399
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο Φόρουμ των Δελφών τον περασμένο Μάιο | IntimeNews

Σήμα Ρέγκλινγκ προς την κυβέρνηση: Να επιστρέψει η Ελλάδα σε πρωτογενή πλεονάσματα

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 15:41
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο Φόρουμ των Δελφών τον περασμένο Μάιο
|IntimeNews

Σήμα Ρέγκλινγκ προς την κυβέρνηση: Να επιστρέψει η Ελλάδα σε πρωτογενή πλεονάσματα

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 15:41

Η Ελλάδα σημείωσε υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης, προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όμως τα δύο αγκάθια –το τεράστιο χρέος της και η αδήριτη ανάγκη για πρωτογενή πλεονάσματα– παραμένουν. Αυτό επεσήμανε την Τρίτη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αφού χαιρέτισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, προέβη σε νέες συστάσεις για δημοσιονομική πειθαρχία –σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση δημιουργεί πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο για ενισχύσεις.

Ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και εκ των αρχιτεκτόνων των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε ότι ύστερα από δύο χρόνια η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και πριν από την πανδημία. Παράλληλα βέβαια, αναγνωρίζοντας την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ο γερμανός τεχνοκράτης σημείωσε ότι αυτά τα στοιχεία άνοιξαν τον δρόμο για την έκτη διαδοχική μείωση του επιτοκίου στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που είχε συμφωνηθεί το 2018.

Οι Βρυξέλλες επεσήμαναν πως η Ελλάδα κατέγραψε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2021 (στις πρώτες θέσεις εντός της ευρωζώνης), ωστόσο τόνισαν ότι συνεχίζει να έχει δυσθεώρητο χρέος (πάνω από 200% του ΑΕΠ), ενώ το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 10,2 δισ. ευρώ,

Στην ανακοίνωση του ESM, με την οποία επικυρώθηκε την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τις αποφάσεις για τις δόσεις που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε:

«Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση προέβη σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, υιοθέτησε διορθωτικά μέτρα κατά των μονοπωλίων στον ενεργειακό τομέα και απλοποίησε την αδειοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον, σημείωσε καλή πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θεώρησαν ότι η Ελλάδα σημείωσε επαρκή πρόοδο προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις».

Και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα έχει ανακάμψει γρήγορα από την κρίση της πανδημίας το 2021, ανακτώντας όλες τις απώλειες παραγωγής από το προηγούμενο έτος. Οι προοπτικές για φέτος και μετά είναι ενθαρρυντικές χάρη στη θετική αναπτυξιακή δυναμική και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τούτου λεχθέντος, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, τονίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως την περίοδο πριν από την πανδημία. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...