390
|

Κίναρος: Βρέθηκε η κυρά Ρηνιώ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2020, 16:42

Κίναρος: Βρέθηκε η κυρά Ρηνιώ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2020, 16:42

Σώα και ασφαλής εντοπίστηκε η μοναδική κάτοικος της Κίναρου, Ειρήνη Κατσοτούρχη.

Στο πλευρό της κυράς Ρηνιώς με την οποία ήταν αδύνατη η επικοινωνία από την περασμένη Δευτέρα, έσπευσε ελικόπτερο Super Puma στο οποίο επέβαινε και γιατρός.

«Μένω στο νησί», είπε η 74χρονη στο πλήρωμα του ελικοπτέρου που πλέον έχει επιστρέψει στη Ρόδο.

Οσο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο νησί, έγινε γνωστό ότι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται να καταστεί δυνατή η μεταφορά του απαραίτητου τεχνικού προσωπικού.

«Φοβάμαι πως αν κλείσω τα μάτια μου το νησί θα το πάρουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν άλλωστε κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως η Κίναρος προορίζεται για χώρο λατρείας», έλεγε πριν από έναν χρόνο η Ειρήνη Κατσοτούρχη στη εφημερίδα «Δημοκρατική». «Δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή. Παρά το γεγονός πως ζω σε ένα μέρος πάνω από το οποίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν συχνά πτήσεις, δεν τρομάζω. Μόνο αν πεθάνω δεν ξέρω τι θα γίνει», συμπλήρωνε, καθώς η Τουρκία έχει συμπεριλάβει επισήμως την Κίναρο στα νησιά και βραχονησίδες που -όπως επιμένει να υποστηρίζει- «έχουν παράνομα καταληφθεί από την Ελλάδα».

Η κυρά Ρηνιώ ξυπνάει κάθε πρωί στις τέσσερις και με το πρώτο φως της ημέρας ανεβαίνει στο μικρό εκκλησάκι του «Αη Γιώργη του Θαυματουργού», όπως τον αποκαλεί η ίδια, και υψώνει την ελληνική σημαία.

Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας φροντίζει τα ζώα της αλλά και το μνημείο που στήθηκε στο νησί για τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Ηταν η 11η Φεβρουαρίου 2016… Κατά τη διάρκεια άσκησης, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού απογειώθηκε απο τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και λίγο αργότερα χάθηκε από τα ραντάρ.

Οι σοροί των τριών αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο, του κυβερνήτη Αναστάσιου Τουλίτση, του συγκυβερνήτη Κωνσταντίνου Πανανά και του χειριστή επιφανείας ραντάρ Λευτέρη Ευαγγέλου, βρέθηκαν ώρες αργότερα στα βράχια της Κίναρου.

Οπως λέει η κυρά Ρηνιώ, το πρωινό της 11ης Φεβρουαρίου 2016 ήταν το χειρότερο της ζωής της, όχι μόνο επειδή ήρθε αντιμέτωπη με τα άψυχα κορμιά των τριών αξιωματικών, αλλά και λόγω των τραγικών ωρών που ακολούθησαν, όταν οι γονείς των θυμάτων έφτασαν στο νησί.

 «Οταν έπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και πέθαναν τρεις άνθρωποι, ήρθαν στην Κίναρο κάποιοι πολιτικοί, οι οποίοι μου έλεγαν πόσο καλά κάνω και μένω εδώ διότι διαφορετικά το σημείο θα ήταν γκρίζα ζώνη. Εκτοτε δεν ξαναρώτησε κανείς αν ζω ή πέθανα, πώς επιβιώνω ή τι προβλήματα καλούμαι να αντιμετωπίσω σε καθημερινή βάση», ήταν το παραπονό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...