3785
Κάτοικοι αποεγκλωβίζονται με βάρκες από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη της Λάρισαw | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κακοκαιρία Daniel: Σε κατάσταση συναγερμού η Λάρισα – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 10:37
Κάτοικοι αποεγκλωβίζονται με βάρκες από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη της Λάρισαw
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κακοκαιρία Daniel: Σε κατάσταση συναγερμού η Λάρισα – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2023, 10:37

Συνεχίζονταν σε όλη την έκταση του νομού Λάρισας, και στην πόλη, τα πλημμυρικά φαινόμενα την Κυριακή, καθώς η περιοχή βίωνε ακόμη μια ημέρα αγωνίας.

Συνμεχίζονταν, επομένως, και οι απεγκλωβισμοί στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές δηλαδή όπου το Σάββατο υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση.

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούσαν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός βρίσκονταν άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς, για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Σε εξέλιξη βρισκόταν και την Κυριακή η μεταφορά πλημμυροπαθών στις τρεις δομές φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν στην πόλη.

Χωριά έχουν μετατραπεί σε βάλτοι, παντού νερά και λάσπες, με την κυκλοφορία στο δίκτυο της περιοχής να έχει διακοπεί σε πολλά σημεία λόγω της πλημμύρας, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση. To ίδιο μεγάλη είναι και η ζημιά σε μεγάλη έκταση των καλλιεργειών του κάμπου, οι οποίες έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς.

Εντοπίστηκαν τρεις ακόμη νεκροί

Στους 15 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη φονική κακοκαιρία, καθώς την Κυριακή εντοπίστηκαν ακόμη τέσσερις σοροί.

Αρχικά οι Αρχές εντόπισαν τη σορό ενός άνδρα ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου, στην Καρδίτσα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική.

Η σορός ανήκει σε 58χρονο που συμπεριλαμβανόταν στην λίστα αγνοούμενων που εξέδωσε το Σάββατο το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αργότερα εντοπίστηκαν οι σοροί δύο ακόμη ανθρώπων οι οποίοι αγνοούνταν από το προηγούμενο 24ωρο. Οι νεκροί, μια 88χρονη και ο 65χρονος γιος της, βρέθηκαν σε σπίτι στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Ακολούθησε ο εντοπισμός ενός ακόμη νεκρού άνδρα από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εντός του Παγασητικού Κόλπου. Το Λιμενικό επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον 42χρονο που αγνοείτο από 5 Σεπτεμβρίου από την Αγία Αικατερίνη Βόλου.

Οι αγνοούμενοι είναι πλέον δύο, ένα ζευγάρι Αυστριακών.

Πλημμυρισμένες εκτάσεις στη Γιάννουλη της Λάρισας / (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

21:11 Συνολικά 4.486 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7.00 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 8.00 το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων. Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 7.981 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Μαγνησία, 2.372 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 895 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα.

-Στη Λάρισα 2.594 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 395 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.277 άτομα.

-Στην Καρδίτσα, 1.770 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 487 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 890 άτομα.

-Στα Τρίκαλα, 1.125 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 283 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 665 άτομα.

-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 945 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 121 κλήσεις και 39 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 802 κλήσεις, 325 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα.

-Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις, 19 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου.

-Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και 10 αντλήσεις υδάτων

– Στην Επίδαυρο 43 κλήσεις, 24 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα.

– Στο Κρανίδι 90 κλήσεις, 71 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

– Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων.

– Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Αττικής 1.195 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1.071 κλήσεις, 757 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

– Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και 49 αντλήσεις υδάτων.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 774 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων από εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέμεναν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

17:42 Μέχρι σήμερα η Πυροσβεστική έχει επέμβει σε 9.200 συμβάντα και έχει προχωρήσει σε 4.500 διασώσεις πολιτών από επίγειες και ενάεριες δυνάμεις,  τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, για την μεγαλύτερη επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας οι επιχειρήσεις αφορούν σε μεταφορές πολιτών, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα, όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί πολίτες παραμένουν εκεί με την θέληση τους.

