690
Οι Ομπάμα μπορεί να έχουν και άλλα σχέδια, το βέβαιο όμως είναι ότι απεχθάνονται τον Τραμπ | Reuters / Instagram

Ξάγρυπνη τα βράδια η Μισέλ Ομπάμα λόγω… Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 13:00
Οι Ομπάμα μπορεί να έχουν και άλλα σχέδια, το βέβαιο όμως είναι ότι απεχθάνονται τον Τραμπ
|Reuters / Instagram

Ξάγρυπνη τα βράδια η Μισέλ Ομπάμα λόγω… Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2024, 13:00

«Τρομοκρατημένη» δηλώνει ότι είναι η Μισέλ Ομπάμα από το πιθανό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, τόσο πολύ, που ενίοτε δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ.

«Τι θα συμβεί σε αυτές τις επόμενες εκλογές;», διερωτήθηκε η πρώην Πρώτη Κυρία. «Είμαι τρομοκρατημένη από το τι θα μπορούσε να συμβεί, γιατί οι ηγέτες μας έχουν σημασία. Αυτός που επιλέγουμε, αυτός που μιλάει εκ μέρους μας, αυτός που βρίσκεται στον άμβωνα, μας επηρεάζει με τρόπους που μερικές φορές νομίζω ότι οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένους», σημείωσε, συνομιλώντας με τον Τζέι Σέτι στο βραβευμένο podcast του «On Purpose».

«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναρωτιούνται για την κυβέρνηση –“εεε, κάνει τίποτα στην πραγματικότητα;”– με κάνει να σκέφτομαι “Θεέ μου, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για εμάς και δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη αυτή τη δημοκρατία”. Και ανησυχώ ότι μερικές φορές τη θεωρούμε. Αυτά είναι πράγματα που με κρατούν ξύπνια», πρόσθεσε η Μισέλ Ομπάμα.

Οπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα σχόλιά της ακούγονται καθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να φορτσάρει με στόχο την επανεκλογή του, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται στην εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου του 2024 είναι η δημοκρατία αυτή καθαυτή. Ωστόσο, πολλοί Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι το μήνυμα του γηραιού Μπάιντεν δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση, επικαλούμενοι τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο νικητής θα αναδειχθεί με διαφορά στήθους.

Ενα άλλο ζήτημα που ανησυχεί ιδιαίτερα τη σύζυγο του Μπαράκ Ομπάμα είναι η πιθανή αποχή από τις εκλογές καθώς και το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για την όλη διαδικασία γενικότερα. «Θα ψηφίσουν οι πολίτες και, αν όχι, γιατί;», διερωτήθηκε η Μισέλ Ομπάμα. «Αυτά είναι τα πράγματα που δεν με αφήνουν να κοιμηθώ, γιατί δεν τα ελέγχεις. Και αναρωτιέσαι: “Ποια είναι η στάση μας απέναντι σε αυτό; Πού είναι η καρδιά μας;» πρόσθεσε.

Οσον αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, η Μισέλ Ομπάμα αναφέρθηκε στο άτομό του, δίχως, ωστόσο, να τον κατονομάσει, κάνοντας λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά της Δικαιοσύνης, αναφερόμενη στα νομικά μπλεξίματα του τέως αμερικανού προέδρου και στο τι θα αντιμετώπιζε ένας Αφροαμερικανός εάν βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση.

«Οι περιορισμοί είναι διαφορετικοί για τους ανθρώπους στη ζωή. Αυτό το έχω μάθει», είπε. «Αλλοι άνθρωποι μπορεί να κατηγορηθούν πολλές φορές και να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε δημόσιο αξίωμα. Οι μαύροι δεν μπορούν. Απλώς μαθαίνεις να είσαι καλός. Και στο τέλος, επωφελείσαι από αυτή την επιπλέον ανθεκτικότητα», εξήγησε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της, ο Πάολο Μαστρολίλι, ανταποκριτής της ιταλικής La Repubblica στη Νέα Υόρκη, γράφει ότι θα μπορούσε να είναι απλώς το ξέσπασμα ενός πολίτη που ανησυχεί, δικαιολογημένα, για τις εξελίξεις στην πατρίδα του. Ωστόσο, η Μισέλ Ομπάμα δεν είναι μια οποιαδήποτε Αμερικανίδα, θα μπορούσε, οπότε, να αποφάσισε, σε συνεννόηση, φυσικά, με τον σύζυγό της, να προσφέρει μια χείρα βοηθείας στον Τζο Μπάιντεν, κινητοποιώντας τη συμμαχία που εξέλεξε αρχικά τον Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια τον νυν αμερικανό πρόεδρο. «Είναι μια τέλεια εκπρόσωπος και υποτίθεται ότι μαύροι, γυναίκες, μειονότητες γενικά, ίσως νέοι άνθρωποι, θα την ακούσουν, κατανοώντας πόσο σημαντικό είναι να κινητοποιηθούν τον Νοέμβριο», σημειώνει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Κυκλοφορεί, όμως, και μια πιο κακόβουλη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία η πρώην Πρώτη Κυρία, μέσω της συνέντευξής της, επιδίωξε να προετοιμάσει το έδαφος για μια… εναλλακτική επιλογή. «Η Μισέλ ανέκαθεν έλεγε ότι δεν θέλει να θέσει υποψηφιότητα, αλλά στο πλαίσιο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να αλλάξει άποψη ή να συνδράμει άλλους», συνοψίζει ο Πάολο Μαστρολίλι. «Είναι επίσης πιθανό να ισχύουν και τα δύο, δηλαδή οι Ομπάμα να προσπαθούν να βοηθήσουν τον Τζο, αλλά ταυτόχρονα να προετοιμάζονται και για διαφορετικά σενάρια», προσθέτει.

Ζήτημα, όμως, στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί και το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να μην εκτιμά ιδιαίτερα τη συνδρομή των Ομπάμα. Την περασμένη Δευτέρα πηγές του Λευκού Οίκου αποκάλυψαν ότι το πρόσφατο γεύμα που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν στον Μπαράκ Ομπάμα –κατά το οποίο ο πρώην πρόεδρος παρέθεσε μια σειρά από συμβουλές στον πρώην αντιπρόεδρό του για την ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας– δεν πήγε πολύ καλά.

Οπως αναφέρει ο ιταλός ανταποκριτής στις ΗΠΑ, «ο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Ομπάμα ανέκαθεν τον κοιτούσε αφ’ υψηλού και ότι έκανε λάθος που πόνταρε στη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Τώρα λοιπόν θα κάνει τα δικά του, ακόμα κι αν οι συμβουλές προέρχονται από την ευγενική φωνή της Μισέλ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...