394
Ο 23χρονος Μοχσέν Σεκαρί είναι ο πρώτος διαδηλωτής που κρέμασαν οι μουλάδες του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τον «εχθρό του Θεού» | web

Ιράν: Γεγονός η πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 18:20
Ο 23χρονος Μοχσέν Σεκαρί είναι ο πρώτος διαδηλωτής που κρέμασαν οι μουλάδες του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τον «εχθρό του Θεού»
|web

Ιράν: Γεγονός η πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 18:20

Εν μέσω πληροφοριών που πρέπει να αξιολογηθούν και από ψυχιάτρους, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων η αστυνομία του Ιράν πυροβολεί γυναίκες στα γεννητικά όργανα, γνωστοποιήθηκε η πρώτη εκτέλεση συλληφθέντος διαδηλωτή στην Τεχεράνη.

Οι μουλάδες ανακοίνωσαν ότι καταδίκασαν σε θάνατο δι’ απαγχονισμού τον 23χρονο Μοχσέν Σεκαρί και ότι πραγματοποίησαν την εκτέλεσή του. Ο νεαρός έφυγε από τον μάταιο κόσμο μας με τη ρετσινιά που του κόλλησε η ιρανική θεοκρατία, ότι είναι «εχθρός του Θεού». Ο Θεός, βέβαια, θα κρίνει και τους δημίους και το θύμα τους.

Ο Σεκαρί είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των οργισμένων διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη δολοφονία της Κούρδισσας στο αστυνομικό τμήμα της Τεχεράνης «επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της». Το κατηγορητήριο που οδήγησε στην εσχάτη των ποινών περιελάμβανε για τον Σεκαρί συμμετοχή σε ταραχές στις 25 Σεπτεμβρίου, οπλοκατοχή (αυτομάτου όπλου) με σκοπό να φονεύσει αστυνομικό και οπλοχρησία (μαχαιριού), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός μέλους πολιτοφυλακής.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου και, όπως αναφέρουν οι ιρανικές δικαστικές αρχές, ο κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του. Επιπροσθέτως, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και για «εχθρότητα κατά του Θεού».

Η Corriere della Sera έγραψε ότι μια ΜΚΟ που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν καταγγέλλει από την έδρα της στη Νορβηγία πως και άλλοι Ιρανοί εκτελούνται σε καθημερινή βάση και ότι πρόκειται για μία κατάσταση που σταματά μόνο με διεθνή πίεση και «επιβολή μέτρων άμεσης συνέπειας από πλευράς διεθνούς παράγοντα».

Υπάρχουν σε εκκρεμότητα και άλλες θανατικές καταδίκες συλληφθέντων στις διαδηλώσεις, όμως ο ανώτατος δικαστής του Ιράν, Γκολάμ-Χοσεΐν Μοσενί-Ετζέι, καθησύχασε τη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι «θα εκτελεστούν λίαν συντόμως όλες»… Οι πρώτες θανατικές ποινές διαδηλωτών εξεδόθησαν τον Νοέμβριο.

Περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν σε σχεδόν όλες τις ιρανικές πόλεις ξέσπασαν δυναμικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μάσα Αμινί. Οι θανατοποινίτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιρανικής Δικαιοσύνης, είναι μέχρι στιγμής 11 άτομα.

Οι διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν γυναίκες, έχουν εξαπλωθεί σε 160 ιρανικές πόλεις και η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θεωρείται η σοβαρότερη πρόκληση για την Ισλαμική Δημοκρατία από την πολιτική και πολιτειακή επαναστατική αλλαγή του 1979.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στοχοποιούν γυναίκες πυροβολώντας τες στο πρόσωπο, στο στήθος και στα γεννητικά όργανα – τη συγκεκριμένη πληροφορία ανέφερε ο βρετανικός Guardian, έχοντας ως πηγή ιατρούς που έχουν περιθάλψει διαδηλώτριες. Οι εν λόγω ιατροί διαπίστωσαν ότι οι άνδρες τραυματίες έφεραν άλλου είδους πλήγματα: στην πλάτη, στα πόδια, στους γλουτούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...