399
Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, τον Μάρτιο του 2021, στην Τεχεράνη, όταν βρισκόταν σε κατ'οίκον περιορισμό | Zaghari family/WANA/Handout via REUTERS

Τεχεράνη: Ελεύθεροι δύο βρετανοί πολίτες που κρατούνταν για συνωμοσία κατά του καθεστώτος

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 13:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/3/2022 16:21
Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, τον Μάρτιο του 2021, στην Τεχεράνη, όταν βρισκόταν σε κατ'οίκον περιορισμό
| Zaghari family/WANA/Handout via REUTERS

Τεχεράνη: Ελεύθεροι δύο βρετανοί πολίτες που κρατούνταν για συνωμοσία κατά του καθεστώτος

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 13:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/3/2022 16:21

Εφυγαν από το Ιράν, το μεσημέρι της Τετάρτης, με πτήση από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, δύο βρετανοϊρανοί που ήταν υπό κράτηση για πολλά χρόνια από τις ιρανικές αρχές.

Πρόκειται για τη Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, υπεύθυνη έργου στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Thomson Reuters, που είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον Απρίλιο του 2016 και στη συνέχεια καταδικάστηκε από ιρανικό δικαστήριο για συνομωσία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος.

Μαζί της είναι ο Ανουσέχ Ασουρί, που είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξης το 2019 για κατασκοπία για λογαριασμό της ισραηλινής Μοσάντ και σε διετή φυλάκιση για «απόκτηση παράνομου πλούτου», σύμφωνα με ιρανικό δικαστήριο.

Και οι δύο φυλακισμένοι είχαν μεταφερθεί τον Μάρτιο του 2020 από τη φυλακή της Τεχεράνης σε κατ’οίκον περιορισμό, λόγω της πανδημίας. Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ είχε απελευθερωθεί πριν ένα χρόνο, αλλά δεν της επιτρεπόταν να φύγει από τη χώρα. Χθες, της επιστράφηκε το βρετανικό διαβατήριο.

Οι δύο κρατούμενοι απελευθερώθηκαν μετά την αποπληρωμή παλιού χρέους του Λονδίνου στην Τεχεράνη, ύψους 400 εκατ. λιρών (476 εκατ. ευρώ), δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Το χρέος «διευθετήθηκε σε απόλυτη συμμόρφωση με τις βρετανικές και διεθνείς κυρώσεις… και τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την αγορά ανθρωπιστικών αγαθών», ανέφερε η Τρας, μερικές ώρες μετά την απελευθέρωση των δύο κρατουμένων.

Ιρανοί αξιωματούχοι, είχαν δηλώσει πέρυσι, ότι η Ζαγαρί-Ράτκλιφ θα απελευθερωθεί μόλις αποπληρωθεί το χρέος.

Η Βρετανία όφειλε τα χρήματα που ο Σάχης του Ιράν κατέβαλε ως προκαταβολή για 1.750 τεθωρακισμένα Chieftain και άλλα οχήματα, από τα οποία σχεδόν κανένα δεν παραδόθηκε τελικά αφού η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 οδήγησε στην ανατροπή του.

Την είδηση της απελευθέρωσης των δύο Βρετανών επιβεβαίωσαν ο εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης του Ιράν, Ζαμπιολάχ Χονταϊάν, και ο Μπόρις Τζόνσον.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που επιβεβαιώνω ότι η άδικη κράτηση της Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ και του Ανουσέχ Ασούρι στο Ιράν τερματίστηκε σήμερα και τώρα θα επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ενα τρίτο πρόσωπο με διπλή υπηκοότητα, ο Μοράντ Ταχμπάζ, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους από φυλακή του Ιράν, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την αναχώρηση του Μοράντ από το Ιράν», δήλωσε η Τρας.

Βρετανίδα βουλευτής που είναι σε επαφή με τη Ζαγαρί-Ράτκλιφ και την οικογένειά της, ανάρτησε στο Twitter φωτογραφία της Βρετανοϊρανής, στην οποία φαίνεται να χαμογελά, και είπε ότι τη δείχνει να βρίσκεται σε αεροσκάφος.

«Η Ναζανίν είναι τώρα στον αέρα, πετώντας μακριά από έξι χρόνια κόλασης στο Ιράν», ανέφερε η βουλευτής Τούλιπ Σιντίκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...