341
| Shutterstock

Ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 18:07
|Shutterstock

Ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 18:07

Ο κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον μια Παγκόσμια Κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία (σ.σ. η φράση αυτή χρησιμοποιείται επισήμως από την υπηρεσία του ΟΗΕ ως ανάλογη του όρου «πανδημία», την οποία δεν χρησιμοποιεί εδώ και λίγα χρόνια), ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τον οποίο ο ιός που την προκαλεί τελεί υπό επαρκή έλεγχο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Με μεγάλη ελπίδα δηλώνω ότι η Covid-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Υγεία σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Covid-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την Υγεία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Covid-19 αφαιρούσε μια ζωή κάθε τρία λεπτά –και αυτοί είναι μόνο οι θάνατοι που γνωρίζουμε», τόνισε ο ίδιος.

Συμπλήρωσε πως η πανδημία έχει οδηγήσει σε «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια» θανάτους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό του Οργανισμού.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ που στις 30 Ιανουαρίου 2020 είχε κηρύξει ύψιστο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού για την Covid-19 ήρε αυτό το επίπεδο συναγερμού, νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στην καταπολέμηση του ιού, ωστόσο ο ΠΟΥ έχει πει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΕΕ: Συνεχίζουμε με την επιτήρηση και με τον εμβολιασμό των ευάλωτων

«Επειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σε ανάρτησή της με αφορμή την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορονοϊός έπαψε να αποτελεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ειδικότερα, η κυρία Κυριακίδου έγραψε στο tweet της:

«Tο απόγευμα o ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η COVID-19 τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Επειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά η COVID-19 δεν έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία. Συνεχίζουμε με την επιτήρηση, τον εμβολιασμό των ευάλωτων και την αυξημένη ετοιμότητα για το μέλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...