515
Οι οπισθοδρομικές νομοθετήσεις σε διάφορες συντηρητικές Πολιτείες για την απαγόρευση των αμβλώσεων θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εγκύων | Shutterstock/carl ballou

Τεξανός δολοφόνησε τη σύντροφό του επειδή έκανε έκτρωση

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2023, 18:07
Οι οπισθοδρομικές νομοθετήσεις σε διάφορες συντηρητικές Πολιτείες για την απαγόρευση των αμβλώσεων θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των εγκύων
|Shutterstock/carl ballou

Τεξανός δολοφόνησε τη σύντροφό του επειδή έκανε έκτρωση

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2023, 18:07

Η περυσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να διακόψει την προστασία των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά από 49 χρόνια έχει επιφέρει σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων στις πιο συντηρητικές Πολιτείες, οι νομοθεσίες ορισμένων εκ των οποίων έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή πολλών εγκύων.

Μια 26χρονη γυναίκα από το Τέξας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον φίλο της, αφού έκανε έκτρωση σε άλλη Πολιτεία, ανακοίνωσε η αστυνομία του Ντάλας. Ο δράστης είναι φυλακισμένος με την κατηγορία του φόνου από την περασμένη Παρασκευή.

Το Τέξας απαγόρευσε τις αμβλώσεις μετά από τις πρώτες έξι εβδομάδες της κύησης, τον Σεπτέμβριο του 2021. Αλλά σχεδόν όλες οι αμβλώσεις, εκτός από περιπτώσεις επείγουσας ιατρικής ανάγκης, έχουν σταματήσει στο Τέξας, από το περασμένο καλοκαίρι, όταν και  ανατράπηκε το «Roe v Wade», ο ομοσπονδιακός νόμος που τις προστάτευε.

Η Γκαμπριέλα Γκονζάλες βρισκόταν με τον φίλο της, Χάρολντ Τόμσον, 22 ετών, σε ένα πάρκινγκ στο Ντάλας την Τετάρτη, όταν προσπάθησε να την πνίξει, σύμφωνα με ένορκη κατάθεση στο πλαίσιο του εντάλματος σύλληψής του. Η νεαρή κοπέλα είχε μόλις επιστρέψει από το Κολοράντο το προηγούμενο βράδυ.

«Πιθανότατα ο ύποπτος ήταν ο πατέρας του παιδιού» αναφέρει η ένορκη κατάθεση. «Ο ύποπτος δεν ήθελε [η Γκονζάλες] να κάνει έκτρωση». Το βίντεο παρακολούθησης από το πάρκινγκ δείχνει ότι η Γκονζάλες «ξεφεύγει από την προσπάθειά του να την πνίξει με τα χέρια του», ανέφερε η αστυνομία, «και οι δυο τους συνεχίζουν να περπατούν».

Στη συνέχεια, ο Τόμσον βγάζει ένα όπλο και πυροβολεί την 26χρονη στο κεφάλι. Εκείνη πέφτει στο έδαφος και ο Τόμσον την πυροβολεί πολλές φορές ακόμα, πριν τραπεί σε φυγή, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση που έφτασε στα χέρια των δημοσιογράφων της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Ο Τόμσον συνελήφθη αργότερα την ίδια ημέρα και κρατείται στη φυλακή της κομητείας του Ντάλας χωρίς εγγύηση. Τα αρχεία του δικαστηρίου δεν αναφέρουν όνομα δικηγόρου που θα μπορούσε να μιλήσει για λογαριασμό του.

Η αδερφή της Γκονζάλες ήταν στο σημείο και άκουσε τους πυροβολισμούς, αναφέρει η αστυνομία. Μια άλλη μάρτυρας είδε τον Τόμσον να προσπαθεί να πνίξει την κοπέλα, αλλά δεν μπορούσε να καλέσει την αστυνομία επειδή δεν είχε μαζί το κινητό της. Ενώ λάμβανε χώρα ο πυροβολισμός, ο Τόμσον ήταν ήδη κατηγορούμενος για επίθεση σε ένα μέλος της οικογένειάς του, το οποίο τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να την πνίξει τον περασμένο Μάρτιο.

Η ένορκη κατάθεση του Μαρτίου δεν κατονομάζει συγκεκριμένα την Γκονζάλες ως το άτομο που δέχτηκε επίθεση. Ωστόσο, λέει ότι η γυναίκα είπε στην αστυνομία πως ο Τόμσον «την ξυλοκοπούσε επανειλημμένως καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης τους» και ότι εκείνος είπε στην αστυνομία πως η γυναίκα ήταν έγκυος στο παιδί του εκείνη τη στιγμή.

Η γυναίκα «είχε επαναλάβει ότι φοβόταν τον ύποπτο, επειδή είχε απειλήσει να βλάψει την οικογένειά της και τα παιδιά της», σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση.

Η δολοφονία είναι η πρώτη τρανταχτή ένδειξη ότι οι νομοθεσίες των συντηρητικών Πολιτειών ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών στις εκτρώσεις συνιστούν ευθεία απειλή για τη ζωή των εγκύων. Σε Πολιτείες όπως το Μισισίπι και το Τενεσί οι αμβλώσεις απαγορεύονται με ποινή φυλάκισης, ακόμα κι αν η εγκυμοσύνη είναι προϊόν βιασμού, ενώ ποινές προβλέπονται και για όσους επιχειρήσουν να βοηθήσουν την έγκυο να μεταφερθεί σε γειτονική Πολιτεία για άμβλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...