394
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη της 4ης Ιουλίου | Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Μητσοτάκης στο Βloomberg: Θα νομιμοποιήσουμε τον γάμο των ομοφυλόφιλων

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 15:07
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη της 4ης Ιουλίου
| Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Μητσοτάκης στο Βloomberg: Θα νομιμοποιήσουμε τον γάμο των ομοφυλόφιλων

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 15:07

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, επαναλαμβάνοντας ότι «ο γάμος των ομοφυλόφιλων είναι μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης».

«Οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θα γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή και αυτό είναι μέρος της στρατηγικης μας. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του (δείτε κάτω το σχετικό απόσπασμα όπως το μοιράστηκε στο Τwitter και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης), με το ειδησεογραφικό πρακτορείο να σημειώνει στο σχετικό σχόλιό του ότι πρόκειται για ένα «τεράστιο βήμα υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σε μια περιοχή όπου ορισμένες συντηρητικές κυβερνήσεις στρέφονται εναντίον της».

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αναγνωρίζουν ως ένα βαθμό την ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου (βλ. σύμφωνο συμβίωσης), όχι όμως τα πλήρη δικαιώματα, όπως προκύπτουν από τον γάμο.

«Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίστηκε νομικά στην Ελλάδα το 2015 και η ταυτότητα φύλου το 2017, αλλά η πρόοδος σε άλλα ζητήματα ήταν αποσπασματική μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Μητσοτάκη το 2019», τονίζεται μεταξύ άλλων και ενδεικτικά αναφέρεται η εντυπωσιακή άνοδος της Ελλάδας στη λίστα με τις χώρες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της ILGAEurope το 2023. Συγκεκριμένα στην 13η θέση – από  17η- του Rainbow Europe Map 2023, σε σύνολο 48 χωρών, πάνω από  χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Οπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2021 όταν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, συστάθηκε και λειτούργησε η επιτροπή για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Εκτοτε, ακολουθησε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης των ομοφυλόφιλων ανδρών να συμμετέχουν σε αιμοδοσία, καθώς και του τερματισμού της πρακτικής των λεγόμενων χειρουργικών επεμβάσεων ομαλοποίησης φύλου σε παιδιά.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε καλωσορίζοντας «τον κ. Μητσοτάκη στην σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Υπενθύμισε δε πως «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο και το δικαίωμα τεκνοθεσίας, ένα χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2022, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι “δεν είναι η κατάλληλη στιγμή”».

«Περιμένουμε τώρα να δούμε, αν και πότε θα βρει η κυβέρνηση της ΝΔ “την κατάλληλη στιγμή”.

»Και δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε καθημερινά, μαζί με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, για να γίνει άμεσα πράξη αυτό το αναγκαίο και αυτονόητο βήμα», κατέληξε η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...