546
Περιπολικό έξω από εκκλησία, χθες. Η ΕΛΑΣ σε επιφυλακή |

Μέτρα Πάσχα: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πρόλαβε τα καλέσματα πιστών μέσω Facebook

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 11:24
Περιπολικό έξω από εκκλησία, χθες. Η ΕΛΑΣ σε επιφυλακή
|

Μέτρα Πάσχα: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πρόλαβε τα καλέσματα πιστών μέσω Facebook

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 11:24

Ο Νίκος Χαρδαλιάς το ξεκαθάρισε στην τακτική κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό τη Μ. Τετάρτη (εδώ). Ερωτηθείς αν θα καλείται η αστυνομία σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται παραβίαση των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα, αρκέστηκε να πει πως αν κρίνεται απαραίτητο, η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει να παρεμβαίνει.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα βρίσκεται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη, με δεκάδες μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και τους περιφερειακούς άξονες που οδηγούν από και προς τις πόλεις. Εμφαση έχει δοθεί στην Αττική, στις συνήθεις εξόδους των Αθηναίων από το κλεινόν άστυ προς κοντινούς –και ανέκαθεν δημοφιλείς– προορισμούς.

Παράλληλα, αυξημένες είναι οι περιπολίες για την αποτροπή τυχόν συναθροίσεων. Ενας από τους φόβους που εκφράζουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι να υπάρξουν –παρά τις σχετικές συστάσεις– συγκεντρώσεις πιστών στα προαύλια εκκλησιών τη Μ. Παρασκευή (παρά το γεγονός ότι η περιφορά των Επιταφίων θα γίνει εντός των ιερών ναών) και το βράδυ της Ανάστασης.

Το έργο της Αστυνομίας καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο στην περιφέρεια, παρά ταύτα όμως, πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ διεμήνυαν τη Μ. Πέμπτη πως αν και όπου παρατηρηθεί συγκέντρωση κόσμου, θα γίνονται συστάσεις να διαλυθεί το πλήθος. Αν και πάλι δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε θα εφαρμόζεται ο νόμος για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», από τη Μ. Πέμπτη άρχισαν με μεγαλύτερη συχνότητα οι «δοκιμαστικές» περιπολίες αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έξω από ιερούς ναούς και κοιμητήρια (σ.σ. όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, όλα τα νεκροταφεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά τη Μ. Παρασκευή).

Επιτήρηση ωστόσο υπάρχει και σε επίπεδο social media, όπου η  Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας έχουν ήδη ανιχνεύσει περίεργα καλέσματα συνάξεων σε εκκλησίες τη Μ. Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης, μέσω -κυρίως- σελίδων στο Facebook που αριθμούν εκατοντάδες μέλη.

«Αν σε κάθε μπλόκο θα έχει 2-3-4 αστυνομικούς και όλη η υπηρεσία θα είναι σε μπλόκα και δεν θα έχουν ενισχύσεις, πώς θα σταματήσουν 20-50-100 άτομα ανά μπλόκο; Και πού θα τους πάνε όλους; Βγείτε όλοι το Μεγάλο Σάββατο και στείλτε τους στο δ…», «Ανάσταση όλοι έξω», «Μεγάλη Πέμπτη στις 7 το απόγευμα βγαίνουμε κατά χιλιάδες όλοι και πάμε εκκλησία», είναι μερικά μόνο από τα «επαναστατικά» καλέσματα δια του Facebook.

Οπως επισημαίνει στο σχετικό δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», σε τρία μόνο από τα group όπου εκπέμπονται τα εν λόγω καλέσματα προς τους πιστούς, ο αριθμός των μελών – ακολούθων αγγίζει τους 20.000.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, πιο σοβαρό ήταν το περιστατικό εντοπισμού ιερέα σε περιοχή της Αθήνας, ο οποίος είχε στείλει μαζικά SMS σε πιστούς για privé… Θεία Κοινωνία (σ.σ. κατά το «πρότυπο» του πατέρα Γεωργίου στο Κουκάκι)!

Ο εν λόγω ιερέας ενημέρωνε τους πιστούς πότε θα μπορούσε να τους κοινωνήσει και περίμενε τις απαντήσεις τους.

Αμεσα επενέβη η ΕΛ.ΑΣ., ενημερώθηκε ο προϊστάμενός του και έγιναν οι απαιτούμενες συστάσεις.

Στη Λαμία εξάλλου, παρατηρήθηκαν αναρτήσεις από αφίσες που ανέφεραν: «Μεγάλη Εβδομάδα-Ανάσταση Εισβολή στις εκκλησίες… αλλιώς σκλαβιά», «Ανοικτή εκκλησία – ελεύθερη Θεία Κοινωνία – Ανάσταση για όλους».

Τέλος, στον «θαυμαστό» κόσμο των social media (Facebook, Twitter) δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι φραστικές επιθέσεις -από τους περισσότερο φανατικούς- κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, που «κατήργησαν το Πάσχα», «έκλεισαν τις εκκλησιές μας», «φιμώνουν τους πιστούς» και «θελουν να εξαφανίσουν τα έθιμα» του ελληνικού λαού…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...