420
Ο βασιλιάς Κάρολος εκδηλώνει φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες στον χώρο των τροφίμων   | Jane Barlow/Pool via REUTERS

Βρετανία: Βασιλική φιλανθρωπία με αναδιανομή τροφίμων

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 16:44
Ο βασιλιάς Κάρολος εκδηλώνει φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες στον χώρο των τροφίμων  
|Jane Barlow/Pool via REUTERS

Βρετανία: Βασιλική φιλανθρωπία με αναδιανομή τροφίμων

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 16:44

Ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο πρώτος μονάρχης που, παρά τη λάμψη του θεσμού και τους θησαυρούς του, θα αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία πολεμώντας τα απορρίμματα, έγραψε η Corriere della Sera δίχως την παραμικρή ειρωνεία – το αντίθετο μάλιστα, αφού το κείμενό της είναι πολύ φιλικό προς το Μπάκιγχαμ.

Ο Κάρολος ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά της σπατάλης τροφίμων, εξηγήθηκαν οι Ιταλοί ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρανοήσεις: «Θέλει η πρώτη χρονιά του στον θρόνο να σημαδευτεί από πράξη μεγάλης φιλανθρωπίας, δηλαδή από την πρωτοβουλία του για ανάκτηση του πλεονάζοντος φαγητού, που τελικά καταλήγει στις χωματερές».

Η κατάσταση στον κόσμο το 2023 δείχνει στον Κάρολο την ανάγκη της βιωσιμότητας των τροφίμων. Εχει ήδη θίξει το ζήτημα σε χριστουγεννιάτικη ομιλία του, λέγοντας ότι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για να βάλουν λίγα τρόφιμα στο τραπέζι τους, ακόμη και στο γιορτινό.

Και σχολίασε η κατατοπισμένη στα του Καρόλου Corriere: «Αν η τελευταία κίνησή του ως Πρίγκιπα της Ουαλίας ήταν η πρωτοβουλία περί βιώσιμων αγορών, ζητώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις κερδοφορία με βιώσιμο τρόπο, το πρώτο βασιλικό σχέδιό του αφορά τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και την αναδιανομή τους».

Η Σάρλοτ Χιλ, διευθύνουσα σύμβουλος της Felix Project, βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που από το 2016 ασχολείται με την αναδιανομή τροφίμων ανακτώντας πλεονάσματα από τα ράφια των σουπερμάρκετ, είπε ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα ξεκινήσει το σχετικό δικό του πρότζεκτ αυτό το φθινόπωρο.

Η Χιλ δήλωσε ότι με το Κάρολο έχουν ήδη συνεργαστεί κατά το παρελθόν και ότι η οργάνωσή της έχει λάβει από το Μπάκιγχαμ 800 ψυγεία και καταψύκτες, όπως και μια γενναία δωρεά 1 εκατ. λιρών από το Prince Wales Trust «συν μία σημαντική προσωπική δωρεά από τον ίδιο τον βασιλιά».

Είπε, επίσης, η Χιλ: «Ο Κάρολος έχει δύο μεγάλες ευαισθησίες, την κυκλική οικονομία και τον βολονταρισμό. Δούλεψα μαζί του την εποχή της καμπάνιας #iwill, που αφορούσε τη συμμετοχή νέων σε κοινωνικά έργα, τότε που ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας», ενώ διευκρίνισε ότι, στην πράξη, η νέα πρωτοβουλία του Καρόλου θα είναι η συνέχιση της συνεργασίας του με τη Felix. «Ο βασιλιάς εμπνεύσθηκε από τους καταψύκτες. Τώρα ο αντίκτυπος του Coronation Food Project θα είναι τεράστιος».

Ο οικονομικός βραχίονας στο νέο φιλανθρωπικό εγχείρημα θα είναι το ταμείο του ιδρύματος The Prince of Wale’s Charitable Fund, το οποίο ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες με μίνι επιχορηγήσεις 1.500-5.000 λιρών. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί για τους σκοπούς του περί τροφίμων πρότζεκτ 70 εκατ. λίρες.

Εκπρόσωπός αυτού του ιδρύματος είπε στην Corriere ότι ο Κάρολος είναι υπέρμαχος της κυκλικής οικονομίας, των αγροτικών κοινοτήτων και της ανάγκης να αυξηθεί η επισιτιστική ασφάλεια. Και ότι απαιτεί επιτάχυνση της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...