238
Ο Μακρόν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε την Τετάρτη | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ο Μακρόν υπόσχεται να καταργήσει το τέλος υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 21:10
Ο Μακρόν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε την Τετάρτη
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Ο Μακρόν υπόσχεται να καταργήσει το τέλος υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 21:10

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύεται να καταργήσει το ενιαίο τέλος υπέρ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και να τον αντικαταστήσει με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία στα Ηλύσια Πεδία.

Ξεκινώντας την εκστρατεία επανεκλογής του μόλις ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ότι η σταδιακή κατάργηση του ετήσιου ενιαίου τέλους των 138 ευρώ θα βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες της χώρας. Το συγκεκριμένο ποσό χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών όπως το France Télévisions και το Radio France, καθώς και το France Médias Monde, το οποία περιλαμβάνει κανάλια όπως το France 24.

Η δέσμευση του Μακρόν έρχεται ως απάντηση στις δεσμεύσεις τριών από τους υποψηφίους της Δεξιάς, οι οποίοι είπαν ότι θα τερματίσουν το τέλος αδείας, αλλά δεν θα χρησιμοποιήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό για να συντηρήσουν τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Από την πλευρά τους, οι αριστεροί πολιτικοί αντιτίθενται στην ιδέα, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση του τέλους θα έδινε στην κυβέρνηση τον έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η υπόσχεση Μακρόν, γράφουν οι Times του Λονδίνου, ακολουθεί παραδείγματα και άλλων χωρών. Η Νορβηγία απέσυρε το τέλος υπέρ των καναλιών πριν από δύο χρόνια, με τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να χρηματοδοτούνται από την φορολογία εισοδήματος. Αντίστοιχα, στη Φινλανδία, τη Μάλτα και το Ισραήλ η χρηματοδότηση για τα κρατικά ΜΜΕ προκύπτει από τη γενική φορολόγηση και τα έσοδά τους από τις διαφημίσεις.

Στη Βρετανία, πάλι, η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα μαίνεται εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...