586
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε εργοστάσιο θερμικής ενέργειας στο Κίεβο, ύστερα από ρωσικό χτύπημα | State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Βαρύς χειμώνας χωρίς ρεύμα και νερό ενόψει

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 11:54
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε εργοστάσιο θερμικής ενέργειας στο Κίεβο, ύστερα από ρωσικό χτύπημα
|State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Βαρύς χειμώνας χωρίς ρεύμα και νερό ενόψει

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 11:54

Το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων εναντίον των ουκρανικών υποδομών ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες πέτυχε τον στόχο του να φέρει τους Ουκρανούς ενώπιων ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Σαν να μην τους έφταναν οι συνεχείς βομβαρδισμοί κατά αμάχων, στους επόμενους μήνες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και διακοπές ρεύματος και υδροδότησης.

Οι αρχές εργάζονται πυρετωδώς για να αποφύγουν την κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, επικεφαλής της Ukrenegro, της κρατικής εταιρείας ενέργειας.

Ομως, αυτό είναι πολύ δύσκολο, καθώς, όπως είπε, σχεδόν όλοι σταθμοί που δεν λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια έχουν χτυπηθεί σε όλη τη χώρα, καθώς και το 30% των υποσταθμών του εθνικού δικτύου.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «κρίσιμη» ο υπεύθυνος ενέργειας είπε ότι το Κίεβο έχει ζητήσει επειγόντως ανταλλακτικά από τις δυτικές χώρες και περισσότερα αντιπυραυλικά συστήματα.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές στα χρονικά. Και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Προσπαθούν να καταστρέψουν το ουκρανικό σύστημα ενέργειας που χρησιμοποιούν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι», είπε.

Αν συνεχιστούν οι ρωσικές επιθέσεις, οι διακοπές ρεύματος, που ήδη έχουν ξεκινήσει, θα διαρκούν ολοένα και περισσότερο, πρόσθεσε ο Κουντρίσκι και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθούν γρήγορα οι ζημιές στο σύστημα. «Στόχος μας πλέον η επιβίωση του συστήματος. Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία», είπε στον Guardian.

Καταφύγια με θέρμανση ετοιμάζουν στο Κίεβο

Οι αρχές στο Κίεβο ετοιμάζουν περισσότερους από 1.000 χώρους σε όλη την πόλη όπου οι πολίτες θα μπορούν να πάνε για να ζεσταθούν σε περίπτωση που το σύστημα θέρμανσης τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω των ρωσικών επιθέσεων.

Οπως δήλωσε την Τετάρτη ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, οι αρχές της πόλης εξετάζουν διαφορετικά σενάρια. «Το χειρότερο είναι να μην υπάρχει καθόλου ηλεκτρική ενέργεια, να διακοπούν η υδροδότηση και η θέρμανση», επεσήμανε. «Για αυτή την περίπτωση προετοιμάζουμε περισσότερους από 1.000 χώρους θέρμανσης στην πόλη μας».

Οι χώροι αυτοί θα είναι εξοπλισμένοι με γεννήτριες και εκεί θα υπάρχει απόθεμα βασικών αγαθών, όπως πόσιμο νερό.

Οι επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η Ρωσία με πυραύλους και drones έχουν προκαλέσει ζημιά στο 40% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας και ήδη, για μικρό χρονικό διάστημα, μεγάλες περιοχές του Κιέβου έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ζητήσει από τους Ουκρανούς που έχουν φύγει από τη χώρα να παραμείνουν στο εξωτερικό για τον χειμώνα, ενώ κατηγορεί τη Ρωσία ότι προκαλεί νέα ανθρωπιστική κρίση, αναγκάζοντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους υπό τον φόβο ότι θα αναγκαστούν να περάσουν τον χειμώνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Οι διακοπές ρεύματος γίνονται πολύ συχνά πλέον, σε όλη τη χώρα. Προς το παρόν, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση με γεννήτριες και αυτοσχέδιες μεθόδους, αλλά όσο κρυώνει ο καιρός, τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Ο πάγκος του μανάβη στο Κίεβο φωτίζεται με φακό λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή – EPA/OLEG PETRASYUK

Τη Δευτέρα, 55 ρωσικοί πύραυλοι και drones χτύπησαν υδροηλεκτρικά εργοστάσια για πρώτη φορά, αλλά όχι φράγματα. Οι Ουκρανοί αναχαίτισαν τους 44 πυραύλους, όμως οι ζημιές ήταν μεγάλες στις εγκαταστάσεις.

Περισσότερα από 350.000 σπίτια στο Κίεβο δεν είχαν ρεύμα, ενώ το 80% της πόλης δεν είχε ούτε νερό, τη Δευτέρα.

Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν τα νοσοκομεία, καθώς είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν με μειωμένη ενέργεια και πολλές φορές χωρίς νερό.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, στο Ντονμπάς, όπου πόλεις και χωριά έχουν περάσει μήνες χωρίς νερό και αέριο και κάποια χωρίς ρεύμα.

Ο Κουντρίσκι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να αγοράσουν ρεύμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αυτό δεν θα φτάσει σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...