471
Ζελένσκι και Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο: οι αμερικανοί Ρεπουμπλικανοί (Τραμπ) ζητούν εκλογές στην Ουκρανία έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές των ΗΠΑ | ΗΠΑ REUTERS/Kevin Lamarque

Τρελό κι όμως αμερικανικό: Εκλογές στην Ουκρανία ζητούν οι… Ρεπουμπλικανοί

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 10:45
Ζελένσκι και Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο: οι αμερικανοί Ρεπουμπλικανοί (Τραμπ) ζητούν εκλογές στην Ουκρανία έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές των ΗΠΑ
|ΗΠΑ REUTERS/Kevin Lamarque

Τρελό κι όμως αμερικανικό: Εκλογές στην Ουκρανία ζητούν οι… Ρεπουμπλικανοί

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 10:45

Με ανταπόκρισή της από τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, η Repubblica αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που αναδεικνύεται στο περιθώριο του πολέμου. Αν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν οι ουκρανικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2024. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, έγραψε, πολλοί θα τις θαυμάσουν σαν μεγάλη επίδειξη δημοκρατικού πνεύματος. Και κάποιοι ήδη ζητούν από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τις προκηρύξει.

«Παρά τα γιγάντια προβλήματα ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι το 1/5 της χώρας είναι κατεχόμενο και το ένα άλλο 1/5 απειλείται από το πυροβολικό του εχθρού, παρά το ότι 7 εκατομμύρια Ουκρανοί διέφυγαν στο εξωτερικό σαν πρόσφυγες και άλλο ένα εκατομμύριο πολεμούν στο μέτωπο, παρά το συνταγματικό κώλυμα περί μη διάλυσης της Βουλής εν καιρώ πολέμου». Εξάλλου «κανείς στην Ουκρανία δεν θέλει να ψηφίσει σε πολεμικές συνθήκες».

Το ιταλικό μέσο σκέφτηκε «τουλάχιστον 100 λόγους» για τους οποίους δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν τον Ζελένσκι για εκλογές. Τότε, ποιοι πιέζουν; «Οι Αμερικανοί, δηλαδή οι Ρεπουμπλικανοί. Τον περασμένο μήνα ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ μετέβη στο Κίεβο και ζήτησε από τον Ζελένσκι να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών το 2024. Είναι οι ίδιοι που ζητούν μείωση της αμερικανικής βοήθειας».

Ο Ζελένσκι θέλει να τις αποφύγει φυσικά, ωστόσο είναι αναγκασμένος να ελίσσεται επειδή τον ρωτούν για το θέμα αυτό οι Δυτικοί δημοσιογράφοι όπου πηγαίνει. Ο πρόεδρος του Κιέβου «γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να δείχνεις στον κόσμο ότι εμφορείσαι από τις δημοκρατικές αξίες, έτσι αφήνει να εννοηθεί ότι ‘‘υπό ορισμένες προϋποθέσεις’’ και ‘‘με ισχυρή βοήθεια από τη Δύση’’ μπορεί και να μην είναι αδύνατη η διενέργεια των εκλογών. Αλλά κανείς δεν το πιστεύει στ’ αλήθεια».

Βουλευτής του Ποροσένκο (ουρανική αντιπολίτευση) είπε στη Repubblica ότι ούτως ή άλλως οι ουκρανοί πολίτες δεν μπορούν να ασκήσουν τα πολιτικά δικαιώματά τους λόγω των συνθηκών, άρα οι εκλογές θα απόδειξη ψεύτικου δημοκρατισμού. Επίσης, ο ίδιος θεωρεί ότι «η προεκλογική εκστρατεία θα διασπάσει την εθνική ενότητα και θα γίνει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της προπαγάνδας του Κρεμλίνου».

Και αυτά ο βουλευτής του Ποροσένκο τα είπε αν και καταλογίζει στον Ζελένσκι «σοβαρότατα λάθη», τα οποία «πλήγωσαν την ουκρανική δημοκρατία». Εκτιμά ότι διαρκούντος του πολέμου η κυβέρνηση του Κιέβου πρέπει να υποστηριχθεί απ’ όλα τα κόμματα, ενώ καυτηρίασε τη στάση των αμερικανών Ρεπουμπλικανών: «Οσοι από το εξωτερικό τον σπρώχνουν προς τις εκλογές, θέλουν να τον βάλουν σε δύσκολη θέση. Αυτοί αναζητούν το κατάλληλο πρόσχημα για να αποσύρουν τη βοήθεια».

Και το ιταλικό μέσο κατέληξε: «Εκατό ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Ουκρανίας υπέγραψαν κείμενο καταδίκης της έκκλησης για διενέργεια εκλογών. Λένε ότι δεν μπορεί να γίνουν όσο ισχύει ο στρατιωτικός νόμος που εξ ορισμού περιορίζει δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών». Εξάλλλου «εκλογή προέδρου με το 20% της χώρας στα χέρια άλλου κράτους ισοδυναμεί με σιωπηρή αποδοχή των νέων συνόρων που έχει επιβάλει η Ρωσία διά της βίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...