580
Το κατεστραμμένο νοσοκομείο Al-Awda στη Γάζα | Την εικόνα διένειμε ο ΠΟΥ, μέσω του Reuters

Πόσο κοντά βρίσκεται η κατάπαυση πυρός στη Γάζα;

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2024, 10:05
Το κατεστραμμένο νοσοκομείο Al-Awda στη Γάζα
|Την εικόνα διένειμε ο ΠΟΥ, μέσω του Reuters

Πόσο κοντά βρίσκεται η κατάπαυση πυρός στη Γάζα;

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2024, 10:05

Ισχυρές πιέσεις ασκεί πλέον η διεθνής κοινότητα για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, με πρώτιστο στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη καταθέσει σχετικό σχέδιο προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η απόφαση του οποίου θεωρείται θέμα χρόνου. Το κείμενο του ΟΗΕ, σύμφωνα το Reuters, αναφέρει ότι μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» που θα διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες θα προστατεύσει τους αμάχους και θα επιτρέψει  την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι έξι εβδομάδες και τα εμπόδια 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνεχίζει τις συνομιλίες στη Μέση Ανατολή. Έχοντας ήση περάσει από τη Τζέντα και το Κάιρο, ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται την Παρασκευή στο Ισραήλ για νέο γύρο πιέσεων προς την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι αμερικανικές διαπραγματεύσεις στο Κατάρ επικεντρώθηκαν στην απελευθέρωση 40 ισραηλινών ομήρων (παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων), σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερη βοήθεια για να εισέλθει σε έναν θύλακα όπου ο λιμός επικρατεί λόγω των ακραίων ελλείψεων τροφίμων. «Υπάρχει ακόμη δύσκολη δουλειά για να φτάσουμε ως εκεί. Αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι δυνατό», είναι η δήλωση του Μπλίνκεν.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γάζα παραμένουν 134 όμηροι, που απήχθησαν από το Ισραήλ στη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, από τους οποίους άγνωστο είναι πόσοι είναι ακόμα ζωντανοί.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεκ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο. REUTERS/Evelyn Hockstein
Μοσάντ και CIA στο Κατάρ

Οι συνομιλίες για την ανακωχή συνεχίζονται στη Ντόχα ανάμεσα σε αντιπροσώπους των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Δαυίδ Μπαρνέα, αναμένεται να συναντηθεί με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Αμπντελραχμάν αλ Θάνι και τον επικεφαλής της υπηρεσίας της Αιγύπτου Αμπάς Καμάλ.

Η Ουάσιγκτον, παραδοσιακός σύμμαχος του Ισραήλ, αυξάνει σταδιακά τις πιέσεις για εκεχειρία – παρ’ ότι στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με το σενάριο της εκεχειρίας – αφού πλεόν είναι παγκόσμια η καταδίκη για τον πόλεμο των πέντε μηνών, τους θανάτους αμάχων και την προοπτική ενός ανθρωπογενούς λιμού στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Χαμάς επιμένει ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο ως μέρος μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο, ενώ το Ισραήλ συζητά μόνο για προσωρινή παύση.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Χαμάς θα μπορούσε να υποχωρήσει απο την παραπάνω θέση, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές που αφορούν την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και των παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ απαιτεί πλήρη ονομαστικό κατάλογο των ομήρων, ενώ η Χαμάς θέλει να επιλέξει προχωρήσει σε επιλεκτικές απελευθερώσεις, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα.

Και η Ευρώπη και η Αυστραλία 

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Πέμπτη το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε επιχείρηση στη Ράφα και ζήτησαν να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική παύση».

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας και της Βρετανίας ζήτησαν άμεσο τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από συνάντηση που είχαν στη Αδελαΐδα

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να τερματιστούν άμεσα οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας «ώστε να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η απελευθέρωση των ομήρων»

Παράλληλα προειδοποίησαν για τις ενδέχομενες καταστροφικές συνέπειες μιας χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι.

Όμως, παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει ότι η χερσαία επίθεση στη Ράφα είναι απαραίτητη για να νικηθεί στρατιωτικά η Χαμάς και να αποτραπεί νέα 7η Οκτωβρίου.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...