434
Ο Κωνσταντίνος στην τελευταία δημόσια εμφάνιση στον γάμο του γιού του Φιλίππου με τη Νίνα Φλορ τον Οκτώβριο του 2021 | Menelaos Myrillas / SOOC

Τη Δευτέρα στη Μητρόπολη η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 17:09
Ο Κωνσταντίνος στην τελευταία δημόσια εμφάνιση στον γάμο του γιού του Φιλίππου με τη Νίνα Φλορ τον Οκτώβριο του 2021
|Menelaos Myrillas / SOOC

Τη Δευτέρα στη Μητρόπολη η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 17:09

Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, θα γίνει η εξόδιος ακολουθία (στη Μητρόπολη Αθηνών) και η ταφή (στο Τατόι) του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Στην εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στης σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β’, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Κατά πληροφορίες, από την οικογένεια του εκλιπόντος έχει προσκληθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη αν τελικά θα παραστεί), ο οποίος την Τετάρτη τέλεσε τρισάγιο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στον Πατριαρχικό Ναό.

Ο Πατριάρχης, ο οποίος όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, συνδεόταν με μακροχρόνια προσωπική φιλία με τον Κωνσταντίνο επικοινώνησε με τον Παύλο Γλίξμπουργκ και απέστειλε συλλυπητήριο γράμμα προς την οικογένεια του εκλιπόντος

Αναλυτικά η ανακοίνωση και φωτογραφία από το τρισάγιο (φωτογραφίες Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς τον θάνατο του αειμνήστου Βασιλέως Κωνσταντίνου, με τον οποίο συνδεόταν με μακροχρόνια προσωπική φιλία, τέλεσε, σήμερα, Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, περιστοιχούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς παρέδρους και κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Επίσης, ο Παναγιώτατος επικοινώνησε νωρίτερα, τηλεφωνικώς, με τον διάδοχο Υψηλότατο Πρίγκιπα Παύλο, και απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

trisagio basilias 1

Την κυβέρνηση στην κηδεία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επισήμους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Η ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία

Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου.

Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Είχε προηγηθεί η  ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ταφή και την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου:

– Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
– Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
– Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
– Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Κατά πληροφορίες, το βασικό επιχείρημα για την απόφαση ήταν ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...