Παράλληλα σημείωσε ότι τους παρέχονται συνεχώς τρόφιμα, νερά, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη κλινοστρωμνής.

16:40 Η Πολιτεία θα αναλάβει το κόστος έκδοσης των Υπεύθυνων Δηλώσεων Εγκαταστάτη, όπου αυτή απαιτείται για την επανηλεκτροδότηση των παροχών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, γνωστοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ.

«O ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνοντας τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο Μέσης Τάσης των περιοχών που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία Daniel και εντατικοποιώντας τις εργασίες για την αποκατάσταση όλων των παροχών στη Χαμηλή Τάση, εφιστά την προσοχή προς όλους τους καταναλωτές που τα σπίτια ή τα καταστήματά τους έχουν πλημμυρίσει, να ελέγξουν προσεκτικά την ορθή και ασφαλή λειτουργία των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεών τους», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Για την ασφαλή επανηλεκτροδότηση όλων των κτισμάτων θα πρέπει να διασφαλιστεί η αρτιότητα των εσωτερικών εγκαταστάσεων καθώς και όλων των στοιχείων αυτής στον περιβάλλοντα χώρο (γραμμή πίνακα, μετρητής, γείωση).

Ο έλεγχος, τόνισε ο Διαχειριστής, είναι απολύτως επιβεβλημένος προκειμένου τα κτίσματα να επανηλεκτροδοτηθούν, καθώς μια ανέλεγκτη ηλεκτρική εγκατάσταση, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή όπως ηλεκτροπληξία πρόκληση πυρκαγιάς, ή/και καταστροφές συσκευών κλπ.

«Στις περιπτώσεις που απαιτείται εκτέλεση εργασιών από τον ΔΕΔΔΗΕ για την επανασύνδεση, αυτή θα πραγματοποιείται μετά την έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) την οποία θα πρέπει και να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι στην Εταιρία. To κόστος των σχετικών ΥΔΕ θα καλυφθεί από την Πολιτεία με ανακοίνωση που θα ακολουθήσει από τα αρμόδια υπουργεία», προσέθεσε.

  • Προς διευκόλυνση των πληγέντων για την υποβολή των αιτημάτων και προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην επανηλεκτροδότησή τους, ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει τη δυνατότητα υποβολής των ΥΔΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση apps.deddie.gr

15:56 Αερογέφυρα με ελικόπτερα έχει στηθεί από το πρωί μεταξύ Βόλου και αποκλεισμένων περιοχών του ανατολικού Πηλίου προκειμένου να δοθεί βοήθεια στους εγκλωβισμένους ανθρώπους και να τους ανεφοδιάσουν με τρόφιμα.

Τα στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν ήδη μεταφέρει άτομα που χρήζουν περίθαλψης στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου, αλλά για κανέναν νοσηλευόμενο δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στο Πανθεσσαλικό Sτάδιο έχουν μεταφερθεί τόνοι τροφίμων και εμφιαλωμένο νερό και από εκεί αφού φορτώνονται στα ελικόπτερα μεταφέρονται στους οικισμούς του aνατολικού Πηλίου και κυρίως στο Πουρί, τη Ζαγορά και το Χορευτό όπου δεν υπάρχουν νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα ίδια ελικόπτερα κάνουν συνεχείς πτήσεις και προς το Ανήλιο, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι, το Ξουρίχτι, την Ανάληψη και άλλους οικισμούς με μικρότερους πληθυσμούς.

14:23 Σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας μεταφέρονται τα νεκρά ζώα από την περιοχή της Θεσσαλίας όπου και θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλίβανους, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις παραπάνω περιοχές, ενώ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.

Ο αποτελεσματικός συντονισμός και η αποτελεσματική οργάνωση της εν λόγω επιχείρησης αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΑΑΤ, από τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Γ.Γ., Γιώργου Στρατάκου, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Θεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Απόστολου Μπίλλη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπου της εταιρείας που έχει την ευθύνη της περισυλλογής των ζώων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ θα έχει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης.

