221
Ο Μπόρις Πιστόριους με γερμανούς στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που επιχειρεί στο Μάλι | REUTERS/Lisi Niesner

Θα επιστρέψει στη Γερμανία η στρατιωτική θητεία;

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2023, 12:26
Ο Μπόρις Πιστόριους με γερμανούς στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που επιχειρεί στο Μάλι
|REUTERS/Lisi Niesner

Θα επιστρέψει στη Γερμανία η στρατιωτική θητεία;

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2023, 12:26

Μπορεί να ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά η Corriere della Sera το έγραψε στα σοβαρά: ο υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Σολτς, ο δημοφιλής (στα γκάλοπ) Μπόρις Πιστόριους «έφθασε πολύ κοντά στο σημείο να ξεστομίσει ότι επιθυμεί επιστροφή στο καθεστώς της στρατιωτικής θητείας».

Σε αυτό το οριακό σημείο φρενάρισε ο γερμανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt. Ο σοσιαλδημοκράτης Πιστόριους εξήγησε ότι ο στρατός της Γερμανίας έχει πρόβλημα στελέχωσης και είπε ότι η προ δεκαετίας κατάργηση της στρατιωτικής θητείας ήταν λάθος.

Μάλιστα, ενημέρωσε ότι το υπουργείο του αξιολογεί διάφορα μοντέλα προς ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και ότι ο ίδιος αξιολογεί θετικά το σουηδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι νέοι ηλικίας 18 ετών, αγόρια και κορίτσια, μπαίνουν στα στρατόπεδα σαν επισκέπτες και εκεί επιλέγονται οι καταλληλότεροι για να υπηρετήσουν θητεία.

Η πρόταση έχει πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις: οι φιλελεύθεροι μιλούν για «παρέμβαση στα προσωπικά δικαιώματα», για «διάκριση μεταξύ αυτών που είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν και εκείνων που δεν υπηρετούν», ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD δέχθηκε θετικά την ιδέα για υπηρεσία ενός έτους.

Οι Ιταλοί έγραψαν ότι «γενικότερα υπάρχει έλλειψη στρατιωτών στην Ευρώπη», προφανώς μη έχοντας κατά νου την Ελλάδα. Αναφέρθηκαν και στο Ουκρανικό, που απορρόφησε πολλούς πόρους από τον γερμανικό στρατό, και τώρα η αναδιοργάνωση είναι μονόδρομος. Αναρωτήθηκαν κιόλας αν ο Πιστόριους θα παραμείνει δημοφιλής στα γκάλοπ έπειτα από τη συγκεκριμένη  συνέντευξή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...