• Ο Σταθάκης τα λέει στον Τσίπρα για να τα ακούει ο Πολάκης

    Ο Γιώργος Σταθάκης τα είπε στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Όχι μόνο για να τα διαβάσουν οι αναγνώστες, αλλά για να τα διαβάσει και ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ: «Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος», είπε ο καθηγητής, πάλαι ποτέ κορυφαίος υπουργός της Πρώτης Φοράς Αριστερά και πρώην βουλευτής.

     

    «Τις εκλογές στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, τις κρίνουν η σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του Κέντρου, που κατά κανόνα συνδέονται με τα πολυπληθή μεσαία στρώματα», είπε μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών στον Δημήτρη Τερζή της «Εφ. Συν» ο κ. Σταθάκης, ο οποίος —να σημειωθεί— έχει αναλάβει και τη σύνταξη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Είναι μια συνέντευξη που έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στην υπαρξιακή συζήτηση που διεξάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ για το πού στο καλό πάει το κόμμα, 17 μήνες μετά την τριπλή συντριβή του στις κάλπες —για να το πούμε πιο παραστατικά: Με τους Σταθάκηδες ή με τους Πολάκηδες.

     

    Κάποιοι θα διάβασαν στα λεγόμενα του κ. Σταθάκη μια μομφή κατά του κ. Τσίπρα, ο καταγγελτικός λόγος του οποίου έχει φτάσει σε επίπεδα 2014: κατηγορεί την κυβέρνηση για τα πάντα, από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία σε όλον τον πλανήτη μέχρι το γιατί δεν κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργό Υγείας την Αθηνά Λινού.

     

    Όμως ο κ. Σταθάκης μάλλον έχει επιστρατευτεί να λειτουργεί ως η «προς το Κέντρο» φωνή στον ΣΥΡΙΖΑ για να τα ακούν όχι μόνο ο κ. Τσίπρας αλλά όλοι οι υπόλοιποι, κυρίως δηλαδή οι Πολάκηδες.

     

    Διότι η χρονική σύμπτωση της συνέντευξης είναι κάπως περίεργη. Έρχεται μετά τις ενστάσεις που εξέφρασε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης για την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Τσίπρα —ο πρώην αν. υπουργός Υγείας απαίτησε πιο επιθετική αντιπολίτευση, ασκώντας, όπως παρατήρησε ο Σταύρος Παπαντωνίου το «Θεωρείο» της «Καθημερινής», κριτική κατά του ίδιου του προέδρου.

     

    «Πώς απάντησε η Κουμουνδούρου; Ενεργοποιώντας σε πρώτη φάση και πάλι τον Σταθάκη, τον εσωτερικό αντίπαλο του Πολάκη στα Χανιά»…

  • H «επιστροφή» του Γιώργου Αλογοσκούφη

    Τον θυμάστε τον Γιώργο Αλογοσκούφη; Τον υπουργό Οικονομικών της πενταετίας Καραμανλή που άφησε στη χώρα ένα τρομακτικό δημοσιονομικό έλλειμμα και έμπλεξε με τα «δομημένα ομόλογα»; Ε, λοιπόν επέστρεψε.

     

    Ο κ. Αλογοσκούφης αρθρογράφησε στα «Νέα» για την έκθεση Πισσαρίδη και αφού σημείωσε πως δεν είναι «θέσφατο», αλλά «απλώς μια βάση ενός απαραίτητου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου», ζήτησε «να διδαχθούμε από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις αντιδικίες του παρελθόντος, που τόσα δεινά έχουν προκαλέσει, και αν διαμορφωθεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση γύρω από ορισμένα αυτονόητα αναφορικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την τρέχουσα κρίση είναι εφικτή».

     

    Μιλάμε για τον πολιτικό που επιστράτευσε την περιβόητη «απογραφή» για να μειώσει το οικονομικό και πολιτικό άλμα της χώρας επί Σημίτη, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς.

  • Η γκρίνια του Γιώργου Βλάχου

    Μια που πιάσαμε τους μικρούς ήρωες του νεοκαραμανλισμού, αξίζει να σταθούμε στον Γιώργο Βλάχο, βουλευτή Ανατολικής Αττικής (της ΝΔ), ο οποίος πρωταγωνίστησε σε ένα επεισόδιο καταγγελίας της κυβέρνησης (της ΝΔ), που θα απασχολήσει κατά τα φαινόμενα και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

     

    Αφορμή ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για το νέο χωροταξικό. Νομοσχέδιο-τομή που θα αλλάξει τη χώρα, αλλά ο κ. Βλάχος κατέθεσε σε αυτό 11 τροπολογίες —πχ: τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, ενοποίηση γηπέδων για αρτιότητα, επέκταση εκπαιδευτηρίων, μεταφορά συντελεστή δόμησης για τακτοποίηση αυθαιρέτων κλπ., καταλαβαίνετε…

     

    Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες από αυτές της τροπολογίες δεν έγιναν δεκτές, με συνέπεια ο κ. Βλάχος να εμφανίζεται ως έξαλλος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να κάνει παράπονα όπου βρει.