Τέλος, όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση, για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.

13:25 Πτώση δύο πυλώνων μεταφοράς ρεύματος προκάλεσε η κακοκαιρία στην περιοχή της Θεσσαλίας, εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, όπως ενημέρωσε ο ΑΔΗΜΕ. Η πτώση των πυλώνων δεν έχει επηρεάσει τη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Πρόκειται για έναν πυλώνα στη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Λάρισας – Λάρυμνας, στην περιοχή της Λάρισας, και στη Γραμμή Μεταφοράς 150 kV Δομοκού-Φαρσάλων.

Ο ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που επιτράπηκε η πρόσβαση από τις Αρχές, τεχνικά κλιμάκια του έχουν σπεύσει στην περιοχή και εργάζονται για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των γραμμών.

Παράλληλα, συνεργεία του Διαχειριστή, συνεργάζονται με την Πολιτική Προστασία για την ασφαλή πρόσβαση τους σε δυσπρόσιτα σημεία λόγω των πλημμυρών, εξετάζοντας τη στατικότητα όλων των πυλώνων στην ευρύτερη περιοχή. Η επισκόπηση των Γραμμών γίνεται ταυτόχρονα με drones και στις πλημμυρισμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν Γραμμές Μεταφοράς εκτός λειτουργίας η μηχανική κατάσταση των πυλώνων εξετάζεται με ελικόπτερα. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πρωτοφανούς αυτού φαινομένου.

13:21 Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής 2.029 πολίτες από τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ). 475 πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), 35 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), 45 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και 1.474 από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στην Θεσσαλία:

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με κατάλληλο εξοπλισμό στις πληγείσες περιοχές, μέρα νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο σώζοντας ζωές, μεταφέροντας πολίτες σε ασφαλή σημεία, συνδράμοντας με τα μηχανήματά τους, με ασθενοφόρα, λεωφορεία, λέμβους, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα. Έχουν μεταφέρει τόνους εφοδίων και υλικών υπέρ των πληγέντων, ενώ παράλληλα στήνουν γέφυρες αποκαθιστώντας την συγκοινωνία και την πρόσβαση για παροχή βοήθειας, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά και στην αποκατάσταση των ζημιών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η μεταφορά δυο μεγάλων γεννητριών για την υποστήριξη της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που έσωσε και σώζει ζωές ανθρώπων που ήδη βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στόχος ήταν και είναι να νικηθεί η μάχη με τον χρόνο, καθώς πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν σε μη προσβάσιμα σημεία, είχαν αποκλειστεί, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της ανεύρεσης και διάσωσής τους. Μέχρι τώρα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει διασώσει πάνω από 2.000 ανθρώπινες ζωές.

Το ίδιο κάνουν κάθε φορά που καλούνται να αντιμετωπίσουν κρίσεις, κάτω από αντίξοες συνθήκες με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, σώζοντας ζωές και περιουσίες και είναι πολύ περήφανες γι’ αυτό.

Συνεχίζουν απρόσκοπτα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, όπως κάνουν πάντα, απαλύνοντας τον ανθρώπινο πόνο.

Η αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας δίνει δύναμη και κουράγιο σε όλο το προσωπικό!

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής 2029 πολίτες (ΓΕΣ: 475, ΓΕΝ: 35, ΓΕΑ: 45, ΔΕΠ: 1474).

