393
| ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκικοί τσαμπουκάδες στα ελληνικά χωρικά ύδατα με αλιευτικό εναντίον σκάφους του Λιμενικού

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 11:54
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκικοί τσαμπουκάδες στα ελληνικά χωρικά ύδατα με αλιευτικό εναντίον σκάφους του Λιμενικού

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 11:54

Σοβαρό επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό και σκάφος του Λιμενικού Σώματος –που εξετάζεται αν περιλαμβάνεται στη γνωστή και δοκιμασμένη από τους Τούρκους τακτική της προβοκάτσιας–  σημειώθηκε την Τρίτη στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά των Οινουσσών, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Καθώς το τουρκικό αλιευτικό είχε εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα (κατά πάγια τακτική των τούρκων ψαράδων στην οριογραμμή), σκάφος του Λιμενικού το προσέγγισε, ζητώντας να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή.

Το πλήρωμα του τουρκικού σκάφος έδειχνε αρχικά να αγνοεί τα σήματα του Λιμενικού. Στη συνέχεια ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο χειριστής του άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ αποπειράθηκε ακόμη και να εμβολίσει το πλωτό του Λιμενικού.

Ο τουρκικός… τσαμπουκάς ωστόσο δεν τελείωσε εκεί, καθώς οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό άρχισαν να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα σε βάρος των λιμενικών που απάντησαν με προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Το τουρκικό αλιευτικό αποχώρησε τελικά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, με τα τουρκικά μέσα –όπως συνηθίζεται– να παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εκδοχή του επεισοδίου και την τουρκική Ακτοφυλάκη να προβάλλει ισχυρισμούς περί τραυματία μεταξύ των μελών του πληρώματος του τουρκικού αλιευτικού – κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά.

Το «διά ταύτα» της νέας πρόκλησης στο Αιγαίο είναι ότι την ημέρα που στην Αθήνα διεξαγόταν ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας, η τουρκική πλευρά (διά του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού) διέδιδε φαντασιώσεις και fake news περί εκπαίδευσης κούρδων τρομοκρατών στο Λαύριο και τραυματισμού από ελληνικά πυρά τούρκου αλιέα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την κλιμάκωση της γνωστής και χιλιοπαιγμένης τουρκικής προπαγάνδας κατά της χώρας μας.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το περιστατικό στις Οινούσσες:

Απόπειρα εμβολισμού περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ από τουρκικό αλιευτικό

Περί ώρα 18:00 χθες, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου – Οινουσσών.

Αμεσα πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και δια ζώσης, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προς το τουρκικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με σκοπό να το εμβολίσει. Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κλπ).

Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι Τουρκικά παράλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...