385
|

Ποια θα πάρει το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη;

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 16 Μαρτίου 2012, 07:02

Ποια θα πάρει το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη;

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 16 Μαρτίου 2012, 07:02

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια απονέμεται το Θεατρικό Βραβείο Δημήτρης Χορν για την καλύτερη ερμηνεία νέου ηθοποιού ενώ τα τελευταία έξι χρόνια το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την καλύτερη ερμηνεία νεαρής ηθοποιού. Το φετινό Βραβείο Χορν, ως γνωστόν, δόθηκε δικαίως, αν και πολύ καθυστερημένα, στον Δημήτρη Λάλο, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι πρωταγωνιστής του θεάτρου Επί Κολωνώ και όχι πλέον νέο φυντάνι. Εχει δηλαδή ήδη κάνει μια αξιόλογη διαδρομή. Επίσης, ενώ το έργο «La Chunga», όπου ερμηνεύει το ρόλο του Χοσεφίνο για τον οποίο βραβεύτηκε, παίζεται εδώ και τρία χρόνια φέτος, η επιτροπή του Βραβείου καταχώρισε το αξιοπρόσεκτον της ερμηνείας του στις φετινές υποψηφιότητες, ενώ πέρσι υπήρχαν μόνο τρεις υποψήφιοι –και οι πιο αμφιλεγόμενοι σε σχέση με άλλες χρονιές. Ας είναι. Βραβεία χωρίς παρασκήνιο και ίντριγκα δεν υπάρχουν. Δεν θα είχαν κανένα ενδιαφέρον άλλωστε. 

Το έτερο νεανικό Θεατρικό Βραβείο, το Μελίνα Μερκούρη, θα απονεμηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 20:00, στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα, τηλ.2103315601) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Το βραβείο, που απονέμεται σε αναγνώριση  της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου, ανέρχεται σε  3.000 ευρώ, ενώ η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά. Τη φετινή τελετή θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέατρο και το νέο ηθοποιό σήμερα με συντονιστή τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Μέχρι τώρα έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για τις ερμηνείες τους: το 2007 η Εύη Σαουλίδου, το 2008 η Στεφανία Γουλιώτη, το 2009 η Έλενα Μαυρίδου, το 2010 η Μαρίνα Ασλάνογλου και το 2011 η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Οι φετινές υποψήφιες είναι:

– Αλεξάνδρα Αϊδίνη («Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, σκηνοθεσία Τάκης Τζαμαργιάς, Εθνικό Θέατρο).

– Μαρία Κίτσου («Ορφανά» του Ντένις Κέλι, σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Θέατρο του Νέου Κόσμου).

– Βίκυ Κυριακουλάκου («Πολεοδομία 3: πρώτος στοχασμός: περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω», σκηνοθεσία Βασίλης Νούλας, Φεστιβάλ Αθηνών).

– Χριστίνα Μαξούρη («Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες», σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός, Φεστιβάλ Αθηνών, Bios, Πορεία, περιοδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο).

– Λένα Παπαληγούρα («Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου, σκηνοθεσία Γιώργος Παλούμπης, Εθνικό Θέατρο).

 

Γνωρίστε τις πέντε υποψήφιες αυτήν την Κυριακή, στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News