248
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα | Ludovic Marin/Pool via REUTERS/File Photo

Το ΔΝΤ στηρίζει τη βαλλόμενη διευθύντριά του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 19:35
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
| Ludovic Marin/Pool via REUTERS/File Photo

Το ΔΝΤ στηρίζει τη βαλλόμενη διευθύντριά του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 19:35

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία εξέρχεται από μια μακρά κρίση με τραυματισμένη την εικόνα της.

Πριν από ένα μήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, είχαν δημοσιοποιηθεί τα πορίσματα της έρευνας που είχε ζητήσει η επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας για ζητήματα δεοντολογίας. Η έρευνα της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale έδειχνε ότι η Γκεοργκίεβα πίεσε να χειραγωγηθούν δεδομένα της έκθεσης «Doing Business 2018» για να ευνοηθεί η εικόνα της Κίνας, όταν ακόμη ήταν γενική διευθύντρια της Τράπεζας.

Το Ταμείο στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι τα πορίσματα της έκθεσης της Τράπεζας δεν επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Γκεοργκίεβα διαδραμάτισε «ανάρμοστο ρόλο». Εκφράζει παράλληλα την πλήρη στήριξή του στο πρόσωπό της.

Από την πλευρά της η Γκεοργκίεβα σε δήλωσή της διαβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί εναντίον της ήταν αβάσιμες. Σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε επισημάνει ότι η έκθεση για το περιστατικό είχε ανακρίβειες και λανθασμένες υποθέσεις.

Το περιστατικό δίχασε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, σημειώνει ο Monde. Ενώ χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και γενικά οι ευρωπαϊκές δήλωσαν τη στήριξή τους στη Βουλγάρα την καταγωγή επικεφαλής του Ταμείου, οι ΗΠΑ ήταν περισσότερο διστακτικές. Πολλές εβδομάδες συνομιλιών χρειάστηκαν για την ενδελεχή εξέταση του όλου ζητήματος, όπως είχε υποσχεθεί το Ταμείο.

Η Γκεοργκίεβα είναι επικεφαλής του Ταμείου από τον Οκτώβριο του 2019, διαδεχόμενη την Κριστίν Λαγκάρντ η οποία ανέλαβε τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παραδοσιακά και στο πλαίσιο άτυπης συμφωνίας, ο διοικητής του ΔΝΤ είναι Ευρωπαίος και της Παγκόσμιας Τράπεζας Αμερικανός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...