308
Η Βερόνικα Νικούλσινα και η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, δύο «ξένοι πράκτορες» κατά το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης | Twitter

«Ξένοι πράκτορες» για τη Ρωσία τα μέλη των Pussy Riot

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 18:29
Η Βερόνικα Νικούλσινα και η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, δύο «ξένοι πράκτορες» κατά το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης
|Twitter

«Ξένοι πράκτορες» για τη Ρωσία τα μέλη των Pussy Riot

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2021, 18:29

To ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων», τη Βερόνικα Νικούλσινα και τη Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.

Ο κατάλογος δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η απόφαση του υπουργείου να συμπεριλάβει τα εν λόγω άτομα ελήφθη με βάση τα έγγραφα που έλαβε από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές. «Ιδιαίτερα, σύμφωνα με τα παραληφθέντα στοιχεία, τα εν λόγω πρόσωπα, συστηματικά διαδίδουν περιεχόμενα για ορισμένο κύκλο ατόμων, λαμβάνοντας παράλληλα χρηματοδότηση από το εξωτερικό» αναφέρεται στην απόφαση.

Οι Pussy Riot ανήγγειλαν, όπως αναφέρει το BBC, ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και δεν θα τηρήσουν τους κανόνες που ζητούν να βάζουν σήμανση (ότι είναι «ξένοι πράκτορες») στις δημοσιεύσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Μελη των Pussy Riot σε συναυλία το 2021 | Facebook

Στο μητρώο συμπεριλαμβάνονται ακόμη ο συγγραφέας Βίκτορ Σεντερόβιτς, η αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Χόλαντ» Ταΐσια Μπεκμπουλάτοβα, ο γκαλερίστας Μαράτ Γκέλμαν, ο γενικός διευθυντής της κινηματογραφικής λέσχης Neft στην πόλη Γιαροσλάβλ Αντρέι Αλεξέγεφ και οι δημοσιογράφοι του Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty) Ιβάν Μπελιάγεφ και Γιελένα Βλαντίκινα.

Μέχρι σήμερα στον κατάλογο του υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχουν 110 ονόματα και τίτλοι μέσων ενημέρωσης. Συνήθως, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, το υπουργείο ανανεώνει τον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων» την τελευταία ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας δηλαδή την Παρασκευή, ωστόσο η Παρασκευή αυτή συνέπεσε με την 31η Δεκεμβρίου που είναι αργία.

Ο όρος «ξένος πράκτορας» έχει από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης αρνητική χροιά και υπονοεί ότι το πρόσωπο ενέχεται σε κατασκοπεία. Ο σχετικός νόμος πέρασε το 2012 και αφορά μη κερδοσκοπικούς φορείς που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, στην πορεία όμως επεκτάθηκε και σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης όπως και φυσικά πρόσωπα.

Οι Pussy Riot, που ιδρύθηκαν το 2011 είναι φεμινιστικό συγκρότημα που επικρίνει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό κράτος. H Τoλoκονίκοβα είχε φυλακιστεί το 2012 για τη διαμαρτυρία της μέσα σε εκκλησία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...