313
«Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν ταιριάζουν στην Πολιτεία μας», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας | presidency.gr

Σακελλαροπούλου: Στη δημοκρατία η βία δεν είναι ανεκτή

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2024, 19:23
«Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν ταιριάζουν στην Πολιτεία μας», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
|presidency.gr

Σακελλαροπούλου: Στη δημοκρατία η βία δεν είναι ανεκτή

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2024, 19:23

Την τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προκάλεσαν οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα, συμβάντα που η ίδια χαρακτήρισε «θλιβερά», τονίζοντας ότι «δεν ταιριάζουν στην Πολιτεία μας»

«Σε μια δημοκρατία ίσης ελευθερίας, σεβασμού του άλλου ως προσώπου και πλουραλισμού δεν είναι ανεκτή η βία, πρακτική και συμβολική, σε πολίτες και πολιτικά πρόσωπα για την ταυτότητα και τις επιλογές τους», ανέφερε συγκεκριμένα η κυρία Σακελαροπούλου σε δήλωσή της τη Δευτέρα.

Και πρόσθεσε: «Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν ταιριάζουν στην Πολιτεία μας. Πλήττουν ανεπίτρεπτα την κοινή μας συμβίωση και τις θεμελιώδεις αρχές της».

Το χρονικό των επιθέσεων

Ολα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου (9/3), όταν μεγάλη ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε δύο νεαρά τρανς άτομα τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Φοβούμενα για την ασφάλειά τους, τα δύο άτομα μπήκαν σε κατάστημα εστίασης της περιοχής, προκειμένου να προστατευτούν. Οι συγκεντρωμένοι έξω από το εν λόγω κατάστημα συνέχισαν να προπηλακίζουν τα δύο τρανς άτομα. Οταν εξήλθαν από το κατάστημα, οι συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς το μέρος τους.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες προχώρησαν σε 25 προσαγωγές υπόπτων. Από τους προσαχθέντες οι 21 συνελήφθησαν, εκ των οποίων 11 ανήλικοι (περισσότερα εδώ).

Με αφορμή το συμβάν, την Κυριακή καλέστηκε συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, νέα πολυπληθής ομάδα αγνώστων έδωσε το «παρών» στο σημείο, κινούμενη επιθετικά προς τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησαν νέες εντάσεις και συμπλοκές, η κλιμάκωση των οποίων αποφεύχθηκε μετά από ακόμη μία παρέμβαση των αστυνομικών Αρχών. Κατόπιν αναζητήσεων, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην προσαγωγή 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι (περισσότερα εδώ).

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Κυριακής, λεκτική επίθεση δέχθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς εισερχόταν στο «Ολύμπιον», για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...