622
| SOOC/ Reuters/ CreativeProtagon

Το Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» τον Σούνακ: Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 10:06
|SOOC/ Reuters/ CreativeProtagon

Το Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» τον Σούνακ: Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 10:06

Απομονωμένος σε μια θέση που την έχουν ξεπεράσει η εποχή της και η πολιτική πραγματικότητα στη Βρετανία κινδυνεύει να βρεθεί –αν δεν έχει ήδη βρεθεί– ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, πρωταγωνιστής, ως γνωστόν, της διπλωματικής διαμάχης –την οποία ο ίδιος δημιούργησε– με την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Δεν είναι μόνο οι Εργατικοί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ευελπιστεί να βρεθεί στην εξουσία κάποια στιγμή του χρόνου –οι δημοσκοπήσεις είναι υπέρ του– και έχει διαφορετική και πολύ πιο «δημιουργική» άποψη για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο. Είναι και το ίδιο το Μουσείο, το οποίο ένα 24ωρο μετά το διπλωματικό φάουλ του Σούνακ, που ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη μετά τη δήλωση του τελευταίου στο BBC για την «κομμένη στα δύο Μόνα Λίζα», άδειασε την Ντάουνινγκ Στριτ, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται και εκτιμάται ότι θα αποδώσουν καρπούς.

Από το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ ήταν ξεκάθαρο: η σκιώδης υπουργός Πολιτισμού Θάνγκαμ Ντεμπονέρ δήλωσε στο BBC πως οι διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορούν να αποφέρουν μια «καλή συμφωνία».

«Επ’ αυτού του συγκεκριμένου θέματος έχω την πεποίθηση πως το Βρετανικό Μουσείο και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για να έρθουν σε μια καλή συμφωνία, και αυτό είναι που τους στηρίζω να κάνουν», είπε η Ντεμπονέρ, η οποία μπορεί σε έναν χρόνο από τώρα να είναι υπουργός Πολιτισμού σε μια κυβέρνηση των Εργατικών (οι επόμενες γενικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν αργότερα από τον Ιανουάριο του 2025).

Το BBC εξήγησε ότι ο Ρίσι Σούνακ έκανε αυτό το unfair στον κ. Μητσοτάκη σε μια άτσαλη προσπάθειά του «να διαχωρίσει τη θέση του» για τα Γλυπτά από τον πιο θετικά διακείμενο στην Κιρ Στάρμερ, με έναν εντελώς μικροπολιτικό στόχο: να ικανοποιήσει την πιο συντηρητική πτέρυγα των Τορις, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν (υπουργό Οικονομικών επί άλλων κυβερνήσεων του Συντηρητικού Κόμματος) πολύ «ενδοτικό».

Εν τω μεταξύ, τη θέση που διατυπώνει το τελευταίο διάστημα περί συνομιλιών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα που «συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές» επανέλαβε το Βρετανικό Μουσείο στον απόηχο της διπλωματικής διαμάχης μετά την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη.

Μιλώντας στα «Νέα», εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα με στόχο να βρεθεί μια «κοινά αποδεκτή λύση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν έχουν διακοπεί.

«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», τόνισε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021 μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγές του Βρετανικού Μουσείου σημείωσαν ότι η διπλωματική και επικοινωνιακή αντιπαράθεση που ξέσπασε σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του Ρίσι Σούνακ και του κ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν στα «Νέα» την «ελπίδα» πως μια συμφωνία μεταξύ Λονδίνου – Αθήνας μπορεί να κλειστεί «στο προσεχές μέλλον».

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Μουσείου, αναφερόμενος, εμμέσως, σε «λύση» δανεισμού των Γλυπτών.

Η δήλωση έρχεται ενώ νεότερη δημοσκόπηση της YouGov δείχνει ότι το 66% των Βρετανών θεωρεί εσφαλμένη την κίνηση του Ρίσι Σούνακ έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, με μόνο 11% να θεωρεί σωστή την ακύρωση της συνάντησης.

Επίσης, το 49% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, έναντι ποσοστού 15% που θέλει την παραμονή τους στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...