170
Το εμβόλιο της φυματίωσης μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική δόση μετά από χρόνια, κι αυτό το αποκαλύπτει η δοκιμασία «μαντού» | Shutterstock

Τσιόδρας: Διερευνάται αν προστατεύει από τον κορονοϊό το εμβόλιο της φυματίωσης

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 18:54
Το εμβόλιο της φυματίωσης μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική δόση μετά από χρόνια, κι αυτό το αποκαλύπτει η δοκιμασία «μαντού»
|Shutterstock

Τσιόδρας: Διερευνάται αν προστατεύει από τον κορονοϊό το εμβόλιο της φυματίωσης

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 18:54

Μελέτη στο εμβόλιο της φυματίωσης (BCG), ώστε να αποδειχθεί αν έχει πραγματικά προστατευτική δράση έναντι της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολλανδία, όπως ανέφερε την Παρασκευή, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως είπε, διερευνάται καθώς έχει φανεί επιδημιολογικά ότι σε χώρες που ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός, υπήρχαν και λιγότερα περιστατικά κορονοϊού.

«Ωστόσο, κάτι που βλέπουμε επιδημιολογικά, δεν σημαίνει ότι ισχύει και ανοσολογικά, ειδικά σε μία τόσο σύνθετη κατάσταση, όπως είναι η πανδημία που η κάθε χώρα λαμβάνει τα δικά της μέτρα και σε διαφορετικούς χρόνους», σχολίασε ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, δεν είναι μόνο το BCG της φυματίωσης, αλλά και το εμβόλιο της ιλαράς (MMR) που έχουν βρεθεί «σαν να λειτουργούν προστατευτικά».

Το BCG, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, ενεργοποιεί μηχανισμούς ανοσίας και έχει φανεί ότι προστατεύει τα παιδάκια γενικότερα.

«Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι αναπάντητο. Μπορεί όμως να υπάρχει βάση γι’ αυτό και δοκιμάζεται. Εντούτοις, για να απαντήσουμε, θα πρέπει να περιμένουμε την επιστήμη να καταλήξει», ολοκλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...