582
Πυκνοί καπνοί σκεπάζουν το Euroferry Olympia | SKAI/WebTV

Πυρκαγιά σε οχηματαγωγό βόρεια της Κέρκυρας: 288 επιβαίνοντες – φόβοι για αγνοούμενους

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 07:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/02/2022, 09:45
Πυκνοί καπνοί σκεπάζουν το Euroferry Olympia
|SKAI/WebTV

Πυρκαγιά σε οχηματαγωγό βόρεια της Κέρκυρας: 288 επιβαίνοντες – φόβοι για αγνοούμενους

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 07:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/02/2022, 09:45

Μνήμες της τραγωδίας «Norman Atlantic», που είχε καεί τον χειμώνα του 2014, ξύπνησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν έγινε γνωστό ότι ένα φέρι μποτ έπιασε φωτιά στην Αδριατική, βόρεια της Κέρκυρας, έχοντας αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο κατάστρωμα Νο 3 του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Euroferry Olympia», που έπλεε υπό σημαία Ιταλίας –ανήκει στις Grimaldi Lines– στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντεζι, με, κατά δήλωση του πλοιάρχου, 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα.

Το πλοίο μετέφερε επίσης 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.

Στο σημείο διατάχθηκε να σπεύσει η φρεγάτα «Υδρα», ενώ προσέγγισαν και σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ρυμουλκά, παραπλέοντα πλοία καθώς και τέσσερα ελικόπτερα.

Το στίγμα του «Euroferry Olympia» βορειοανατολικά της Ερεικούσας (Marine Traffic)

Ο πλοίαρχος του σκάφους αιτήθηκε εγκατάλειψη και ξεκίνησε η διαδικασία επιβίβασης των επιβατών στις σωσίβιες λέμβους. Λίγο πριν από τις 7 π.μ., ο πλοίαρχος ενημέρωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και περισυλλέγονται από παραπλέοντα πλοία, σκάφη του ελληνικού Λιμενικού και της ιταλικής Ακτοφυλακής.

Ωστόσο, νεότερη πληροφόρηση περιέπλεξε τα πράγματα, καθώς, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη είχαν μετεπιβιβαστεί οι 278 από τους 288 επιβαίνοντες του «Euroferry Olympiα» –ένας αριθμός που μαρτυρά ότι τουλάχιστον 10 άτομα δεν έχουν καταγραφεί ή αγνοούνται. Το δε Λιμενικό ανέφερε ότι στο πλοίο επέβαιναν 290 και όχι 288 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη καταγραφή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ολοκληρώνεται όταν όλα τα σωστικά σκάφη καταφθάσουν στην Κέρκυρα.

To γεγονός ότι δεν έχουν εντοπιστεί γύρω στα 10 άτομα που βρίσκονται στη λίστα των επιβατών του πλοίο Euroferry Olympia επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ανώτερη πηγή του Λιμενικού.

Στο μεταξύ ένας επιβάτης που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Ενας εκ των διασωθέντων εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα και αποβιβάστηκε στην Κέρκυρα για να διακομιστεί στο νοσοκομείο (INTIMENEWS)

Στη θαλάσσια περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 μποφόρ, οι καιρικές συνθήκες διευκόλυναν τις διαδικασίες διάσωσης.

Λίγο μετά τις 9:30, το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κατάστρωμα Νο3 του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «EUROFERRY OLYMPIA» σημαίας Ιταλίας, ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 1 Ν/Γ ΛΣ, ένα σκάφος ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο (02) παραπλέοντα πλοία, δύο (02) ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο Λ.Σ, δύο (02) ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Ν., ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Επίσης στην περιοχή σπεύδουν δύο (2) ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος ΛΣ.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο «EUROFERRY OLYMPIA» επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων στο πλοίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Στην περιοχή επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 4 μποφόρ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

Τέλος, κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...