1007
| Shutterstock

Mετά τη Fitch και η Standard & Poor’s αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 11:25
|Shutterstock

Mετά τη Fitch και η Standard & Poor’s αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2023, 11:25

Μετά τη Fitch και η Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών.

Οπως εκτιμά η S&P, μετά την εκκαθάριση περίπου 80 δισ. ευρώ επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από το 2019 έως σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την επανέναρξη της πιστωτικής ζήτησης, τη βελτίωση της πιστοληπτικής οικονομίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας.

Τα εναπομείναντα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών -συνεχίζει στη σχετική έκθεσή του ο οίκος- υποδηλώνουν σημαντικά χαμηλότερες προβλέψεις για τη συνεχιζόμενη εκκαθάριση, μειώνοντας τις πιστωτικές απώλειες κατά την περίοδο 2024-2025.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται, η μείωση των κινδύνων για το δημόσιο και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν ενισχύει το επενδυτικό κλίμα και έχουν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, να αποπληρώσουν στοχευμένα μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (TLTRO) διατηρώντας τη ρευστότητά τους, και να περιορίσουν τη μετακύλιση των αυξημένων επιτοκίων στις καταθέσεις, με γεγονός που οδηγεί τον οίκο να θεωρεί πλέον την τάση κινδύνου του κλάδου θετική.

Επιπλέον, τονίζεται, οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν, μεμονωμένα, σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τη βελτίωση των προφίλ κινδύνου και της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Συνοπτικά η αναβάθμιση από S&P

Alpha Bank: Αναθεωρήσαμε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαιώσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις εκδοτών «BB-/B».

Eurobank: Αυξήσαμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «Β». Οι προοπτικές είναι θετικές.

Εθνική Τράπεζα: Αυξήσαμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη σε ‘BB’ από ‘BB-‘ και επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’. Οι προοπτικές είναι θετικές.

Τράπεζα Πειραιώς: Αυξήσαμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη σε ‘BB-‘ από ‘B+’ και επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’. Οι προοπτικές είναι θετικές.

Ως εκ τούτου, ο οίκος αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για τη Eurobank, τη Eurobank Holdings, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Financial Holdings, με θετικές προοπτικές.

Επίσης, αναθεώρησε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για την Aegean Baltic Bank S.A., την Alpha Bank S.A και την Alpha Services and Holdings S.A., και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις τους για αυτές

Πιο αναλυτικά:

Για τη Eurobank ο S&P αναθεώρησε ανοδικά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε ‘BB’ από ‘BB-‘ και επιβεβαιώσαμε επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’, με θετικές προοπτικές, ενώ αναθεώρησε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση RCR σε ‘BBB-/A-3’ από ‘BB+/B’.

Οσον αφορά τη Eurobank Holdings αναθεώρησε επίσης ανοδικά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε “Β+” από “Β” και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “Β”, με θετικές προοπτικές.

Για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε επίσης σε ανοδική αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας σε “ΒΒ” από “ΒΒ-” και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “Β”, δίνοντας επίσης θετικές προοπτικές, ενώ αναθεώρησε και τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση RCR σε ‘BBB-/A-3’ από ‘BB+/B’.

Για την Τράπεζα Πειραιώς αναθεώρησε ανοδικά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε ‘BB-‘ από ‘B+’ και επιβεβαίωσε επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση ‘B’, δίνοντας επίσης θετικές προοπτικές, ενώ βελτίωσε και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση RCR σε ‘BB+’ από ‘BB’.

Αλλά και για την Piraeus Financial Holdings S.A. ο οίκος αναθεώρησε  τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε “Β” από “Β-” και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “Β”, επίσης με θετικές προοπτικές.

Για την Alpha Bank S.A. αναθεώρησε τις προοπτικές της τράπεζας σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση “BB-/B” και την RCR σε “BB+/B”.

Και για την Alpha Services and Holdings S.A. αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας σε “Β/Β”.

Τέλος, για την Aegean Baltic Bank S.A. αναθεώρησε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας “B+/B”.

Οπως εξηγεί η S&P=,  η αξιολογησή της αυτή αντικατοπτρίζει την άποψή της για τη βελτιωμένη ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κάτω από το 6% λόγω των περαιτέρω πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων, αλλά -και σημαντικότερο- τη μικρή δημιουργία νέων προβληματικών δανείων.

Οι πιστωτικές απώλειες για τους τέσσερις μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους μειώθηκαν στις 125 μονάδες βάσης (bps) κατά μέσο όρο το 2022, από τα υψηλά των 570 μ.β. το 2021 και 380 μ.β. το 2020. Παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% σε πραγματικούς όρους το 2023 και 2,6% την περίοδο 2024-2026, ποσοστά που υπερβαίνουν πολλές χώρες στην ευρωζώνη-με συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, που ελαχιστοποιούν τους πιθανούς κινδύνους για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, εξηγεί.

Η πιστωτική επέκταση κινείται υψηλότερα, αλλά από πολύ χαμηλή βάση, και οι περισσότερες χορηγήσεις δίνονται σε υγιέστερους τομείς. Τα διάφορα ταμεία στήριξης της ΕΕ για επενδύσεις σε υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενισχύουν τη ζήτηση πιστώσεων από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, τυπικά για τις χώρες που ανακάμπτουν από χρηματοπιστωτικές κρίσεις, ο ρυθμός αύξησης των δανείων είναι χαμηλότερος από αυτόν του ΑΕΠ.

Προβλέπουμε ότι το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα θα πέσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ έως το 2024 έναντι περίπου 107% το 2020. Ενώ αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκκαθάριση περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) με τη βοήθεια του Ηρακλή, η επιβάρυνση των τραπεζών από τις προβλέψεις έχει μειωθεί. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν οδήγησαν σε υψηλότερο σχηματισμό NPEs στη λιανική, χάρη και στην κοινή απόφαση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών να βάλουν όριο τα επιτόκια των -σε μεγάλο βαθμό κυμαινόμενου επιτοκίου- στεγαστικών δανείων.

Οι προοπτικές εξωτερικής χρηματοδότησης πρόκειται να βελτιωθούν. Τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να βελτιώνονται ακόμη και μετά την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους της χρηματοδότησης TLTRO από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις αρχές του έτους. Η ισχυρή αύξηση των καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη μαζική συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων δανείων από το 2019, ενίσχυσαν τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η μείωση των μακροοικονομικών κινδύνων, όπως αποδεικνύεται από την αναβάθμιση του δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα «BBB-» επηρεάζει επίσης θετικά το κλίμα στις τάξεις των ξένων επενδυτών ως προς το χρέος των ελληνικών τραπεζών.

Ο δανεισμός TLTRO τεσσάρων συστημικών τραπεζών μειώθηκε στα 16,8 δισ. ευρώ από το ανώτατο όριο των 50,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Αναμένουμε από τις τράπεζες να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις τους για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) το 2025.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...