1357
| ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 20:30
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / InTimeNews

Το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 20:30

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινό πρόγραμμα της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης, υπό τον τίτλο του «Συμβολαίου για την Αλλαγή», παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Οπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, πρόκειται για ένα «συμβόλαιο με την κοινωνία», το οποίο στηρίζεται στο «βασικό τετράπτυχο παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η κοινωνική πλειοψηφία: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο, αποτελεσματικό κράτος, δίπλα στον πολίτη».

Πρόκειται επίσης για την «προγραμματική βάση» πάνω στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει την επομένη των εκλογών, «έχοντας την ισχυρή στήριξη του ελληνικού λαού», «τις προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουνανοιχτά, διάφανα, χωρίς παρασκηνιακές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» όπως υπογράμμισε.

Εξάλλου, έκανε λόγο για «χρέος» του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει το «παρών στο νέο ραντεβού με την Ιστορία», ραντεβού στο οποίο κάλεσε και τους πολίτες: «Ολοι εμείς, δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, έχουμε μια ευθύνη και υποχρέωση. Την Κυριακή το βράδυ, στις 21 του Μάη, να μην πανηγυρίζουν ξανά οι ολιγάρχες, οι ισχυροί, το κατεστημένο, αλλά να βγει στους δρόμους και να πανηγυρίσει ο λαός».

Αυτό το τελευταίο θα συμβεί «μόνο με μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», που «θα ανοίξει τον δρόμο την επόμενη ημέρα για συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας» τόνισε και επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι «ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορούν στις 22 Μαΐου να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Εντεκα σημεία

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε κάθε άρθρο από τα 11 του «Συμβολαίου Αλλαγής» ξεχωριστά.

«Αρθρο 1: Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης νομοθετούμε για την αύξηση μισθών και εισοδημάτων» σημείωσε αρχικά και ανέλυσε τις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένων της άμεσης αύξησης του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και των μισθών στο Δημόσιο κατά 10%, του ξεπαγώματος των τριετιών, της επαναφοράς της 13ης σύνταξης και την επιστροφής των αναδρομικών κ.ά.

«Αρθρο 2: Από τις πρώτες μέρες νομοθετούμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση τιμών» συνέχισε, προαναγγέλοντας, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο την αντιμετώπιση των καρτέλ, καθώς και την εφαρμογή πλαφόν στην κερδοφορία εταιρικών κλάδων που παρουσιάζουν συστηματικά υπερκέρδη. Στο πλαίσιο του ίδιου άρθρου δεσμεύτηκε, επίσης, για τη μείωση του κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες, από 27 στα 10 ευρώ.

«Αρθρο 3: Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης προχωράμε σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης» είπε έπειτα ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμη την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ.

«Αρθρο 4: Αποκαθιστούμε τη δικαιοσύνη και την κανονικότητα στην εργασία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει «όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις ΝΔ (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ)», θα «επαναφέρει τη διαπραγμάτευση για τον μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή», θα  «αποκαταστήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» και θα «ανασυστήσει το ΣΕΠΕ».

«Αρθρο 5: Ανακτούμε τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια και το νερό, συγκροτούμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα» είπε ακολούθως. Πέρα από τις παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, δεσμεύτηκε για την «κατάργηση του ΤΧΣ» με υπαγωγή των μετοχών του στο υπουργείο Οικονομικών και για αξιοποίηση του μεριδίου μετοχών του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να αποτελέσει, μαζί με την Αναπτυξιακή, έναν δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα καθοδηγεί τον ανταγωνισμό προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και της υγειούς επιχειρηματικότητας.

«Αρθρο 6: Οικοδομούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους» σημείωσε, δηλώνοντας πως πρόκειται για το «μεγαλύτερο και σημαντικότερο όραμα/αποστολή της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης».

«Αρθρο 7: Επενδύουμε στο μέλλον με τη γενναία στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης» επεσήμανε στη συνέχεια, υποσχόμενος αύξηση 5% στη χρηματοδότηση και διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας, ενίσχυση των δαπανών για την έρευνα, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά, όπως και της πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.ά.

«Αρθρο 8: Στηρίζουμε αποφασιστικά τους νέους και τις γυναίκες, αλλάζουμε την πολιτική ένταξης και βάζουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού» υπογράμμισε και εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αποδώσει σε 900.000 γυναίκες επίδομα μητέρας και να το αυξήσει για το δεύτερο παιδί, από 70 ευρώ σε 105 ευρώ/μήνα, διευρύνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης. Επίσης, υποσχέθηκε την εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους τέσσερις στους εννιά μήνες, της καθιέρωσης της άδειας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, τη διασφάλιση δωρεάν ένταξης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.ά.

