391
|

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες…

Avatar Δημήτρης Κυριακόπουλος 3 Σεπτεμβρίου 2013, 00:58

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες…

Avatar Δημήτρης Κυριακόπουλος 3 Σεπτεμβρίου 2013, 00:58

Μια μυστική οργάνωση σαν και αυτή που οργάνωσε την Επανάσταση δρούσε για καιρό κάτω από τα μάτια του δοτού Γερμανού βασιλιά, αρχηγός ποιος άλλος; Ο ενθουσιώδης Ιωάννης Μακρυγιάννης. Αφού ο αθεόφοβος είχε καταφέρει να μυήσει τόσο τον αρχηγό του ρωσικού όσο και του αγγλικού Κόμματος και αυτοί με τη σειρά τους, τους πιο έμπιστους πολιτικούς της εποχής, κατάφερε να πείσει για την ιερότητα του σκοπού του και έναν σημαντικό συνταγματάρχη της εποχής και μάλιστα να τον μεταθέσει από το Άργος στην Αθήνα. Για τους οπλαρχηγούς του 1821 φυσικά ούτε λόγος, αυτοί ήταν εξ αρχής ορκισμένοι υποστηρικτές του.

Οι συνωμότες είχαν ορίσει την 25η Μαρτίου του 1844 ως τη συμβολική ημερομηνία για το κίνημα, ο Μακρυγιάννης όμως δεν μπορούσε να περιμένει και έτσι άρχισε να διαρρέει το μυστικό σε πολλούς, υπό τον φόβο της αποκάλυψης στο παλάτι και μετά από πιέσεις η επιχείρηση ξεκίνησε την νύχτα της 2ης προς την 3η Σεπτεμβρίου.

Η Χωροφυλακή έχει κυκλώσει το σπίτι του Μακρυγιάννη αλλά ο Συνταγματάρχης Καλλέργης στέλνει έναν λόχο για να διαλύσει την πολιορκία και με δύο χιλιάδες άνδρες κατεβαίνει τραγουδώντας συνθήματα προς τα ανάκτορα.
Ο λαός κατεβαίνει στους δρόμους, όλα τα σημαντικά κτίρια είναι υπό κατάληψη, όσοι προσπαθούν να αντιδράσουν συλλαμβάνονται άμεσα, ακόμα και οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έσπευσαν να αναγνωρίσουν το Κίνημα και να ορίσουν Εθνοσυνέλευση.

Αποτέλεσμα; Μα τι άλλο, ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ο μεγάλος Μακρυγιάννης ήθελε αλλαγή εδώ και τώρα, δεν περίμενε την Εθνική Επέτειο για να κλέψει από τη λάμψη της, δεν μπορούσε να περιμένει άλλο για να κάνει αυτό που ποθούσε η δική του καρδιά και η καρδιά όλων όσοι αγωνίστηκαν για μια ελεύθερη Ελλάδα, έτσι λοιπόν έκανε ηρωική μια μέρα με τις πράξεις του, δεν έψαχνε ηρωικές μέρες για περιτύλιγμα των πράξεών του.

Κάποιοι στήριξαν την πολιτική τους υπόσταση κλέβοντας από τη λάμψη εκείνης της σπουδαίας νύχτας και σαν γνήσιοι καπηλευτές της ιστορίας συνεχίζουν ακόμα και σήμερα. Το όλον ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει για την επανένωση της κεντροαριστεράς τη μέρα που ο Καλλέργης με τον Μακρυγιάννη ονόμασαν την πλατεία των ανακτόρων σε πλατεία Συντάγματος.

Μόνο να γράφεις τ’ όνομά σου
και `κείνο το `μαθες μισό
να συλλαβίζεις τα όνειρά σου
στο Άργος και στον Ιλισό

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλληκάρια να κερνάς

•     Ο Μάνος Ελευθερίου για τον Ιωάννη Μακρυγιάννη – 1979

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News