689
| CreativeProtagon

Κορονοϊός: Οδηγίες για τις οικιακές βοηθούς και τη νοσηλεία στο σπίτι

|CreativeProtagon

Κορονοϊός: Οδηγίες για τις οικιακές βοηθούς και τη νοσηλεία στο σπίτι

Συγκεκριμένα είναι τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια τόσο των ιδιοκτητών, όσο και των εργαζομένων που ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, ενώ ακόμη πιο υψηλών απαιτήσεων είναι οι οδηγίες που δίνουν οι επιστήμονες σε όσους παρέχουν κατ’ οίκον φροντίδα.

Οικιακές βοηθοί

Σχετικά με τις οικιακές βοηθούς, υπάρχουν αρκετά που πρέπει να προσέξει ένας ιδιοκτήτης, ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της οικογένειάς του αλλά και της ίδιας της εργαζόμενης, όπως εξηγεί στο Protagon η Φλώρα Κοντοπίδου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη του Τμήματος Μικροβιακής Αντοχής και Λοιμώξεων που σχετίζονται με φροντίδα υγείας στον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει η κ. Κοντοπίδου, οι κανόνες ασφαλείας «ξεκινούν» πριν ακόμη προσέλθει στο σπίτι η εργαζόμενη και ολοκληρώνονται με την αποχώρησή της.

Πριν από τη μετάβαση στο σπίτι

Πριν από τη μετάβασή της, θα πρέπει να τη ρωτήσουμε τηλεφωνικά εάν τις τρεις τελευταίες ημέρες είχε κάποιο σύμπτωμα, όπως πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο και πονόλαιμο (φαρυγγαλγία). Επίσης, εάν κάποιο από τα άτομα που τυχόν διαμένουν στον ίδιο χώρο μαζί της βρίσκεται σε καραντίνα.

Καλό θα ήταν να καλύψουν και έξοδα για ταξί.

Κατά την παραμονή

Από τη στιγμή που θα φτάσει στο σπίτι θα πρέπει να βγάλει στην είσοδο τα παπούτσια της και να βάλει καθαρά, που θα τα χρησιμοποιεί μόνο σε εσωτερικό χώρο. «Οχι όμως παντόφλες ή σαμπό, τα παπούτσια θα πρέπει να είναι κλειστά, αθλητικά για παράδειγμα», εξηγεί η λοιμωξιολόγος. Κι αυτό γιατί μπορεί να λερωθούν τα πόδια με επιμολυσμένα υγρά ή σκόνη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που το πόδι είναι γυμνό.

Ακολούθως θα πρέπει να έχει ρούχα που θα τα φορά μόνο στο συγκεκριμένο σπίτι ή ειδική ποδιά «χασάπη» μίας χρήσης, όπως ονομάζεται και στα νοσοκομεία. Οι ποδιές αυτές πωλούνται στο Διαδίκτυο και το κόστος τους ξεκινά από περίπου 5 ευρώ.

Επίσης θα πρέπει να φορά μάσκα, είτε οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στο σπίτι, είτε όχι και για τη δική της προστασία. Οι δουλειές του σπιτιού σηκώνουν αερολύματα και εκεί μπορεί να είναι κρυμμένος ο ιός. Επίσης μπορεί να φταρνιστεί και να αφήσει τον ιό σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Γι’ αυτό και συστήνεται μάσκα καλής ποιότητας, ώστε να μπορεί να αναπνέει και καλύτερα κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Τα γάντια είναι επίσης υποχρεωτικά. Οι οδηγίες αναφέρουν ότι απολυμαίνουμε τα χέρια, βάζουμε μάσκα και ακολούθως μπαίνουν τα γάντια και η ποδιά «χασάπη».

Από τη στιγμή που «ετοιμαστεί» και ξεκινήσει τις εργασίες για τον καθαρισμό του σπιτιού, θα πρέπει να χρησιμοποιεί προϊόντα με χλώριο και αλκοολούχα διαλύματα με 70% αλκοόλη.

Ενα άλλο «σημείο όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι ότι δεν τινάζουμε τίποτα. Ούτε μοκέτες, χαλιά, ούτε και ρούχα, καθώς δημιουργούν ένα μεγάλο αερόλυμα μέσω του οποίου μεταφέρεται ο κορονοϊός. Εφαρμόζουμε στεγνό καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα, δεν χρησιμοποιούμε δηλαδή ούτε τις σκούπες που εκτοξεύουν ατμό για απολύμανση», επισημαίνει η κ. Κοντοπίδου.

Αυτές οι οδηγίες είναι σημαντικές διότι και κάποιο μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει μεταφέρει τον ιό στο σπίτι και να βρίσκεται στο πάτωμα, στα ριχτάρια, στα ρούχα ή οπουδήποτε άλλου και να μην έχει «καταφέρει» να μολύνει κάποιον από το σπίτι.

Αποχωρώντας

Θα πρέπει να βγάζει τα ρούχα εργασίας και να τα τοποθετεί σε μία τσάντα, ώστε να τα πλύνει στους 60 βαθμούς Κελσίου και να τα απολυμάνει. Δεν θα πρέπει να τα φορά στο επόμενο σπίτι που θα πηγαίνει. Αν φορούσε την ποδιά «χασάπη», την βγάζει πριν αφαιρέσει τα γάντια και την πετάει στα απορρίμματα.

Στη συνέχεια απολυμαίνει με οινόπνευμα τα παπούτσια που είχε χρησιμοποιήσει και τα βάζει στην τσάντα της.

Τέλος, αφαιρεί τα γάντια, πλένει καλά τα χέρια με σαπούνι ή απολυμαντικό, βγάζει με προσοχή τη μάσκα και απολυμαίνει και πάλι τα χέρα.

Νοσηλεία κατ’ οίκον

Ακριβώς τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τις οικιακές βοηθούς, πρέπει να εφαρμοστούν και σε όσους παρέχουν νοσηλεία στο σπίτι ή βοηθούν άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα.

Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή έρχονται σε σωματική επαφή με τα άτομα που πρέπει να φροντίσουν και επειδή πρόκειται συνήθως για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή με χρόνιες παθήσεις, που αν προσβληθούν από κορονοϊό πιθανότατα θα τον αντιμετωπίσουν με πιο βαριά συμπτώματα, αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο, οι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά.

Πλέον των βασικών μέτρων προστασίας, οι επιστήμονες προτείνουν σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για άρση ή μετακίνηση ατόμου με κινητικά προβλήματα, να του φορούν με προσοχή μάσκα, ώστε να μειώνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...