Επιπρόσθετα έχουν διατεθεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) προσωπικό και μέσα, όπως παρακάτω:

• Προσωπικό 445 άτομα.
• 400 κουβέρτες με όχημα μεταφοράς για Ιτέα Καρδίτσας.
• 400 κουβέρτες με όχημα μεταφοράς για Σοφάδες Καρδίτσας.
• 130 ράντζα εκστρατείας για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας.
• 350 κουβέρτες για Τύρναβο.
• 640 κουβέρτες.
• 350 ράντζα εκστρατείας για Τύρναβο.
• 80 ράντζα εκστρατείας.
• 400 στρώματα για τον Δήμο Καρδίτσας.
• 400 ράντζα πολιτικού τύπου για τον Δήμο Καρδίτσας.
• 20 τραπέζια για Τύρναβο.
• 82 καρέκλες για Τύρναβο.
• 2 Φορητές Γεννήτριες.
• Χώροι φιλοξενίας.
• 2 Ασθενοφόρα.
• 3 Mini Bus.
• 4 Λεωφορεία.
• 14 Ειδικά Οχήματα Hummer.
• 5 Οχήματα STEYR.
• 48 Οχήματα Γενικής Χρήσης.
• 14 Μηχανήματα Μηχανικού.
• 4 Επικαθήμενα Οχήματα.
• 12 Αρματοφορείς.
• 24 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113.
• 66 Λέμβοι.
• 6 Οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 Λέμβοι τύπου LCB.
• 2 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 Kva.
• Τοποθέτηση 1 γέφυρας Μπέλεϋ στα Καλά Νερά Βόλου.
• Προς ανάπτυξη 1 γέφυρα Μπέλεϋ επί της οδού Καλαμπάκας – Καστανιάς Τρικάλων.
• 1 Ε/Π ΑΒ 205 (ΠΑ).
• 2 Ε/Π AS 332 (ΠΑ).
• 1 Ε/Π ΑΒ 212 (ΠΝ).
• 1 Ε/Π S-70 (ΠΝ).
• 1 Ε/Π CH-47D CHINOOK (ΔΕΠ).
• 1 Ε/Π CH-47D CHINOOK (ΣΞ).
• 3 Ε/Π UH-1H (ΣΞ)
• 1 Φρεγάτα (Φ/Γ) στον Παγασητικό Κόλπο.
• 1 Αρματαγωγό (Α/Γ) στον Παγασητικό Κόλπο.
• 2343 μερίδες φαγητό και 6220 φιάλες νερό.

Επιπλέον των ανωτέρω, βρίσκονται σε ετοιμότητα:

• 932 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στις Περιοχές Ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς.
• 60 άτομα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (2Ω).
• 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ).
• 15 Μικρολεωφορεία.
• 62 Λεωφορεία.
• 121 Οχήματα Γενικής Χρήσης.
• 19 Μηχανήματα Μηχανικού.
• 1 Μεταγωγικό Αεροσκάφος (Α/Φ) C-130 (1Ω).
• 2 Ε/Π UH-1H (1Ω).
• 2 Ε/Π CH-47D CHINOOK (1Ω).
• 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων (4Ω).
• Γέφυρες Μπέλεϋ προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί.
• Κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των Στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.

10:24 Μια μεγάλη επιχείρηση που είχε αίσια κατάληξη στήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν ανατράπηκαν δύο σωσίβιες λέμβοι στην περιοχή Γιάννουλη της Λάρισας με αποτέλεσμα να πέσουν στο νερό τέσσερις διασώστες της Πυροσβεστικής και τέσσερις πολίτες. Οι τέσσερις πυροσβέστες είχαν απεγκλωβίσει από τις εργατικές κατοικίες τους τέσσερις πολίτες και στην επιστροφή τους ανατράπηκαν εξαιτίας των ορμητικών νερών και των χειμάρρων.

Η επιχείρηση διάσωσης διήρκεσε αρκετές ώρες. Τελικά χωματουργικό μηχάνημα τράβηξε τη σωστική λέμβο με τους πυροσβέστες και τους πολίτες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Την ώρα της επιχείρησης ο υπουργός κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ήταν στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων μαζί με τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και τον διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) και βρίσκονταν σε απευθείας επικοινωνία με την ομάδα που συντόνιζε τη διάσωση.

Παραμένει κλειστή η ΠΑΘΕ – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλία

Ανακοίνωση με τις επικαιροποιημένες ρυθμίσεις της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Θεσσαλία εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, έχει ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

– Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε.:

– στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας)

– στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

– από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας &

– από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

– Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας έως τα Φάρσαλα.

– Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

– Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λάρισας – Καρδίτσας, από τη διασταύρωση Κοιλάδας (χ/θ 12+000) έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (χ/θ 23+000).

– Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Κιλελέρ.

– Διακοπή της κυκλοφορίας στον ανατολικό και δυτικό παράδρομο του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας των παραδρόμων, από το ύψος του Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τα όρια με το νομό Μαγνησίας (χ.θ. 323+439).

– Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της επαρχιακής οδού Αγιοκάμπου – Κόκκινου Νερού, από το ύψος της γέφυρας «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ» έως την Σωτηρίτσα.

– Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας της Περιφερειακής Οδού Ελασσόνας – Δρυμού, από τη συμβολή της με την οδό Μαυροδήμου έως τη συμβολή της με την Εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης (χ/θ 42+800).

– Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Π.Ε.Ο. Λάρισας-Θεσσαλονίκης, από τη συμβολή της με την οδό Συκουρίου έως τον Α/Κ Γυρτώνης.

– Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Επαρχιακής Οδού Λάρισας – Αγιοκάμπου, από το ύψος της Διασταύρωσης «ΤΕΜΚΑ» (γέφυρα ΤΕΜΚΑ) έως το ύψος της Τ.Κ. Δήμητρας του Δήμου Αγιάς.

– Στην πόλη της Λάρισας έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

(α) από Κυκλικό Κόμβο Αεροδρομίου έως τον Κυκλικό Κόμβο Αλκαζάρ,

(β) από Κυκλικό Κόμβο Αλκαζάρ έως τον Κυκλικό Κόμβο Δ.Ε.Υ.Α.Λ.,

(γ) από τον Κυκλικό Κόμβο Δ.Ε.Υ.Α.Λ. έως τον Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL),

(δ) από Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL) έως τη συμβολή της οδού Ιωαννίνων με την οδό Χατζημιχάλη,

(ε) από την οδό Σωκράτους έως τη Π.Ε.Ο. Λάρισας-Θεσσαλονίκης,

(στ) περιφερειακή οδό Τρικάλων, από τον Κυκλικό Κόμβο Τρικάλων (ύψος καταστήματος LIDL) έως τον Κυκλικό Κόμβο γηπέδου AEL FC ARENA,

(ζ) εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης, από τη χ.θ. 2+000 (Κυκλικός Κόμβος Αλκαζάρ) έως τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης (ύψος καταστήματος JUMBO) &

(η) στην οδό Σάκη Καραγιώργα, από Κυκλικό Κόμβο Αεροδρομίου, έως τη δ/ση της με την Αγία Μαρίνα.

– Επιπλέον, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– στην επαρχιακή οδό Φαρσάλων – Βόλου,

– στην επαρχιακή οδό Κουτσουπιάς – Καρίτσας, εντός του οικισμού του Κόκκινου Νερού,

– στην επαρχιακή οδό Μεσαγγάλων-Κουλούρας,

– στον Ανατολικό Παράδρομο Π.Α.Θ.Ε. Μακρυχωρίου – Ευαγγελισμού (ύψος ΣΕΑ Ευαγγελισμού),

– στην επαρχιακή οδό Γόννων – Καλλιπεύκης,

– στην επαρχιακή οδό Ομολίου – Παλαιόπυργου,

– στην επαρχιακή οδό Στομίου – Αλεξανδρινής,

– στην επαρχιακή οδό Αμπελώνα – Δελερίων,

– στην επαρχιακή οδό Βρυοτόπου – Ροδιάς,

– στην επαρχιακή οδό Μάνδρας – Κουτσόχερου,

– στην επαρχιακή οδό Κουτσόχερου – Δαμασίου &

– στην επαρχιακή οδό Μακρυχωρίου – Γόννων,

– στην επαρχιακή οδό Γόννων – Ιτέας &

– στην επαρχιακή οδό Συκουρίου – Ελευθέριου (μέσω Μαρμαρίνης)

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

– Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε.:

– στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας) έως την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας)

– στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη

– από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας &

– από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

– Τα οχήματα που κινούνται επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ προς Αθήνα, πραγματοποιείται αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας με είσοδο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη από την Χ/Θ 284+700 έως την Χ/Θ 291+750, λόγω φθοράς στο οδόστρωμα στη Χ/Θ 287 του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.

