Ροθ.

«Με αυτό τον τρόπο εκτίθενται σε πιέσεις από την πλευρά των δωρητών. Η δουλειά τους θα έπρεπε να είναι να υπερασπίζονται την ακαδημαϊκή ελευθερία στα πανεπιστήμιά τους (…) Θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι φοιτητές τους είναι ασφαλείς έναντι της βίας, του εκφοβισμού και της παρενόχλησης, αλλά όχι από τις δύσκολες σκέψεις και ιδέες» πρόσθεσε.

Επίσης, η επικεφαλής της Αμερικανικής Ενωσης Κολεγίων και Πανεπιστημίων, Λιν Πασκουερέλα δήλωσε: «Υπάρχει απαίτηση από τους ανθρώπους να διαλέξουν πλευρά. Το να απειλείς με απόσυρση χρημάτων λόγω μιας άποψης είναι αντίθετο με την αμερικανική τριτοβάθμια εκπαίδευση η οποία βασίζεται στην απεριόριστη αναζήτηση της αλήθειας και στην ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών».

Τα στελέχη των πανεπιστημίων διαπιστώνουν υπό τις σημερινές έντονες πιέσεις η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου έχει πάντοτε τίμημα…

Σύμφωνα πάντως με το CNN, η απόσυρση μεγάλων δωρητών δεν θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμα σημαντική οικονομική ζημιά στα πλούσια πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία διαθέτουν τεράστια κεφάλαια, όπως το Χάρβαρντ και το UPenn.

Θα μπορούσε όμως να βλάψει όλα τα ιδρύματα μακροπρόθεσμα. Διότι η αποστασιοποίηση κάποιων μεγάλων δωρητών θα μπορούσε να πείσει και μικρότερους να διακόψουν τις συνεισφορές τους. Ενώ τα μικρότερα Κολέγια θα μπορούσαν να βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένα στην απώλεια δωρεών εάν οι αντιδράσεις των διάσημων δωρητών εξαπλωθούν από τα μεγάλα πανεπιστήμια προς τα μικρότερα και πιο ευάλωτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...