424
Ρώσοι στρατιώτες στην Αβντιίβκα, την περασμένη εβδομάδα | Russian Defence Ministry/via REUTERS

Ο πιο αιματηρός μήνας του πολέμου για τους Ρώσους: 29.000 νεκροί και τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 17:14
Ρώσοι στρατιώτες στην Αβντιίβκα, την περασμένη εβδομάδα
|Russian Defence Ministry/via REUTERS

Ο πιο αιματηρός μήνας του πολέμου για τους Ρώσους: 29.000 νεκροί και τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 17:14

Τον Φεβρουάριο, δύο χρόνια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες στο μέτωπο, ανέφεραν οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι Ρώσοι κέρδισαν εδάφη αυτό τον μήνα μετά από συνεχείς επιθέσεις σε σημεία του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δυνάμεις του Κρεμλίνου απώθησαν τους Ουκρανούς και κατέλαβαν μια σειρά από πόλεις και χωριά.

Ομως, τα εδαφική κέρδη των Ρώσων είχαν πολύ υψηλό τίμημα: περίπου 29.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μόνο τον Φεβρουάριο, σημείωσε η Telegraph.

Την Κυριακή οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν στον επόμενο στόχο τους: την πόλη Τσάσοβ Γιαρ, κοντά στο πολύπαθο Μπαχμούτ.

«Η αύξηση του ημερήσιου μέσου όρου των απωλειών, σχεδόν σίγουρα αντανακλά τη δέσμευση της Ρωσίας για μαζικό πόλεμο φθοράς», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή του ενημέρωση.

Τα στοιχεία του έδειξαν ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο ρωσικός στρατός έχει κατά μέσο όρο περισσότερες από 983 απώλειες την μέρα. Το νούμερο αυτό είναι τέσσερις ή πέντε φορές υψηλότερο από τις απώλειές του τους πρώτους μήνες μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Κρεμλίνο εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Αβντιίβκα στο Ντονμπάς της Ουκρανίας τον Νοέμβριο, καταλαμβάνοντας τελικά την κατεστραμμένη πόλη στα μέσα Φεβρουαρίου.

«Αν και δαπανηρή όσον αφορά την ανθρώπινη ζωή, το αποτέλεσμα έχει αυξήσει την πίεση στις θέσεις της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πιθανότατα έχει χάσει τώρα συνολικά 355.000 στρατιώτες σε δύο χρόνια (νεκρούς και τραυματίες).

Ουκρανοί στρατιώτες είπαν ότι δεν είχαν τα όπλα για να συγκρατήσουν τις ρωσικές επιθέσεις και περιέγραψαν επίσης μια χαοτική υποχώρηση από την Αβντιίβκα μετά από μέρες βίαιων μαχών από σπίτι σε σπίτι.

Ένας ουκρανός στρατιώτης είπε ότι οι ρώσοι αξιωματικοί δεν φαίνονταν να σέβονται τους άνδρες τους, τους οποίους έστειλαν σε σχεδόν βέβαιο θάνατο.

«Η Ρωσία έστελνε κατά κύματα άπειρα στρατεύματα κάθε πρωί, απόγευμα και βράδυ. Ηταν στα 40 ή στα 50 τους, χωρίς προστατευτικά γιλέκα ή κράνη», είπε ο στρατιώτης στην Washington Post.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι τώρα διεξάγονται σφοδρές μάχες σε ολόκληρη τη γραμμή του ανατολικού μετώπου που είχε μετακινηθεί αρκετά χιλιόμετρα δυτικά της Αβντιίβκα και του Μπαχμούτ, της πόλης που κατελήφθη από μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ  τον Μάιο του 2023.

Το Rybar, ένα κανάλι στενά συνδεδεμένο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είπε στους 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές του ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν «αξιόλογη» πρόοδο, αν και οι διοικητές τους εξακολουθούσαν «να κάνουν γκάφες» στέλνοντας πεζικό να επιτεθεί σε τεθωρακισμένα οχήματα χωρίς εκτοξευτές χειροβομβίδων και σχεδιάζοντας «χάρτες βασισμένους σε βίντεο που δείχνουν ρώσους στρατιώτες με με σημαίες σε χωριά που δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί από τους Ουκρανούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...