326
Η μπάλα του Σι Τζινπίνγκ κλατάρισε από covid, το όνειρο για κυριαρχία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έσβησε, οι σύντροφοι παράγοντες φυλακίστηκαν... | CreativeProtagon

Κατέρρευσε η ποδοσφαιρική «παράγκα ονείρων» του Σι

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 18:10
Η μπάλα του Σι Τζινπίνγκ κλατάρισε από covid, το όνειρο για κυριαρχία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έσβησε, οι σύντροφοι παράγοντες φυλακίστηκαν...
|CreativeProtagon

Κατέρρευσε η ποδοσφαιρική «παράγκα ονείρων» του Σι

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 18:10

Μα, έχει ποδοσφαιρική «παράγκα» και η Κίνα; Φαίνεται πως όχι μόνο έχει, αλλά συνδέεται και με τις ανεσταλμένες φιλοδοξίες του προέδρου του κράτους και γραμματέα του Κόμματος Σι Τζινπίνγκ περί σταδιακής ανέλιξης του ντόπιου ποδοσφαίρου. Ο Σι ήθελε πολλά πράγματα σχετικά με το παγκοσμίως λαοφιλές «τόπι», όμως η ζωή τον ανάγκασε να πατήσει φρένο (θα γράφαμε «να παίξει κατενάτσιο», αν το αθάνατο ιταλικό αμυντικό σύστημα δεν προϋπέθετε επίτευξη τουλάχιστον ενός γκολ).

Ο Σι ήθελε, ας πούμε, η Κίνα να φιλοξενήσει ένα Μουντιάλ μέχρι το 2030 και ενδομύχως προσευχόταν να το κερδίσει κιόλας μέχρι το 2050, όταν ο ίδιος θα μετρούσε σχεδόν 100 έτη επί Γης, αν ζούσε βέβαια.

Τα όνειρα του Σι ξεφούσκωσαν όπως και το μπαλόνι του που, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, κατέρριψαν προσφάτως οι Αμερικανοί.

Στην ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής ηγεσίας βοήθησε και ο κορονοϊός με τα lockdown του, κατάσταση νοσηρή που πισωγύρισε την κινεζική οικονομία και επί τριετία απαγόρευσε στους φιλάθλους την πρόσβαση στα γήπεδα.

Η «παράγκα» των φρούδων ελπίδων κατέρρευσε με πάταγο και τις λεπτομέρειες κατέγραψε το αστυνομικό δελτίο: συνελήφθησαν πολλοί παράγοντες του κινεζικού ποδοσφαίρου για σκάνδαλα διαφθοράς, με τελευταίο στον χορό των ατιμασμένων συντρόφων τον πρόεδρο της κινεζικής ΕΠΟ, Τσεν Σουγιουάν.

Είχαν προηγηθεί ανάλογες κατηγορίες κατά άλλων ανθρώπων του κινεζικού ποδοσφαίρου, τεσσάρων προπονητών και παραγόντων πρώτης γραμμής. Ολοι αυτοί απέτυχαν να υλοποιήσουν το όραμα του Σι, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν σε μεταγραφές, σε διαφόρους κινεζικούς συλλόγους, παικτών από την ποδοσφαιρομάνα Λατινική Αμερική και από την Ευρώπη.

Η βιομηχανική και κοινωνική κρίση που προκάλεσαν ο κορονοϊός και, ακολούθως, η αποτυχημένη διαχείρισή του από τον ίδιο τον Σι έπληξε επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι είχαν επενδύσει τεράστια ποσά σε ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν: γονάτισαν τον εμπορικό κολοσσό λιανικής Suning (ο οποίος ελέγχει και την ιταλική Ιντερ, σημειωτέον), την κατασκευαστική Evergrande κ.ά.

Οι ξένοι άσοι έχουν φύγει προ πολλού από την Κίνα, αναζητώντας την εφήμερη ποδοσφαιρική δόξα στα πετρελαιοχώραφα της Σαουδαραβίας, έτσι το όνειρο οικοδόμησης μιας Κίνας υπερδύναμης στην μπάλα έσβησε άδοξα και με ζημία δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...