507
Στιγμιότυπο από την αστυνομική επιχείρηση στο Παλαιό Φάληρο όπου σημειώθηκε ένοπλη ληστεία | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Αναφορά των ειδικών φρουρών στον Αρειο Πάγο για τον νόμο Παρασκευόπουλου

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 18:52
Στιγμιότυπο από την αστυνομική επιχείρηση στο Παλαιό Φάληρο όπου σημειώθηκε ένοπλη ληστεία
|ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Αναφορά των ειδικών φρουρών στον Αρειο Πάγο για τον νόμο Παρασκευόπουλου

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 18:52

Στοιχεία, εξηγήσεις και επανεξέταση του νόμου που προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων -τον γνωστό Νόμο Παρασκευόπουλου- ζητούν οι ειδικοί φρουροί ύστερα από το περιστατικό ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε στο Παλαιό Φάληρο. Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επιμένει ότι ο νόμος θα παραμείνει σε ισχύ, αλλά ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωσή του.

Καθώς οι δράστες της ληστείας είχαν προσφάτως αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση του επίμαχου νόμου (4322/2015), το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να ανοίξει η συζήτηση για ενδεχόμενη κατάργηση του νόμου που προβλέπει την αποφυλάκιση κρατούμενων με σκοπό την αποσυμφόρηση φυλακών.

Στην αναφορά ζητούν αρχικά «τη γνωστοποίηση του συνολικού αριθμού των κρατουμένων–καταδίκων, οι οποίοι απολύθηκαν υφ’ όρων με το νόμο Παρασκευόπουλου» καθώς και να λάβουν γνώση «των στοιχείων και του αριθμού των εν λόγω καταδίκων, οι οποίοι αποφυλακίσθηκαν και κατόπιν επανετέλεσαν ανάλογες εγκληματικές πράξεις».

Ταυτόχρονα, θεωρούν «ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκκινήσει εξ υπαρχής συζήτηση περί της εξακολούθησης ή μη της ισχύος του εν λόγω Νομοθετήματος ή περί της μερικής κατάργησης ή ουσιαστικής τροποποίησης των άρθρων που αφορούν τις προϋποθέσεις υφ’ όρων απόλυσης καταδίκων – κρατουμένων σε Καταστήματα Κράτησης της Ελληνικής Επικράτειας».

Σημειώνουν ότι «είναι αδιανόητο, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, οι έλληνες αστυνομικοί εμπλεκόμενοι αρκετές φορές σε αιματηρές συμπλοκές, να συλλαμβάνουν επικίνδυνους κακοποιούς και ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιώντας το “παράθυρο” του Νόμου  Παρασκεύοπουλου, να “‘αποδρούν” , να τελούν νέες εγκληματικές πράξεις και να χρειάζεται ξανά οι αστυνομικοί να τους συλλάβουν, διακυβεύοντας την ζωή τους και των πολιτών».

Από την πλευρά του, ανταποκρινόμενος σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προανήγγειλε διορθωτικές κινήσεις στον νόμο Παρασκευόπουλου, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα τον καταργήσει.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε τρεις άξονες αλλαγών που θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή το καλοκαίρι και οι οποίες θα υλοποιηθούν τον Αύγουστο. Μιλώντας στον Real FM την Τετάρτη, διευκρίνισε ότι θα πρέπει να εισαχθούν περισσότερες εξαιρέσεις των ευεργετικών διατάξεων αυτών που υφίστανται τώρα. Σήμερα υφίσταται μόνο η εξαίρεση για αδικήματα κακουργηματικού επιπέδου εις βάρος ανηλίκων. «Θα πρέπει λοιπόν, εδώ να δούμε κι άλλα ζητήματα, για τα οποία πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και όχι να τυγχάνει γενικής εφαρμογής η ευεργετική διάταξη» σημείωσε ο ίδιος.

«Το δεύτερον είναι ότι πρέπει να υπάρχει μία διαμεσολάβηση για ορισμένα αδικήματα ενός υπηρεσιακού συμβουλίου ή ενός δικαστικού συμβουλίου ή και των δύο, αν το δεύτερο είναι σε δεύτερο βαθμό», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να γίνει εκτεταμένη η χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού αυτό που αποκαλείται και «βραχιολάκι». Εξήγησε ότι θα πρέπει ο αποφυλακισμένος να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος αλλά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει γνώση του πού βρίσκεται και δεύτερον να υπάρχει δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ΄οίκον/

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του στο θέμα, σημειώνοντας πως θλίβεται με δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη «που σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού λέει ότι θα καταργήσει τον νόμο».

«Πρέπει να αποτυπώσουμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση, να φέρουμε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και διορθώσεις ακριβώς για να υπάρχει μία ισορροπία» συμπλήρωσε.

Ο συγκεκριμένος νόμος εισηγήθηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...