«Αρθρο 9: Ενισχύουμε αποφασιστικά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους της πολιτισμικής δημιουργίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη θωράκισης του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κατάργησης του ΠΔ 85/2022 και της ένταξης των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στη βαθμίδα ΤΕ δια νόμου. Επιπλέον, προανήγγειλε μέτρα για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, όπως είναι η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, και διαβάθμισης των τίτλων σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (μουσικής, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου) σε βαθμίδα αντίστοιχη με ΤΕ.

«Αρθρο 10: Στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρία» σημείωσε, εξαγγέλλοντας αυξήσεις στα σχετικά επιδόματα κατά 20%, ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης, μέτρα ενίσχυσης της προσβασιμότητας σε όλα τα δημόσια κτίρια και γειτονιές, καθώς και εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση.

«Αρθρο 11: Μεταρρυθμίζουμε το κράτος, για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία, δικαιοσύνη» είπε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας και υποσχέθηκε κατάργηση του νόμου του επιτελικού κράτους, ότι καμία θέση πάγιας διοικητικής ιεραρχίας δεν θα καταλαμβάνεται από μετακλητό υπάλληλο, την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και της Διαύγειας, τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας και του θεσμικού πλαισίου της Ελληνικής Αστυνομίας, την επαναφορά της ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών, την κατάργηση των «δυσμενών διατάξεων» για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, και εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «η ΝΔ έσπευσε να κοστολογήσει απαγορευτικά τις δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Ο,τι μυρίζει έστω κι από μακριά δικαιοσύνη και στήριξη των πολλών είναι πολύ ακριβό. Ο,τι επιχειρεί να ακυρώσει το πάρτι συμφερόντων και κομματικών αξιωματούχων γι’ αυτούς είναι ανεφάρμοστο. Ενώ ό,τι ευνοεί τη διαφθορά και θεσμοθετεί την ασυδοσία των λίγων είναι ρεαλιστικό».

«Οι δεσμεύσεις μας κοστίζουν λιγότερο από ό,τι κόστισαν οι απευθείας αναθέσεις τους. Είναι μέτρα που θα αναζωογονήσουν την οικονομία, θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία, θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή» κατέληξε, καλώντας την κοινωνία να «προσυπογράψει» το «Συμβόλαιο Αλλαγής» στις 21 Μαΐου, «κόντρα σε κάθε ψέμα, κάθε συκοφαντία, κάθε προπαγάνδα, κάθε εκβιασμό και εκφοβισμό».

Πυρά Ανδρουλάκη

Το παπανδρεϊκό «χρώμα» της παρουσίασης του «Συμβολαίου Αλλαγής», το οποίο παραπέμπει ευθέως στο σύνθημα με το οποίο εξελέγη στην εξουσία το 1981 ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, δεν διέφυγε της προσοχής του σημερινού επικεφαλής του κόμματος, ο οποίος το ίδιο βράδυ έδινε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Ο κ. Τσίπρας με όσα κάνει προσπαθώντας να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήματά του, γίνεται τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου», ανέφερε σε σκληρό τόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κληθείς να σχολιάσει τον τίτλο του συγκεκριμένου προγράμματος.

«Και το λέω», εξήγησε, «διότι ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, ζούμε σε μία άλλη εποχή. Το ΠΑΣΟΚ προσέφερε πολλά στον ελληνικό λαό. Πρόσφερε το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν πριν το 1981. Ομως, τώρα είναι το 2023, και πρέπει να τοποθετηθούμε για τη σύγχρονη Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και γενικά ο ελληνικός λαός θέλει λύσεις».

Ωστόσο «οι λύσεις δεν δίνονται με τα συνθήματα και ιδιαίτερα όταν έρχονται από πρόσωπα τα οποία έχουν χτυπήσει λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Τα πρώτα χρόνια έχοντας αναλάβει μία χρεοκοπημένη Ελλάδα από τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας μαζί με τη Νέα Δημοκρατία έπαιζαν τα παιχνίδια του λαϊκισμού μέχρι να κατακτήσουν τη θέση της εξουσίας. Τα προηγούμενα, δε, χρόνια οι παλαιότερες γενιές θυμούνται ποιοι έστειλαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο», θύμισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...