Τα οχήματα που κινούνται επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ από Θεσσαλονίκη με προορισμό τον Αλμυρό, θα εξέρχονται στον κόμβο Μικροθηβών, αριστερά στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων, δεξιά στον ανατολικό παράδρομο ΠΑΘΕ και εν συνεχεία μέσω δυτικού παραδρόμου ΠΑΘΕ έως τον Α/Κ Αλμυρού.

* Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων:

– στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από το χωριό Μελισσάτικα έως και το χωριό Κερασιά,

– στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Βόλου, από το χωριό Κανάλια έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του νομού Λάρισας,

– στην επαρχιακή οδό Στεφανοβικείου – Μεγάλου Μοναστηρίου, από τη διασταύρωση με την Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου μέχρι το χωριό Μεγάλο Μοναστήρι,

– στην επαρχιακή οδό Αλμυρού – Ανάβρας, από το χωριό Νεοχωράκι και μέχρι το χωριό Ανάβρα &

– Επιπλέον, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

(α) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από Χ/Θ 23+720 (Χάνια) έως Χ/Θ 42+180 (Ζαγορά),

(β) στην Εθνική Οδό Βόλου – Ζαγοράς (‘Ανω Κλάδος), από τη χ/θ 4+760 (Ανακασιά) έως τη χ/θ 5+810 (‘Αλλη Μεριά), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,

(γ) στην επαρχιακή οδό Χανίων – Δράκειας,

(δ) στην επαρχιακή οδό Αγριάς – Δράκειας,

(ε) στην επαρχιακή οδό Αγίου Ονουφρίου – Μακρυνίτσας (μέσω Κουκουράβας),

(στ) στην επαρχιακή οδό Πορταριάς – Μακρυνίτσας,

(ζ) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από Χ/Θ 63+910 (Κισσό) μέχρι Χ/Θ 57+650 (Μούρεσι),

(η) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από Χ/Θ 68+690 (Μακρυράχη) μέχρι Χ/Θ 65+310 (Ανήλιο),

(θ) στην εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από τη Χ/Θ 17+790 (Καλά Νερά) έως τη Χ/Θ 21+000 (Κορώπη),

(ι) στην επαρχιακή οδό Μηλίνας – Τρικερίου,

(ια) στην επαρχιακή οδό Αγίου Λαυρεντίου – Κάτω Λεχωνίων &

(ιβ) από το χωριό Λαύκο προς τον οικισμό Μικρό.

Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

– Έχει διακοπεί η κυκλοφορία παντός είδος οχήματος σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με μοναδική εξαίρεση αυτό που συνδέει τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων – Γρεβενών και Ιωαννίνων, ήτοι:

– E.O. Μουργκανίου – Γρεβενών και Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων (όρια νομού Τρικάλων με νομό Γρεβενών έως την πόλη των Τρικάλων &

– Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων (όρια νομού Τρικάλων με νομό Ιωαννίνων έως την πόλη των Τρικάλων).

Σημειώνεται ότι, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας παντός οχήματος στην Ε.Ο Τρικάλων – Λάρισας.

Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

– Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο νομό Καρδίτσας, με εξαίρεση την κίνηση στο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Ε-65, από την 31,900 χ/θ έως την 80,000 χ/θ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

v Διευκρινίζεται ότι όσοι οδηγοί εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65, από την 31,900 χ/θ, ρεύμα προς Τρίκαλα και εκτρέπονται στο ύψος 80,000 χ/θ (Α/Κ Καρδίτσας), θα μπορούν να μεταβούν αποκλειστικά στην πόλη της Καρδίτσας

– Αίρονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας των οχημάτων:

i) από τον κόμβο ΔΕΛΤΑ μέχρι την πόλη της Καρδίτσας (από την Ε.Ο. Καρδίτσας – Λαμίας) και από τις δύο κατευθύνσεις (από και προς Καρδίτσα) καθώς και

ii) εντός της πόλης της Καρδίτσας και του περιφερειακού αυτής.

– Αίρεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Καρδίτσας – Μουζακίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

1) Επαρχιακή οδό Αγίου Δημητρίου, από Βλοχό προς Αγ. Δημήτριο και από Πέτρινο προς Αγ. Δημήτριο,

2) 2ο χλμ Επ.Ο. Μαγουλίτσας- Μαγούλας,

3) 2ο χλμ Επ.Ο. Μαγούλας- Μ.Καλύβια.

4) ΕΠ.Ο. Καρδίτσας – Λάρισας από Τ.Κ. Συκεώνας έως Τ.Κ. Βούναινα (Στροφές Συκεώνας).(5) Επ.Ο. Ελληνόκαστρου-Αμυγδαλής.

6) 2ο χλμ. Επ. Ο. Καρδίτσας – Καλλίθηρου.

7) Επαρχιακή Οδό Μορφοβουνίου – Μεσενικόλα,

8) Επ.Οδό Κυψέλης Σοφάδων-Αμπελώνα.

9) Επ.Οδό Πασχαλίτσας-Λεύκης.

10) Επ.Οδό Μάρκου-Γοργοβιτών.

11) Επ.Οδό Φύλλου-Κυψέλης.

12) Επ.Οδό Πέτρινου-Ιτέας.

13) 6ο χλμ. Επ. Οδό Μουζακίου-‘Αρτας.

14) Επ.Οδό Μουζακίου-Αργιθέας (κατάρρευση γέφυρας Τ.Κ. Αργυρίου).

15) Ε.Ο. Καρδίτσας – Ν. Μοναστηρίου, στο ύψος της διασταύρωσης Γραμματικού.

16) Επ. Ο. Πορτής – Βατσουνιάς.

17) Επ. Ο. Μαγουλίτσας – Λαζαρίνας.

18) Επ. Ο. Λαζαρίνας – Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων.

19) Επ. Ο. Καππά – Χάρμα.

20) Διασταύρωση Πεζούλας προς Φυλακτή (λόγω κατολίσθησης της γέφυρας).

21) Διασταύρωση Καλύβια Πεζούλας με Κρυονέρι (ύψος Λανάρα).

22) Επ. Ο. Μουζακίου – Γελάνθης

23) Eπ. Οδό Μουζακίου-Πευκοφύτου.

24) Γέφυρα Καραϊσκάκη, Μουζάκι Καρδίτσας (αποκατάσταση, μόνο για τη διέλευση οχημάτων Ι.Χ.Ε έως 5 τόνους),

25) Γέφυρα Μπελοκομίτη.

26) Επ. οδό Μορφοβουνίου – Κεράσιας.

27) Κεντρική δημοτική οδό στην Τ.Κ. Μορφοβουνίου.

28) Επ. oδό Καρδίτσας – Τρικάλων ( ύψος Τ.Κ. Ριζοβουνίου),

29) Επ. oδό Καρδίτσας- Παλαμά(ύψος Τ.Κ. Προαστίου),

30) Επ. oδό Καρδίτσας- Λάρισας (ύψος Τ.Κ. Αστρίτσας),

31) Επ. Οδό Καλυβίων Πεζούλας – Νεράιδας, στο ρεύμα καθόδου, λόγω καθίζησης από χ/θ 4,000 έως χ/θ 4,50 &

32) Διασταύρωση Κρυονερίου προς Κερασιά, στο ρεύμα ανόδου.

33) στη 32η χ/θ Επ. οδού Μητρόπολης – Φράγματος Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Κρυονερίου).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...