355
Οι επιβάτες της πρώτης πτήσης που έφυγε από την Κίνα με το που άνοιξαν τα σύνορα, φτάνουν στην Μπανγκόκ, τη Δευτέρα | REUTERS/Athit Perawongmetha

Τρομάζουν τα νούμερα στην Κίνα: Το 90% των κατοίκων πολυπληθούς επαρχίας έχει Covid!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 11:02
Οι επιβάτες της πρώτης πτήσης που έφυγε από την Κίνα με το που άνοιξαν τα σύνορα, φτάνουν στην Μπανγκόκ, τη Δευτέρα
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Τρομάζουν τα νούμερα στην Κίνα: Το 90% των κατοίκων πολυπληθούς επαρχίας έχει Covid!

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2023, 11:02

Σχεδόν το 90% των κατοίκων της Χενάν, μιας από τις κινεζικές επαρχίες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, έχει μολυνθεί από κορονοϊό, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος των περιφερειακών υγειονομικών αρχών, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Υστερα από τρία χρόνια περιορισμών που ήταν από τους πιο δρακόντειους στον πλανήτη, η Κίνα ήρε ξαφνικά τον περασμένο μήνα τα περισσότερα από τα υγειονομικά μέτρα της κατά του κορονοϊού, λόγω έντονων διαμαρτυριών των πολιτών.

Ο αριθμός των ασθενών σημείωσε εκθετική αύξηση, ενώ το σύστημα υγείας κατακλύζεται από ηλικιωμένους ασθενείς και τα αποτεφρωτήρια φαίνεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη συρροή των πτωμάτων.

Στη Χενάν (κεντρική Κίνα), την τρίτη πιο πολυάνθρωπη επαρχία της Κίνας, το 89% του πληθυσμού είχε Covid στις 6 Ιανουαρίου, δήλωσε αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών αρχών.

Βάσει αυτού του ποσοστού, περίπου 88,5 εκατ. άνθρωποι φέρεται να έχουν ήδη κολλήσει Covid, από τους περίπου 100 εκατ. κατοίκους που αριθμεί η επαρχία.

Ο αριθμός των ασθενών που επισκέφθηκαν γιατρό επειδή είχαν πυρετό, κορυφώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου και έκτοτε μειώνεται συνεχώς στη Χενάν, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Οι αρχές περιμένουν ένα νέο κύμα μολύνσεων κατά το σεληνιακό Νέο Ετος (που εορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου), καθώς εκατομμύρια Κινέζοι θα μεταβούν στην επαρχία για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους.

Καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί, περισσότερα από 34 εκατ. δρομολόγια είχαν ανακοινωθεί για το Σάββατο, την πρώτη ημέρα των μεγαλύτερων μετακινήσεων του έτους στη χώρα.

Οι ειδικοί εκτός Κίνας επισημαίνουν ότι το Πεκίνο δεν δίνει τα σωστά νούμερα για κρούσματα και θανάτους και εφιστούν την προσοχή στις χώρες που ξεκίνησαν από σήμερα να δέχονται κινέζους τουρίστες, καθώς άνοιξαν τα σύνορα της χώρας.

Πρόσφατα, οι κινεζικές αρχές άλλαξαν τον τρόπο που μετρούν τους νεκρούς από Covid. Στο εξής, μόνο αυτοί που αποβιώνουν άμεσα από αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία συνδέεται με τον κορονοϊό, περιλαμβάνονται στις στατιστικές.

Αυτή η αλλαγή μεθοδολογίας σημαίνει ότι πολλοί θάνατοι δεν θα καταγράφονται πλέον ως οφειλόμενοι στην Covid.

Παρά το επιδημιολογικό άλμα, η Κίνα ήρε την Κυριακή την υποχρέωση της καραντίνας για τους επιβάτες που φθάνουν στο έδαφός της από το εξωτερικό. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει απαίτηση για τεστ PCR και οι τουριστικές βίζες παραμένουν σε αναστολή εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...