354
| ΙΝΤΙΜΕnews

Οικονόμου: Πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά με την ελληνική «PISA»

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 09:31
|ΙΝΤΙΜΕnews

Οικονόμου: Πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά με την ελληνική «PISA»

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 09:31

Στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, αναφέρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ανάρτησή του για την έναρξη της ελληνικής PISA, με τις  εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές ΣΤ Δημοτικού και Γ Γυμνασίου.

Σκοπός των εξετάσεων, η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών τα σχολεία και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών

Οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για την πορεία υλοποίησης προγραμμάτων σπουδών ξεκινούν πιλοτικά για τη φετινή σχολική χρονιά και θα διεξαχθούν τον Μάιο.

Οι εξετάσεις αυτές θα γίνονται για την αποτίμηση βασικών δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών στη Γλώσσα-κατανόηση κειμένου και στα Μαθηματικά.

Ο θεσμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά φέτος και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εντός Μαΐου σε εθνικό επίπεδο, με αντιπροσωπευτικό δείγμα έως 6.000 μαθητών και μαθητριών Δημοτικού και έως 6.000 Γυμνασίου, σε έως 600 σχολικές μονάδες όλων των τύπων, όλης της επικράτειας.

Τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται στους βαθμούς των μαθητών, ενώ οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα εύρος ερωτήσεων κλειστού τύπου. Οι διαγωνιστικές αυτές εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται ετησίως.

Μετά τις δύο πρώτες σχολικές χρονιές εφαρμογής του θεσμού και εφόσον αρχίσει η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών που σχεδιάζονται, το σύστημα αυτό θα συνδεθεί με τη φιλοσοφία τους, ώστε να εντοπιστούν ποια σημεία τους έχουν κατακτήσει οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων.

Ακόλουθο βήμα βέβαια θα είναι οι βελτιωτικές κινήσεις, εφόσον εντοπιστούν προβλήματα κυρίως σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας που θα πρέπει να ενσωματωθούν στη καθημερινότητα στις σχολικές τάξεις.

«Ξεκινά η ελληνική “PISA”, οι εξετάσεις για μαθητές ΣΤ Δημοτικού & Γ Γυμνασίου με σκοπό τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής για πρώτη φορά βάσει δεδομένων. #Με_σχέδιο αναβαθμίζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά», γράφει στη σχετική του ανάρτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...