     

    Έγραψε χαρακτηριστικά ο «Βηματοδότης» στο Βήμα της Κυριακής:

     

    «Πληθαίνουν τα φαινόμενα αρρυθμίας μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και υπουργών, όπως φάνηκε και από την προχθεσινή «εμπλοκή» που καταγράφηκε λόγω της απόρριψης από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου των βουλευτικών τροπολογιών που είχαν κατατεθεί στο χωροταξικό νομοσχέδιο και για κάποιες από τις οποίες φέρονται να είχαν τις (υπουργικές) διαβεβαιώσεις ότι θα γίνονταν δεκτές. Του κάκου όμως περίμεναν οι “γαλάζιοι” να υλοποιηθεί η υπουργική δέσμευση και όταν άκουσαν τον κ. Οικονόμου να ανακοινώνει στην Ολομέλεια της Βουλής ότι καμία βουλευτική τροπολογία δεν γίνεται δεκτή εκνευρίστηκαν. Ενοχλημένοι ήταν και για το ότι δεν διορθώθηκε, όπως είχε επισημανθεί εγκαίρως, η λανθασμένη διατύπωση συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου (άρθρο 132) παρότι κατατέθηκε πλειάδα νομοτεχνικών βελτιώσεων. Η ενόχλησή τους έφτασε ως το περιστύλιο, όπου ο “καραμανλικός” Γιώργος Βλάχος εθεάθη να μιλάει σε υψηλούς τόνους με τον κ. Οικονόμου λέγοντας ότι “δεν πάει άλλο” και ότι η “κοροϊδία έχει κι αυτή τα όριά της”. “Ας έρθουν οι αλλαγές στο επόμενο νομοσχέδιο που θα ’ναι παχιές οι μύγες” φέρεται ειπών ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής».

     

    Σε κάθε περίπτωση οι γκρίνιες των κυβερνητικών βουλευτών είναι πλέον πολλές και εκφράζονται και δημόσια. Με συνέπεια να είναι πολύ -πάρα πολύ- ενδιαφέρουσα η νέα (τηλε)συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ υπό τον Πρωθυπουργό, η οποία ορίστηκε για την προσεχή Τρίτη, και ενώ δεν έχει περάσει παρά ένας μήνας από την προηγούμενη τέτοια μάζωξη των 158.

  • Ο κυρ Νίκος, ο Αλέξης και ο ΣΥΡΙΖΑ ως «κόμμα αποτυχημένου κυβερνητισμού»

    Υπήρχε μια εποχή που ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, μπαμπάς της Ζωής, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θεωρούσε τον Αλέξη Τσίπρα κάτι σαν γιο του. Αυτές οι εποχές είναι φυσικά μακρινό παρελθόν και ο κ. Κωνσταντόπουλος όπου βρεθεί και όπου σταθεί έχει και έναν κακό λόγο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Έτσι και στη συνέντευξη που έδωσε στον Λάμπρο Σταυρόπουλο για «Το Βήμα της Κυριακής», στην οποία εισήγαγε έναν νέο όρο για να περιγράψει τον ΣΥΡΙΖΑ: Κόμμα αποτυχημένου κυβερνητισμού. Άουτς!

     

    Είπε συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, στο ερώτημα αν βλέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κ. Τσίπρα να αποκτούν έναν κάποιο βηματισμό:

     

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια κόμμα αποτυχημένου κυβερνητισμού και ηθελημένης ιδεολογικοπολιτικής μετάλλαξης. Δεν μπορεί ακόμα να συνέλθει από τη γλυκιά ζάλη της εξουσίας, αλλά κι από τη ρευστοποίηση στα ενεχυροδ-νειστήριά της βασικών αξιών κοινωνικοπολιτικής ταυτότητας. Δεν μπορεί να ανακτήσει, με παραδοσιακή αντιπολιτευτική γυμναστική, όσα πρόδωσε και εκποίησε. Αρχηγικοί παραγοντισμοί και δημαγωγίες, παντός καιρού και με σημαίες ευκαιρίας, δεν προσδίδουν την οντότητα και τη δυναμική κόμματος, που μπορεί να εμπνέει και να εκφράζει την κοινωνική πραγματικότητα, να δημιουργεί και να προωθεί καινούργιες ιδέες για τον διαφορετικό κόσμο και την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση, συμβολίζοντας άλλη στάση ζωής και ευθύνης. Δεν ψάχνει για βηματισμό ο κ. Τσίπρας. Ακολουθεί τη δοκιμασμένη περπατησιά όσων δεν λογοδοτούν για τίποτε και καθοδηγούν τα πάντα, χωρίς προγραμματική και αξιακή συνέπεια»




text
  • Να αρχίσει ο Γ Παγκόσμιος από ελικόπτερο;


    20 Μαΐου 2024, 07:04