558
| INTIMENEWS

Ψηφίστηκε στη Βουλή το market pass –«παρών» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 07:11
|INTIMENEWS

Ψηφίστηκε στη Βουλή το market pass –«παρών» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 07:11

Ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή η ενίσχυση του 10% επί των αγορών των νοικοκυριών στα καταστήματα τροφίμων, το πολυσυζητημένο market pass που είχε εξαγγείλει το περασμένο Σάββατο, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά ακόμα και αυτό το επίδομα υπήρξε αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση.

Υπέρ της τροπολογίας για το market pass τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Καταψήφισε το ΜέΡΑ 25.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από νέες παλινωδίες κατέληξε να ψηφίσει “παρών” στο μέτρο της κάρτας αγορών. Επέλεξε έτσι, για πολλοστή φορά να παραμείνει απών από τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τη στάση που κράτησε τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία.

«Αποτελεί, κατά πάγια πια τακτική του, θλιβερή εξαίρεση από όλα τα σημαντικά και τα χρήσιμα για την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Πολύς στη θεωρία, ελάχιστος στην πράξη: αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

O ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιχείρησε να εξηγήσει την επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο αρχικά είχαν υπάρξει διαρροές ότι θα υπερψήφιζε, αλλά τελικά έστριψε δια του «παρών».

«Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ακόμη και αυτή η υποτυπώδης φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων που αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. για το 22, θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη», είπε.

Σκανδαλίδης: Δελτίο επισιτισμού του 1953

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που ψήφισε την τροπολογία, ασκήθηκε έντονη κριτική περιγράφοντας το market pass ως μέτρο προεκλογικού χαρακτήρα.

«Η προεκλογική Ελλάδα γυρίζει σήμερα εβδομήντα χρόνια πίσω», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, στην παρέμβασή του στη συζήτηση

Ο κ. Σκανδαλίδης ανέγνωσε, από το βήμα της Βουλής, ατομικό δελτίο επισιτισμού του 1953. «Εβδομήντα χρόνια πριν. Νομίζω ότι η προεκλογική Ελλάδα γυρίζει σήμερα εβδομήντα χρόνια πίσω. Για τη μεθοδολογία που διάλεξε η κυβέρνηση», σημείωσε, για να προσθέσει: «Όλες οι κυβερνήσεις έκαναν και κάνουν προεκλογικές παροχές. Δυστυχώς, όμως, εσείς της ΝΔ, για άλλη μια φορά, γίνεστε πρωταθλητές και πρωτοπόροι. Πουθενά στην Ευρώπη και στον πολιτισμένο κόσμο δεν διανοήθηκαν να θεσπίσουν ένα μέτρο τέτοιας μορφής, που να δίνει ένα ελάχιστο μπαχτσίσι στον καταναλωτή και να ανοίγει έναν πόλεμο στην κοινωνία. Γιατί καθιστά ευάλωτο τον καταναλωτή σε μια αγορά που η σύγκρουση συμφερόντων και η κοινωνική ρήξη παίρνει πια άγρια μορφή».

«Έρχεται κοινωνική ρήξη με αυτήν τη διαδικασία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και σχολίασε και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο κόμμα του που θα ψηφίσει θετικά στην τροπολογία. «Έρχεστε σε μας και μας κάνετε πολιτική επίθεση, λέγοντας “αν διαφωνείτε, γιατί το ψηφίζετε;”. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός σε όποιο μέτρο έχετε πάρει μέχρι τώρα, και που εμείς, που για να γλιτώσει ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, το νοικοκυριό έστω και ένα ευρώ, το ψηφίζουμε. Το θεωρείτε αυτό ότι δεν ταιριάζει με την κριτική μας;», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι η ψήφος του ΠΑΣΟΚ δεν δικαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι η βίαιη πτώση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης δεν οφείλονται αποκλειστικά στις δυσμενέστατες συνθήκες αλλά είναι πληθωρισμός κερδών και απληστίας, ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αν θέλατε πραγματικά να βάλετε φρένο στα σχέδια απληστίας, δεν θα αποδυναμώνατε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα είχατε σχέδιο. Είναι σαφές ότι οι τιμές στα είδη διατροφής ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...