769
«Χειραψία» με τον αγκώνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα | Nikos Libertas / SOOC

Επί μιάμιση ώρα τα είπαν Μητσοτάκης και Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2020, 13:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/07/2020, 16:45
«Χειραψία» με τον αγκώνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα
|Nikos Libertas / SOOC

Επί μιάμιση ώρα τα είπαν Μητσοτάκης και Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2020, 13:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/07/2020, 16:45

O κύκλος συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς άνοιξε, σύμφωνα με το πρόγραμμα: στις 12.30 μ.μ. με τον Αλέξη Τσίπρα να προσέρχεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην ώρα του και μάλιστα να έχει διάθεση φιλική. «Γεια σου, Κυριάκο», είπε στον Πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες. «Γειa σου, Αλέξη», η απάντηση του κ. Μητσοτάκη. Ακολούθησε ο χαιρετισμός με τους αγκώνες, «ο μόνος αποδεκτός χαιρετισμός λόγω κορoνοϊού», όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Αυτό που δεν ήταν ωστόσο στο πρόγραμμα ήταν η διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών. Ο κ. Τσίπρας είπε «έχουμε πολλά θέματα σήμερα» και ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «θα έχουμε άνεση χρόνου να τα συζητήσουμε». Και μίλησαν για 90 λεπτά, περισσότερο από ποτέ στις διά ζώσης συναντήσεις τους. Η χωρίς προηγούμενο διάρκεια του τετ α τετ ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, όχι μόνο μετέθεσε χρονικά την επόμενη ενημέρωση –είναι χαρακτηριστικό ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη στις 13:30, αλλά έπρεπε να περιμένει– αλλά μαρτυρά και την κρισιμότητα των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Στην ατζέντα της συζήτησης, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, ήταν τα ελληνοτουρκικά στη σκιά της κρίσης με το Καστελόριζο και την Navtex της Αγκυρας για έρευνες του «Oruc Reis» αλλά και η συμφωνία που επετεύχθη, ύστερα από τέσσερα δραματικά μερόνυχτα, στη Σύνοδο Κορυφής για την ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών από τη λαίλαπα του κορονοϊού. Η συνάντηση, πάντως, του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα έγινε και στη σκιά των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων –με την παραπομπή του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, τις αποκαλύψεις για άνωθεν παρεμβάσεις στις έρευνες για το Μάτι και τη δράση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, όλα όσα δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ως κυβερνητικό σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

Από το Μαξίμου, πάντως, έκαναν λόγο για «γόνιμο διάλογο παρά τις επιμέρους διαφορές».

Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστερημένη ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη για τη νέα κρίση με την Τουρκία, ενώ αποκάλυψε τι του είπε.

«Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο στην Ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση, η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική. Και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Η ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό ήρθε ενώ ολόκληρος ο τούρκικος στόλος βρίσκεται νότια νοτιανατολικά της Ρόδου και του Καστελόριζου. Και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν», πρόσθεσε λέγοντας πως το μήνυμα που μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: «Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis, σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε, όπως είπε, στον Πρωθυπουργό, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και αντίστοιχη κίνηση στα νότια και ανατολικά της Κρήτης εάν δεν ευοδωθεί ο καθορισμός ΑΟΖ με την Αίγυπτο. «Συνέστησα επίσης -μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια».

«Επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον Μητσοτάκη και για τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του συνέστησα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία», πρόσθεσε.

«Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Δεν υπάρχουν άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο χαρακτήρισε «ανυπόστατο και παράνομο».

«Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 13:30, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 18:15 και στις 19:30, με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αύριο Παρασκευή στις 09:30 θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...