459
O Βαλέρι Ζαλούζνι σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ουκρανία: Επεσε το οχυρό της Μαρίνκα – Οι Ρώσοι σπάνε την ουκρανική αμυνα

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2023, 11:34
O Βαλέρι Ζαλούζνι σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ουκρανία: Επεσε το οχυρό της Μαρίνκα – Οι Ρώσοι σπάνε την ουκρανική αμυνα

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2023, 11:34

Την απόσυρση του ουκρανικού στρατού από την περιφέρεια της Μαρίνκα στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αντιστράτηγος Βαλέρι Ζαλούζνι, σε μια πρώτη τόσο εμφατική αναγνώριση ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά για τον ουκρανικό στρατό στα πεδία των αμαχών.

Η Μαρίνκα «δεν υπάρχει πια», ανέφερε χαρακτηριστικά, εννοώντας τις καταστροφές που υπέστη η πόλη από τις σκληρές μάχες των τελευταίων ημερών, πριν πέσει οριστικά στα χέρια των Ρώσων.

«Το γεγονός ότι υποχωρήσαμε στην περιφέρεια της Μαρίνκα και ότι σε ορισμένα σημεία, έχουμε ήδη ξεπεράσει τα όρια της κοινότητας, δεν θα πρέπει να προκαλέσει γενική κατακραυγή», θέλησε να επισημάνει ο Ζαλούζνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, καθώς όλες οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσοι προελαύνουν, σπάζοντας τις άμυνες των Ουκρανών και  κατακτώντας περισσότερα εδάφη, όπως άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση της Μαρίνκα.

Και όλα αυτά παρά το εντυπωσιακό πλήγμα των Ουκρανών στο λιμάνι της Κριμαίας και τη βύθιση του ρωσικού αποβατικού πλοίου Novocherkassk με πυραύλους Κρουζ (στα βίντεο κάτω το πλοίο και το ουκρανικό χτύπημα), καθώς όπως αποδεικνύεται στα μέτωπα των μαχών τα προβλήματα για το ουκρανικό στράτευμα όσον αφορά την κινητοποίηση νέων στρατιωτών, αλλά και τις προμήθειες όπλων.

Ρεπορτάζ όπως της Washington Post και του Politico εμφανίζουν τον Ζαλούζνι να απευθύνει έκκληση κινητοποίησης 500.000 ουκρανών στρατιωτών – κάτι πάντως που ο ίδιος διέψευσε.

Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, «ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας (από τις 27 Ιουλίου 2021) υπέβαλε απεγνωσμένα αίτημα για στρατιωτικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, πυρομαχικών και όπλων, για να συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον της Ρωσίας» – αίτημα που διατυπώθηκε με φόντο την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ο ίδιος ο Ζαλούζνι εκτίμησε μάλιστα πως η Ρωσία «έχει σήμερα τη δύναμη να επικεντρώσει τις προσπάθειές της για την καταστροφή μιας πόλης όπως η Μπαχμούτ, μέσα σε τρεις μήνες.

«Κατανοώ πλήρως -είπε- ότι οι μαχητές μας κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Την ίδια ώρα αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει και ο πόλεμος συνεχιστεί, η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει περισσότερα εδάφη.

Σύμφωνα με τον Ζαλούζνι, οι ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στο βόρειο τμήμα της Μαρίνκα , αλλά «έχουν σχηματίσει γραμμή άμυνας έξω από την πόλη», προς την οποία και θα αναδιπλωθούν.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Μόσχας ότι έθεσε  υπό τον έλεγχό της την πόλη που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ.

Η Μαρίνκα είχε μετατραπεί σε οχυρό από τον ουκρανικό στρατό από το 2014, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την κατάληψη της Μαρίνκα που, όπως είπε, απομακρύνει το ουκρανικό πυροβολικό από το Ντονέτσκ και θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να έχουν στη διάθεσή τους «μεγαλύτερο επιχειρησιακό χώρο» στη ζώνη αυτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...