598
|

Το κακό ξεκίνημα του Γιούνκερ

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 21 Νοεμβρίου 2014, 00:02

Το κακό ξεκίνημα του Γιούνκερ

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 21 Νοεμβρίου 2014, 00:02

Δεν πρόλαβε να καθίσει στη θέση του Προέδρου στο «κολλέγιο των επιτρόπων» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και καλείται στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για να απαντήσει στην πρόταση μομφής που υπεβλήθη σε βάρος του. Επειδή, στο διάστημα που ήταν ο ίδιος υπουργός Οικονομικών και πρωθυπουργός, πολυεθνικές εταιρείες είχαν οργανώσει ένα σύστημα φοροδιαφυγής μέσω συμφωνιών με το Λουξεμβούργο. Ήταν ο ίδιος ο Γιούνκερ αρχιτέκτονας του συστήματος; Οι πληροφορίες λένε, ότι το σύστημα εγκαταστάθηκε στο Λουξεμβούργο στη δεκαετία του ’20 – τότε έγινε το Λουξεμβούργο «φορολογικός παράδεισος» και φυσικά εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στα μεταπολεμικά χρόνια.

Η πρόταση μομφής συνοδεύτηκε από 77 υπογραφές ευρωβουλευτών που προέρχονται από την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (όπου μετέχουν ο Μπέπε Γκρίλο και ο Ν. Φάρατζ) αλλά και τους Μη Εγγεγραμμένους (όπως είναι η Μαρίν Λεπέν). Στο ψήφισμα υποστηρίζεται ότι είναι «μη ανεκτό να είναι εκπρόσωπος της Ένωσης ένα πρόσωπο, που είχε την ευθύνη ενός συστήματος φοροδιαφυγής». Η πρόταση, που θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία στις 25 ή 26 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο, για να εγκριθεί πρέπει να έχει την πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων και αν αυτό επιτευχθεί, τότε ακυρώνεται ο διορισμός του συνόλου των επιτρόπων.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το γεγονός, πως την πρωτοβουλία της συλλογής των 77 υπογραφών κατάφεραν να φέρουν σε πέρας μόνον οι ακροδεξιοί και οι ευρωσκεπτικιστές, αποτελεί και τον τοίχο προστασίας του Γιούνκερ. Οι δύο μεγάλες Ομάδες (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές) θα καταψηφίσουν, ενώ ο μεγάλος όγκος των Φιλελευθέρων και των Πράσινων θα δυσκολευτούν να ψηφίσουν από κοινού με τη Μαρίν Λεπέν, δεδομένου μάλιστα ότι μία από τις πρώτες εξαγγελίες του κ. Γιούνκερ (ίσως για να αποβάλλει το «στίγμα») ήταν η θέσπιση «ισχυρών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής». Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά εξάλλου, που επιχείρησε πρώτη να υποβάλει πρόταση μομφής αλλά δεν συμπλήρωσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ζητά τώρα τη συγκρότηση Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής και δηλώνει πως θα ψηφίσει παρόν ή λευκό στην πρόταση μομφής.

Οι Λουξεμβούργιοι εξάλλου, εξαιρετικά θυμωμένοι, θεωρούν πως όλη η ιστορία στήθηκε από τη Γερμανία – δεδομένου ότι «το 2017, το Λουξεμβούργο κι άλλες 50 χώρες θα εισάγουν το σύστημα της αυτόματης ανταλλαγής των φορολογικών δεδομένων»  – άρα, Κυριακή κοντή γιορτή, προς τι λοιπόν η μεγάλη σπουδή; Κατά την άποψή τους (Spiegel), «αυτοί οι ξένοι θέλουν να καταστρέψουν το Λουξεμβούργο, για να πάρουν στα χέρια τους τα χρηματοκιβώτια. Αλλά να ξέρουν, αν φύγουν από δω οι πολυεθνικές δεν θα πάνε στη Γερμανία – στο Χόνγκ Κόνγκ και στο Ντουμπάι θα πάνε» τονίζουν.

Φυσικά, είναι αλήθεια ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί μια μεγάλη πληγή στις σύγχρονες κοινωνίες που δημιουργεί και αναπαράγει ανισότητες. Όμως είναι εξίσου αλήθεια, πως οι διευκολύνσεις που παρείχε το Λουξεμβούργο στους επίδοξους φοροφυγάδες, ήταν πασίγνωστες εδώ και δεκαετίες. Το κρίσιμο ερώτημα επομένως είναι: γιατί τώρα φωταγωγήθηκαν; Δύο είναι οι ερμηνείες: η πρώτη υποστηρίζει, ότι ίσως η πρωτοβουλία να υποκινήθηκε από τους Γερμανούς, οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητα Γιούνκερ εκόντες-άκοντες στην τελική κούρσα και θέλουν να «του δείξουν» ότι μπορούν να κάνουν τη ζωή του δύσκολη. Η δεύτερη λέει, ότι απλά οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιοί θέλησαν να κάνουν μία θεαματική καταγραφή δυνάμεων και μια ηχηρή επίδειξη εξουσίας. Όπως και νάχει, η «εποχή Γιούνκερ» στην Επιτροπή ξεκίνησε με κακό ποδαρικό.

(Όσο σκέφτομαι ότι ο Ζοζέ Μπαρόζο εδοξάστη επί μια δεκαετία και ότι ο πόλεμος του Ιράκ είχε «αβλαβή διέλευση» στην καριέρα του, τόσο πείθομαι ότι η πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ είναι υποβολιμαία. Σε όλη την προεκλογική περίοδο κανείς δεν ανακίνησε το θέμα του Λουξεμβούργου και αίφνης -ιδέα!- άναψε ο γλόμπος του εγκεφάλου τους… Και γιατί άραγε δεν ειπώθηκε τίποτα για τον Ντάισελμπλουμ, τον επικεφαλής της ευρωζώνης, δεδομένου ότι και η Ολλανδία βαρύνεται με τις ίδιες κατηγορίες;)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News